Haberler

Santrale karşı tabutlu miting

Tarih: 29 Ağustos 2007 Kaynak: Evrensel

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1999 yılında kurulan termik santrale ek ünite kararına karşı Silopililer, 10 bin kişinin katılımıyla miting düzenledi.

Önceki gün akşam saatlerinde belediye binasının yanında bulunan boş alanda düzenlenen mitingde, “Termik santrale hayır” diyen binlerce kişi, taşıdıkları tabutla “Artık ölmek istemiyoruz” dedi. ‘Kar-Key, Cey-Taş, Silopi’den defol’, ‘Termik canavarı bizi yok etmeden biz onu yok edelim’, ‘İnsan ve doğa katliamına son’, ‘Ölmek istemiyoruz’ yazılı dövizler ve pankartlar taşıyan Silopililer, İpek Yolu’nu trafiğe kapattılar. Miting alanından termik santralin bulunduğu BOTAŞ’a doğru yürüyüş düzenleyen Silopililere, polisin müdahalesi sonucunda bir kişi yaralandı. Silopililer, tertip komitesinin müdahalesiyle miting alanına geri döndüler.

Bölgenin santrale ihtiyacı yok
Mitingde konuşan Silopi Belediye Başkanı Muhsun Kunur, insan sağlığına değer vermeyen politikaları eleştirerek, bölgenin çeşitli illerinde 11 adet termik santralin kurulduğunu belirtti. Türkiye’nin su ve elektrik konusunda en zengin bölgesinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu ifade eden Kunur, “Bu bölgenin termik santrallerle üretilen enerjiye ihtiyacı yok. Aksine, bu bölge Türkiye’nin enerjisini karşılıyor. Üretilen enerji ise dış ülkelere pazarlanıyor. İnsanların sağlıklarıyla oynanarak üretilen enerjinin dışa satılması, insanlara verilen önemi göstermektedir” dedi. Kunur, termik santralin derhal kapatılmasını istedi.

‘600 düşük vakası yaşandı’
Santralin doğayı fazlasıyla tahrip ettiğini ve buna rağmen yeni ünitelerin eklenmesinin Silopi’yi geri dönülmeyen bir yola sürükleyeceğini kaydeden Gençlik Girişim Temsilcisi Kerem Aybi ise “Bugün burada binlerce insanın bir araya gelmesinden yöneticiler tek bir sonuç çıkarmalıdır. Bu sonuç şudur ki halk hayatı ile oynanmasını istemiyor” dedi.
Termik santralin zararlarına dikkat çeken Aybil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “5 ay içinde 600 düşük doğum yaşandı. Santral çevresinde bulunan meyve tarlalarından çıkan kavun, karpuzlar insanların zehirlenmesine neden oldu ve bir çocuk hayatını kaybetti. Birçok tarla kurudu. Kemik erimesi ve enfeksiyon hastalıkları baş gösterdi.”

Çok sayıda kurumun destek verdiği mitinge, DTP Şırnak Milletvekilli Sevahir Bayındır mesaj yolladı. Bayındır gönderdiği mesajda, toplumsal duyarlılığın önemine dikkat çekerek, eylemlerinde Silopililerin yanlarında olduğunu belirtti.
DTP Silopi İlçe Başkanı Haci Üzen ise Silopi gençliğine teşekkür ederek, bu mitingden sonra yetkililere adım atmaları çağrısında bulundu. Miting, yerel grupların verdiği müzik dinletisi ile son buldu.

‘Enes öldü, 21 kişi zehirlendi’
Miting alanına Baş (Tilkabin) köyünden gelen Abdulaziz Eglen adlı vatandaş, kendi bahçesinden getirdiği meyveleri göste-rerek, bunların çürümesinin nedeninin termik santral olduğunu söyleyerek, “Bir hafta içinde 21 insanımız zehirlendi. Enes adındaki bir çocuksa yediği kavundan zehirlenerek yaşamından oldu” dedi.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.