Haberler

Kent Müzesi

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Turgay Alp
Şehrin kimlik vizyonu bugüne taşıma açısından çok önemli bir sunuş şeklidir Kent Müzesi. Antalya için gecikilmiş bu projeyi hayata geçirmek isteyenler, başta kültür ve turizm olmak üzere tüm ticaret yaşantısına büyük katkılar koyacaktır bu misyonla.

Yalnız, Antalya için Kent Müzesi fikri tüm şehri kapsamalı, tüm argümanları içine alarak sergilenmelidir. Şimdiye kadar eksik olan bütünü tamamlayan parçaların bir araya gelememesidir. Son yıllardaki turizm olgusunda ki bazı uygulamalar buna çanak tutmuş, şehrin kültür kimliğinin kaybolmasına yol açmıştır..

İşte bu nedenle hazırlık aşamasında olan Kent müzesi, Şehir müze kimliğine bürünerek var olmalıdır. Büyükşehir Belediye binasınının yeni binasına taşınması ile şu anki Yenikapı'daki belediye binasında yapılanması düşünülen kent müzesi, daha önce tartışmalara açılan kapalı spor salonu ve çevre düzenlemesi ile birkez daha değerlendirmeye alınmalıdır.

Bugün Minicity olarak yanlış yönetim şekli yüzünden hayal kırıklığı yaratan bir türlü turizme satış ve pazarlaması yapılamayan ve kaderine terkedilen, kısaca hayaletcity dönüşen bu ürün şehir müzesi kimliği altına dahil edilerek değerlendirilmelidir.

Minicity bünyesinde bulunan ilçe ve yörelerde ki bazı tarih ve kültür eserlerin haricinde ki diğer yörelerde ki kültür eserlerinde biran önce yaptırılarak arka alanda ki tarihi böcekcilik bahçe alanında, Antalya il fiziki haritası üzerisinde şehrin kimliğini tamamlaması ile sunulmalıdır. Bu vesile ile de çok değerli bir alan olan Minicity Olbiya eski yerleşim alanı da ucube bina yapısından kurtulmuş olur.

Tartışılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel'e naçizane önerimizi iletiriz.

İstanbul mu Antalya mı?
Turizm başkenti Antalya mı, İstanbul mu, muabbeti kısa sürdü. Çünkü tüm veriler Antalya lehine. O zaman şimdi bizde, bir şey ortya atalım tarihçiler onu araştırsın bakalım kim haklı.

Ülkenin kültür başkenti neresi?

Avrupa Kültür şehirlerine kim müracaat etmeli?

İstanbul, tarihte Bizans ve Osmanlı medeniyetleri haricinde hangi kimliklere sahip oldu? İstanbul, camiler, kiliseler, saraylar, hisarlar,sarnıçlar ve bunun gibi eserler haricinde daha hangi medeniyet kalıntılarına sahip?

Ya Antalya, Anadoluya gelmiş geçmiş tüm medeniyetleri yaşadığı birer birer iz bıraktığı, tarihçilerin bile sayfalara sığdıramadığı beyliklerin, devletlerin, imparatorlukların yerleşim yeri değil mi? İstabul da bulunmayan Phasalis, Termossos, Perge, Belkıs, Side, Alaiye antik kentler, Antik tiyatrolar, tersaneler, Hadrian gate nerede? Kaleiçin de yer alan onlarca kilise, antik kenti saran surlar,Hıdırlık kulesi, Selçuklu, Tekelioğlu ve Osmanlı camileri. Alanya kalesi, Side sur ve su kemerleri, doğanı bahşettiği Şelaleler, Mağaralar.

Antalya mı turizmin ve kültürün başkenti yoksa İstanbul mu, tarihçiler karar versin?
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.