Haberler

Dünya gençleri 'çevre' için buluştu

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Serkan Ocak
'Tunza Uluslararası Gençlik Konferansı'nda bir araya gelerek çevre sorunlarını tartışan 85 ülkeden 180 genç tek bir mesaj verdi: Gelecek biziz, çevreyi biz korumalıyız.

ABD, Çin, Nepal, Kenya, Rusya, Hollanda, Bahreyn... Toplam 85 ülke ve 180 genç... Tüm dünyanın giderek artan 'çevre' sorunlarına dikkat çekmek amacıyla Almanya'nın yeşilinden taviz vermeyen endüstri şehri Leverkusen'de bir araya gelen gençler, 'Daha iyi yaşam için bilim ve teknoloji'yi tartıştı. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) çatısı altında, Bayer'in desteğiyle düzenlenen '3. Tunza Uluslararası Gençlik Konferası'nda buluşan gönüllü gençlerin mesajı netti: "Gelecek nesil biziz, çevreyi biz korumalıyız." Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel, Unep Direktörü Achim Steiner ve Bayer'in CEO'su Werner Wenning'in katıldığı 'Tunza'da, Türkiye'den de beş lise öğrencisi yer aldı.

İlk kez Avrupa'da
İki yılda bir düzenlenen 'Tunza konferansı' bu yıl 29-30 Ağustos tarihleri arasında ve ilk kez bir Avrupa kentinde gerçekleştirildi. 'Çevreye hizmet eden teknoloji' konusunda fikir alışverişi yapan gençler kendi ülkelerindeki çevre sorunlarını da anlattı.

ABD'den katılan 20 yaşındaki Thomas Christian, ülkesinde eğitimin hâlâ en önemli sorun olduğunu söylüyor. 'Uluslararası ticaret' okuyan aynı ülkeden üniversite öğrencisi Christian ise "Kyoto belki imzalanabilir ama bu da yetersiz. ABD'nin yeni bir çerçeveye ihtiyacı var" diye konuşuyor. Kenyalı Koli Margaret de ülkesinde temiz suya ulaşmanın hâlâ büyük sorun olduğunu kaydediyor. Bahreyn'den gelen temsilciyse bir hayli dertli: "Henüz hiç kimse tehlikenin farkında bile değil..."

Dünya gençlerinin buluştuğu konferansa ev sahipliği yapan Federal Almanya'nın Çevre Doğal Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Sigmar Gabriel, daha iyi çözümler bulmak için gençlere ihtiyaçları olduğunu belirtti. Gelişmekte olan ülkelerin teknolojiyi iyi kullanarak çevre sorunlarını halledebileceğini belirten Gabriel gençlere şu mesajları verdi: "Dünya nüfusu şu anda 6.5 milyar. 50 yıl sonra 9 milyara ulaşacak. Böyle giderse atıklar için 50 yıl sonra iki dünyaya ihtiyacımız olacak ancak bizim bir dünyamız var. Bu dünyada yaşamamız için de teknolojik gelişmelere ihtiyacımız var. Ekonomik başarı ve büyümeyi, çevreyi koruyarak sağlayabiliriz. 180 genç çevreci buraya bu amaç için geldi. Endüstriyel ülkelerin sorumluluğu iklim değişikliğini kontrol etmektir. Yenilenebilir kaynaklara doğru bir geçiş yapmamız gerekiyor. Çünkü sanayileşmiş ülkelerde yaşayan insan sayısı yükseldikçe bu ülkeler daha ucuza ve daha fazla üretim yapmak isteyecekler. Bizim ülkemizde de hala çevresel problemler var. 80-100 yıl sonraki nesil daha büyük problemlerle karşı karşıya gelecek. Doğal kaynaklar ve canlıları korumak çok önemli."

UNEP Direktörü Achim Stenier de, gelecek nesiller için Tunza'nın çok önemli bir organizasyon ağı olduğunu vurguladı. Stenier, "Çin, Amerika, Almanya fark etmiyor. Son 200 yıllık sanayileşme ve ilerlemenin bedelini çocuklarımız ödeyecek. Teknoloji bazı insanlar tarafından sorun olarak algılanıyor. Bu teknolojinin nasıl kullanıldığına bağlı. Teknoloji çevrenin hizmetinde hizmetinde olmalı" şeklinde konuştu.

'Daha iyi yaşam için bilim'
Tunza'nın organizasyonuna ev sahipliği yapan Bayer'in Yönetim Kurulu Başkanı Werner Wenning de, "Çevreye duyarlılığımızı teknolojik ürünlerimizle de kanıtlayacağız. Dünya'da 104 bin 600 çalışan olarak 'Daha iyi yaşam için bilim' anlayışını benimsedik. Aynı zamanda bu sloganımızı çevreyi koruyacak teknolojik gelişmelerle kanıtlıyoruz" diye konuştu.
Konferansta çevre sorunlarına karşı ürettikleri çözüm önerilerini birbirleriyle, paylaşan gençler, böyle bir etkinliğe katılmaktan hayli hoşnut görünüyordu.

Konferans'ın en renkli bölümlerinde biri ise, Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) astronot Dr. Gerhard Thiele'in sunumuydu. Thiele'nin, gençlere yer çekimsiz ortamda uzay maceralarını anlatırken, dudaklarının arasından çıkan iki cümle ise bir hayli düşündürücüydü: "Dünyanın küresel ısınmadan nasıl etkilendiğini anlamak için uzaya çıkmak gerekmiyor. Dünyadan çıplak gözle de rahatlıkla görülüyor."

Tunza: Özen ve sevgiyle tedavi etmek
'Tunza' Doğu Afrika dillerinde özenle ve sevgiyle tedavi etmek anlamına geliyor. İlki 2003 yılında Rusya'nın Dubnia, ikincisi ise 2005'te Hindistan'ın Bengalor şehrinde düzenlenen konferansta bir araya gelen gençler, çevre sorunlarını tartışarak, bilgi ve deneyimlerini aktarıyor, yerel ve küresel ortaklıklar oluşturarak projeler geliştiriyor. 'Tunza Uluslararası Gençlik Konferansı' ile UNEP, karar alma süreçlerinde daha etkili olan ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için çevre bilincine sahip vatandaşlar yetişilmesini hedefliyor. Belirlenen stratejiler doğrultusunda gençler, otoriteler ve uluslararası kuruluşlar üzerinde de baskı oluşturmayı amaçlıyor. 15-24 yaşları arasında farklı ülkelerden konferansa gelen gençlerin hazırladığı raporlar, dünya liderlerinin katılıacağı 'Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ne de sunulacak.

Tunza'ya İstanbul'daki özel Koç Lisesi 12. Sınıf öğrencilerinden Ahmet Akış, Enes Ayaz, Kıvanç Öztüre ve Alper Öktem de katıldı. İstanbul Enka Okulları Lisesi'nde okuyan Dimitri Taşmalı ise Türkiye ile Avrupa'daki gençlerin koordinasyonunu sağlamak için kofrenasa çağrılmıştı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.