Haberler

Otomobil Bağımlılığından Kurtulmak Mümkün mü?

Tarih: 29 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Yüzak
"Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı" diye bir oluşum duymuş muydunuz? Ben, bu uluslararası hareketin varlığından, önceki gün İstanbul'da başlayan konferans ile birlikte haberdar oldum. Üstelik bu yıl yedincisi yapılıyormuş. Dünya Otomobilsiz Şehirler Ağı (World Carfree Network), otomobil kullanımına alternatif olarak, sağlıklı çevre ve toplum için yürüme, bisiklet ve toplu taşımayı destekleyen, şehirlerde daha az otomobil kullanımını hedef alan kişi, kurum ve grupların ortak hareket etmesini amaçlayan uluslararası bir ağ. Her yıl farklı bir ülkede düzenleniyor.

31 Ağustos'a kadar sürecek olan konferansın teması "İklim Değişikliğinde Yaşanabilir Bir Gelecek Kurmak". Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği'nin ev sahipliğinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü'nün katkılarıyla yapılan konferans, uluslararası deneyimleri paylaşmak, uygulayıcıların karşılaştıkları sorunları ortaya koymak, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tüm toplumla işbirliğini amaçlıyor. Trafiğe çıkan araç sayısı her gün katlanarak artan, yollar yetersiz kaldığı için 3. Boğaz köprüsü de dahil olmak üzere sürekli yeni otoyol arayışları içinde olan, yeşilden uzaklaşarak betonlaşan İstanbul için konu "yaşamsal" boyutta. Ancak herkesin, her an şikâyet ettiği bu konuya çözüm bulmak amacıyla da bugüne kadar arpa boyu yol alınamadığı da aşikâr.

AB Bölgesel Politikalar Genel Direktörlüğü 2 hafta kadar önce "75 Avrupa Kenti Arasında Yaşam Kalitesi Algılamaları" adlı bir anket yayımladı. Aralarında toplu taşımadan güvenliğe kadar pek çok alt başlığın yer aldığı ankette İstanbul sonlarda yer aldı. Ancak bu tür sonuçlara fazlasıyla alışkın olduğumuz için basında bile yer almadı. Tıpkı şu son seçimlerde çevre sorunlarının ve küresel ısınmanın hiçbir partinin programında kapsamlı bir şekilde yer alamamış olması gibi. Üstelik bırakın otomobilsizleşmeye kafa yormayı, var olanı bile bozup yok etmek için amansızca bir çaba sarf ediliyor.

"Otomobilsiz Şehirlere Doğru" konferansının katılımcıları dün metropole deniz yoluyla yalnızca yarım saat uzaklıktaki Prens Adaları'na gittiler. Bu gezinin düzenlenme amacı, trafik kâbusu ile iç içe yaşayan İstanbul'a bu kadar yakın bir mesafede "otomobilsiz bir yaşamın" da sürdürülebiliyor oluşunu gözler önüne sermekti.

Başka bir deyişle, diğer ülkelerdeki güzel ve başarılı örneklere benzer bir uygulamayı gururla tanıtacaktık. Bu ziyaret sebebiyle Büyükada'daki motorlu taşıtlar birkaç saatliğine gözden uzak tutulmuş mudur bilemiyorum, ancak şurası bir gerçek ki, ulaşım aracı olarak yalnızca fayton ve bisiklete izin verilen Prens Adaları şu son yıllarda ciddi biçimde motorlu taşıt furyası içinde. Üstelik 'devlet' eliyle... Ada sakinlerinin tüm şikâyetlerine karşın, resmi plakalı araçların keyfi sefer yapmaları, "hatırlı!!!" kişilere servis olarak kullanılması engellenmiyor. Motorlu taşıt yasağı "resmi elle" deliniyor.

Yıllar boyunca varlığından Adalı hiç kimsenin asla şikâyet etmediği, üstelik gururla taşıdığı "motorlu taşıt yasağı" diğer beldelere de örnek olması gerekirken, "otomobil bağımlılığı" sari bir hastalık gibi burayı da sarıyor. Küreselleşmenin "kolaycılık", "adam sendecilik", "fırsatçılık" gibi çoktan aşina olduğumuz "değerleri" buldozer gibi yanı başımızdaki adalarımızı da yıkıp geçiyor.

Biz ise her zamanki gibi seyrediyoruz...
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.