Haberler

Kızlar Manastırı müze oluyor

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: NTVMSNBC



Trabzon’daki tarihi Kızlar Manastırı, müze haline getiriliyor. Bu amaçla bir yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Trabzon’a hakim bir bölge olan Boztepe’nin yamaçlarındaki tarihi Kızlar Manastırı, uzun yıllar bakımsız kaldı. Trabzon Belediyesi’nin tarihi yapıyı müze yapma kararı üzerine, geçen yıl kazı çalışmaları başlatıldı. Çalışmalarda Çilehane, Çan kulesi, mezarlıklar ve su havuzları bulundu.

Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu “Kızlar Manastırı’nın Trabzonlulara kazandırılmasi için bir proje yaptık. Atıl durumdaki bu manastırı bir ‘Çağdaş Sanatlar Müzesi’ yapıp, turizmin hizmetine sokmayı amaçladık. Proje kapsamında kazı çalışmaları yapıldı. Yeni buluntular bizlere işık tuttu, biz de projeyi yeniden şekillendirdik” dedi.

Canalioğlu, projenin tamamlanmasının ardından Kızlar Manastırı’nın bölge turizmine katkı sağlayacağını vurguladı.

Canalioğlu, “Dünya mirası olan Kızlar Manastırı’nı yine dünya mirasına sunmuş olacağız. Trabzon’da geçmişten bugüne yaşayan tüm eserleri günışığına çıkararak geçmişle gelecek arasında köprü bağı oluşturmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki, Kızlar Manastırı tüm dünyanın ilgisini çekip, cazibe noktası haline gelecek” diye konuştu.

14. yüzyılda Rum Pontus İmparatoru 3. Aleksios tarafından yaptırılan Kızlar Manastırı’ndaki fresklerin sağlıklı biçimde ortaya çıkarılabilmesi için özel bir çalışma yapılması da planlanıyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.