Haberler

En gürültüsüz kongre

Tarih: 3 Eylül 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Semin Sezerer
Karayollarından eğlence merkezlerine, sanayiden otomotive, bina yalıtımından buzdolabı üretimine kadar geniş yelpazeyi kapsayan alanlarda gürültünün nasıl azaltılıp kontrol altına alınacağının tartışıldığı ve 45 ülkeden bini aşkın kişinin katılarak 20'şer dakikalık 550 konuşma ve sunum ile 2 kısa kurs ve 3 çalıştayın düzenlendiği 2007 Inter-Noise kongresinde, gürültü denetimi ve akustik alanındaki son teknolojik gelişme ile yeniliklerin sergilendiği bir fuar da düzenlendi.

Umut Verici Bir Adım
Kongrenin düzenlenme sorumluluğunun alınması ile belki de gürültü denetiminde yıllardır bir ilerleme gösteremeyen Türkiye'nin olaya bakış açısı değişti. 2005 yılında yürürlüğe giren Gürültü Yönetmeliği'yle, gürültü AB'de nasıl değerlendiriliyorsa Türkiye'de de aynısı olacak. Belki ilk aşamada, gürültü denetimi için milyonlarca euro'luk bütçe ayıran AB ülkelerini yakalamak zor olacak. Ama mühendisler, mimarlar, izolasyon ve yazılım firmaları başta olmak üzere gürültü teknolojisi üzerine çalışan herkesin bu kongrede kendini tanıtmaya çalışmasını umut verici bir adım olarak gören Türk Akustik Derneği (TAKDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güney, kongreye katılan konuklar için Türkiye'nin ayrı bir önem taşıdığını belirtiyor.

Güney, "AB ülkelerinde olduğu gibi, bundan sonra binadan restorana, yoldan otele, nerede ne yapılırsa yapılsın gürültü raporu olmadan belediyeler o inşaat için ruhsat veremeyecek. Bu da Türkiye'de eğitmeninden rapor verenine gürültü bariyeri ölçüm aracından yalıtım malzemesine kadar çok önemli bir sektör doğuruyor" diyerek, gürültü konusunda uyanan bilince dikkati çekti.

Gürültü insan sağlığını tehdit ediyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün son araştırması gürültünün insan sağlığına üzerinde yarattığı büyük tehdidi bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, trafik, sokak ve komşu gürültüsü sonu kalp krizine kadar varabilen ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Kalp hastalıklarından kaynaklanan her 100 ölümden üçüne gürültünün neden olduğunu ortaya koyan DSÖ, özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların maruz kaldığı gürültü kirliliğinin kalplerine büyük zarar verdiğini belirtti. Rakamlar, dünya nüfusunun yarıdan fazlasının gürültülü evlerde yaşadığını, 3'te birinin geceleri gürültü yüzünden uyuyamadığını gösteriyor. Veriler, gürültünün yarattığı kronik stresin kalp krizi, inme, yüksek tansiyon gibi tehlikeli sonuçlar doğurabildiğim gösteriyor.

Uzmanlar ayrıca komşularının uzun süreli gürültüsüne maruz kalan kişilerde, okuma, dikkat gerektiren konulara yoğunlaşma, problem çözme gibi konularda sorunların baş gösterdiğini vurguluyor.

Araştırmaya göre, gürültü vücutta kor-tisol ve adrenalin salgısını arttırıyor ve bunların sürekli olarak yüksek seviyede kalması vücudu olumsuz etkiliyor. Uyurken bile beynin seslere tepki verdiğini belirten araştırmada insanların gürültünün sağlıklarını olumsuz etkilediğinin farkında olmadığına da dikkat çekildi. Üstelik bu rahatsızlıklara davetiye çıkarmak için gün içinde bir bulaşık makinesininki kadar sese maruz kalmak yeterli oluyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.