Haberler

Kapadokya'nın 10 bin yıllık bilinmeyeni

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Zaman
Aksaray'da on bin yıllık geçmişe sahip, İç Anadolu'nun en eski yerleşim birimi Aşıklı Höyük'ün, yeni düzenlemelerin ardından turistler için Kapadokya'nın ilk durağı olacağı bildirildi.

Aşıklı Höyük İkinci Dönem Kazı Ekibi Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İç Anadolu Bölgesi'nin en eski yerleşim yeri olan 10 bin yıllık Aşıklı Höyük'ün, yetirince tanınmadığını belirtti.

Özbaşaran, Gülağaç ilçesi Kızılkaya köyü yakınlarındaki Aşıklı Höyük'te ara verilen kazı çalışmalarının 3 yıl önce yeniden başladığını vurguladı.

Bu 3 yıllık dönemde Aşıklı Höyük'ün kültür turizmine hazırlaması için çalıştıklarını ifade eden Özbaşaran, ''Bu yıl daha çok korumaya yönelik temizlik ve sağlamlaştırma çalışmaları yaptık. Çatı yapılmadan önce korunacak alanların temizliği tamamlanmak üzere. Önümüzdeki sene, 10 bin yıl önce Aşıklı halkının nasıl yaşadığını, höyük girişine yapacağımız örnek evlerle günümüz insanlarına anlatacağız. Orijinalleri gibi kerpiçten yapacağımız bu evlerde ocaklar, toplanan bitkiler ve öğütme taşlarını sergileyeceğiz'' diye konuştu.

Özbaşaran, ayrıca bu yıl, Aşıklı Höyük'ün bugün sınırları içinde yer aldığı Kızılkaya köyü halkına, ''Kızılkaya'da Aşıklı'yı görmeyen kalmasın' sloganıyla tanıtım yaptıklarını, köylülere höyüğü gezdirdiklerini, bu höyüğün doğal koruyucuları olan köylülerin bilinçlendirilmesine büyük önem verdiklerini anlattı.

Aşıklı Höyük 2009'da Kültür Turizmine Açılacak
Aşıklı Höyük ile ilgili projenin 2008 yılında uygulamaya geçeceğini belirten Özbaşaran, ''Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte kazı alanının bir kısmının üzeri kapatılacak. Aşıklı Höyük 2009 yılında kültür turizmine açılacak. Bu arada yeni kazılar da devam edecek'' dedi.

Aşıklı Höyük'ün, yapılacak yeni düzenlemelerin ardından dünyaca ünlü Kapadokya'nın turistler için ilk durağı olacağını vurgulayan Özbaşaran, şöyle devam etti:

''Dünyada oluşumu ve değerleriyle eşsiz özelliklere sahip Kapadokya müthiş bir kültür turizmi potansiyeline sahip. Aşıklı ise konumu itibariyle Kapadokya'nın kültür tarihi ve turizmini tamamlayıcı bir nitelik taşıyor. Kapadokya'nın en önemli parçalarından biri olan Güzelyurt'taki Manastır Vadisi ve Ihlara Vadisi'ne giden yolun başlangıcında Aşıklı Höyük bulunuyor. Ihlara Vadisi'ne her yıl 200 binin üzerinde yerli ve yabancı turist geliyor. Aşıklı Höyük onların hemen gözlerinin önünde olacaktır.''

Bu yılki kazılar sırasında bir evin oda tabanında kızıl geyik boynuzu bulduklarını ifade eden Özbaşaran, ''Boynuzun duruş şekli, onun özel yerleştirildiğini gösteriyor. Arkeozoolog arkadaşlarımız bunun çok iri bir kızıl geyiğe ait olduğunu söyledi. Yine bir insan iskeletini ana rahmindeki duruş şekliyle bulduk. Bununla ilgili de incelemelerimiz devam ediyor'' diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.