Haberler

Antalya'da 60 Yıllık Okul Çarşı için Yıkıldı

Tarih: 27 Ağustos 2007 Kaynak: Bianet Yazan: Hüseyin Ülker
İnönü İlköğretim Okulu "kentsel dönüşüm" projesi kapsamında yıkıldı. Yıkıma Eğitim-Sen tepki gösterdi.

“Kentsel dönüşüm” projesi kapsamında yeraltı çarşısı ve otopark yapmak üzere iki ay önce İsmet İnönü Kız Enstitüsü’nü yıkan Antalya Büyükşehir Belediyesi, dün gece de (23 Ağustos) aynı amaçla bitişik parseldeki İnönü İlköğretim Okulu’nu yıktı.

Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek, okulun yargı süreci sona ermeden yıkılmasına tepki göstererek, polis gözetiminde gerçekleştirilen yıkımdan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel’i sorumlu tuttu.

"Okulun yıkımı hukuku çiğnemektir"
Yıkım öncesinde İnönü İlköğretim Okulu’nun önünde polis engeline rağmen basın açıklaması yapan Zeybek, okulun hukuk süreci tamamlanmadan yıkılmak istenmesini zorba bir tavır olarak niteledi. Zeybek, İnönü İlköğretim Okulu’nun yıkım kararının durdurulması istemiyle dava açtıklarını kaydederek şöyle devam etti:

“Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin 20 Ağustos 2007’ta vermiş olduğu ‘Yürütmenin durdurulmasının reddi' kararı henüz taraflara tebliğ edilmedi. Bu karara Antalya Bölge İdare Mahkemesi nezdinde bir hafta içinde itiraz hakkımız var. Ancak bu hak kullandırılmadan ve hukuki süreç bitmeden, İnönü İlköğretim Okulunun yıkılması suçtur, hukuku çiğnemektir.''

İnönü İlköğretim ‘Müze’ Gibiydi
İkinci Dünya Savaşı yıllarında Antalya Valisi Haşim İşçan’ın “devlet-vatandaş” işbirliği ile gerçekleştirdiği “ümran romantizmi” eserlerinden birisi olan İnönü İlkokulu 1946’da iki katlı ve on derslikli olarak hizmete açıldı. Demokrat Parti’nin iktidara geldiği 1950’li yıllarda, İsmet İnönü adından rahatsızlık duyup bu ismi kullanmak istemeyen Antalyalılarca, ‘On derslikli okul’ olarak anıldı.

Diğer okullar beş derslikli olduğu için bu benzetme yapılan İnönü İlkokulu, ‘mülteci okul sığınağı’ gibi hizmet verdi. Antalya Lisesi’nin orta kısmına dersliklerini açan İnönü İlkokulu, bu ‘mülteci’ öğrencilerin sayısı artıkça Merkez ve Hızır Reis adıyla iki ayrı ortaokulun kuruluşuna da ev sahipliği yaptı. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü de 1973 yılına kadar İnönü İlkokulu’nda hizmet vermiş. Ayrıca Eğitim Araçları Merkezi de burada açılmış. Okulun ‘Çok Amaçlı Salon’u “Sinema Salonu’na dönüştürülerek diğer okulların öğrencilerine eğitici film gösterimleri yapılmış. 1970’lere kadar Antalya’nın en popüler okulu olan İnönü İlköğretim’in binlerce mezunu arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gibi ünlü isimler de bulunuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.