Haberler

Konya kuraklık havzası

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Türkiye'nin toplam yer altı suyunun yüzde 40'ını barındıran Konya Kapalı Havzası'nda su seviyesi son 20 yılda büyük oranda düşerken, yer üstü suları giderek azalıyor.

Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) dünyanın en önemli 200 havzası arasında saydığı, ancak son yıllarda etkili olan küresel ısınma yüzünden çölleşmenin ilk başlayacağı yer olarak gösterilen Konya Kapalı Havzası'nda sulak alanlar giderek yok oluyor.

Küresel ısınma, bilinçsiz tarımsal sulama gibi etkenler 1985'te 16 bin hektarlık sulak alana sahip, küçük karabatak, alaca balıkçıl, yaz ördeği, bataklık kırlangıcı, paspas patka, tepeli pelikan gibi binlerce kuşun uğrak yeri olan Hotamış Sazlığı tamamen kurumasına yol açtı. 1982 yılında 37 bin hektar olan, ancak besleyen kaynaklarının üzerine barajların kurulması nedeniyle su miktarı azalan Akgöl'ün (Ereğli Sazlıkları) sadece tabelası kaldı.

Tuz Gölü çevresinde yer alan Konya'nın Cihanbeyli ilçesindeki 115o hektarlık Bolluk Gölü'nden bu yaz geriye çölü andıran kuru toprak kaldı. Cihanbeyli'de yıllarca avcılık yapan, Cihanbeyi Avcılık ve Atıcılık Derneği yönetim kurulu üyesi Bayram Birgez, Bolluk Gölü'ndeki suyun son yıllarda azaldığını ve bu yıl bir damla bile çıkmadığını ifade etti. Bir kaç yıl öncesine kadar 6 bin 400 hektar alanı bulunan, kılıç gaganın kuluçkaya yattığı, çok sayıda su kuşunun geldiği Tersakan Gölü de (Kaz Gölü, Deveci Gölü) tamamen kurudu. Rüzgar erozyonunun etkili olduğu gölün çevresi çöl haline geliyor.

Önce İkiye Ayrıldı Sonra Kurudu
Toplam 860 hektarlık alana sahip Kulu Gölü, son yıllardaki küresel ısınma yüzünden ilk önce ikiye ayrıldı. Bilinçsiz tarımsal sulamanın yapıldığı bölgedeki Düden Gölü tamamen kurudu. Küçük Göl ise küçük bir alana sıkışmış haliyle küresel ısınmaya direnmeye çalışıyor.

Konya Kapalı Havzası'nda yer alan Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü de küresel ısınmanın etkileriyle giderek bataklık haline geliyor. Balıkçılığın bitme noktasına geldiği gölün su seviyesi bu yaz ciddi boyutlarda azaldı. Kapladığı sulak alanı 260 bin hektardan 130 bin hektara kadar gerileyen Tuz Gölü de Konya Kapalı Havzası'nın hatta dünyanın en önemli sulak alanı olarak gösteriliyor. Ancak gölün su miktarının azalması, çevrecileri endişelendiriyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.