Haberler

Norveç'te 'ekolojik cezaevi'

Tarih: 29 Ağustos 2007 Kaynak: CNN Türk
Norveç'te hizmet veren dünyanın ilk 'ekolojik cezaevinde', mahkumlar yapılan çalışmalara katılarak, çevreyi korumayı ve sorumluluk duygusunu öğreniyor.

Düşük güvenlikli Bastoey Adası cezaevinde, enerji için güneş panelleri kullanılıyor, gerekli gıda maddelerinin büyük kısmı üretiliyor ve mümkün olan herşey geri dönüştürülerek, karbon salınımı azaltılmaya çalışılıyor.

Adalet Bakanı Knut Storberget, ekolojik cezaevi kurmalarının en önemli amacının, "mahkumlarda sorumluluk duygusu geliştirmek ve onları dışarıda, duvarların olmadığı hayata hazırlamak" olduğunu kaydetti.

Norveç, cezaevi uygulamalarını yumuşatarak, tahliye olan mahkumların yeniden suç işlemesini azaltmayı hedefliyor.

115 mahkumun kaldığı Bastoey cezaevinde de, suçluların cezalandırılması konusunda bu yeni yaklaşım uygulanıyor.

Ziyaretçilerle birlikte cezaevini gezen Storberget, uzun vadede böyle bir uygulamanın, sosyal ve ekonomik açıdan toplum için en "ucuz" yol olduğunu kaydetti. Bakan, "Bastoey, umudun adasıdır" dedi.

Cezaevi Müdürü Yardımcısı Per Eirik Lund da Bastoey'in işletme masraflarının, geleneksel cezaevlerinden daha düşük olduğunu belirterek, normal bir günde, kendi cezaevlerinde 5 görevlinin çalıştığını, kapalı cezaevlerinde ise her 20 tutuklu için 2 ya da 3 gardiyanın görev yaptığını kaydetti.

Plajlar ve yeşil alanlarla çevrili binalardan oluşan cezaevinde tutuklular, sınırlı bir alanda tam bir özgürlük içinde yaşıyor.

Tutukluların ürettiği yüksek kalite gıda ürünlerinin çoğu adada tüketilirken, dışarıya da satış yapılıyor.

Kuralları bozan bir tutuklunun yeniden kapalı hapishaneye gönderildiği cezaevinde kalanlar, diğerlerine kıyasla burasının 'yaz kampı' gibi olduğunu dile getiriyor.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.