Haberler

Tarihi dokuya deprem tedbiri

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Zaman
Vakıflar Genel Müdürlüğü, bilim adamlarının Türkiye'de büyük bir deprem yaşanabileceği uyarılarına karşı tarihi eserleri depreme karşı kuvvetlendiriyor. Asırlardır dimdik ayakta kalan ancak zamanla yıpranan eserlerin restorasyon çalışmalarında depreme karşı da özel önlemler alınıyor.

Tarihi dokuların kolonlarının ve ana gövdesinin oldukça sağlam olduğunu ve bu sayede asırlar boyunca dimdik ayakta kalabildiklerine dikkat çeken Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç, buna karşın yapıların zeminlerinin o kadar sağlam olmadığına dikkat çekti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla yapılan çalışmalar kapsamında ilk olarak daha önceki depremlerde hasar görmüş bölgelerin tespit edildiğini ve buraların aslına uygun bir şekilde onarımlarının yapıldığına dikkat çeken Tanyolaç, daha sonra eserlerin istisnasız hepsinde zemin güçlendirmesi yaptıklarını dile getirdi.

Üniversitelerin ilgili bölümlerindeki ana bilim dalı başkanlarından da bu konuda yardım aldıklarını kaydeden Tanyolaç, taşıyıcı sistem analizi yapıldığını ve bu doğrultuda olası bir depreme karşı ek tedbirler aldıklarını açıkladı. Türkiye genelinde 18 bin 500 eski eser olduğuna değinen Tanyolaç, 81 ilde onarılmamış eser bırakmama anlayışıyla yola çıktıklarını ifade etti. 2006 yılında gerçekleştirilen bin 111 esere 2007 yılının sonuna kadar 750 eser daha eklendiğini dile getiren Tanyolaç, bu eserlerin büyük çoğunluğunun restorasyon ve deprem tedbirlerinin tamamlandığını bildirdi.

Eserleri sadece restore etmekle kalmadıklarını anlatan Tanyolaç, korunması konusunda da ciddi çalışmalar yaptıklarını ve kullanarak korunmasını hedeflediklerini bildirdi. Eserlerin ihaleye çıkartılarak işletmecilere kiraya verildiğini ifade eden Tanyolaç, böylelikle eserlerin hem korunduğunu hem de gelir elde edildiğini açıkladı.

Bölge müdürlüklerinde görev yapan mimar ve mühendisleri bölgelerindeki restorasyon çalışmalarını yakından takip etmeleri konusunda uyaran Tanyolaç, en ufak bir yanlışlık veya hatalı bir işte mutlaka müdahil olmalarını ve yapılan yanlışı düzeltmelerini istedi. Ecdadın bıraktığı eserlerin en güzel şekilde korunarak geleceğe aktarılmasını her çalışanın kendisine görev bilmesini isteyen Tanyolaç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2003 yılından bu yana bütçesini 10 kat artırarak yatırımlara yöneldiğini kaydetti. Genel Müdürlük olarak 2006 yılında yakalanan başarıyı bir adım daha ileriye götürebilmek için izin kullanmadıklarını ve haftanın yedi günü mesaiye devam ettiklerini aktaran Tanyolaç, bu çalışmaların meyvesini aldıklarını ve 2006 yılında bin 111 eseri restore ettirerek açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.