Haberler

Küresel ısınma için önlem çağrısı

Tarih: 31 Ağustos 2007 Kaynak: NTVMSNBC
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, küresel ısınmanın bundan sonra devam edeceğini belirterek, hükümetin bu konuda önlem almasını istedi.

Bayraktar, Selçuk Ziraat Odası Yönetim Kurulunu ziyaret ederek, son günlerde yaşanan küresel ısınmanın ilçeye olan etkisi ve ilçedeki tarım ve zirai konusunda bilgi aldı.

Küresel ısınmanın ilçeye verdiği sıkıntıları ve yaşanan zorlukları dile getiren Selçuk Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Albeyoğlu, sıcaklığın ve kuraklığın ülkeyi kapladığını, bu durumda sıcaklık ve kuraklığın ilçeye zarar verdiğini belirtti.

Albeyoğlu, “Bizim coğrafi yapı olarak biraz daha suyun çanağında bulunmamızdan bazı ürünlerimizde sıcaklık ve kuraklığın geçişini sağlayabildik. Bu çalışmamız yüzde 100 başarı mıdır? Hayır. Bizim ürünlerimizden pamuk, maalesef 40 yıllık çiftçiye dahi çiftçiliğin nasıl yapıldığını hatırlatmak zorunda bıraktı” dedi.

Hasan Ali Albeyoğlu, belirli bölgelerde pamuğun yüzde 40-50 kayba uğradığını ve pamukta rekoltede bir düşüklük beklendiğini, susuzluktan dolayı gerek incir bahçelerinde gerekse karpuz bahçelerinde kırmızı örümceğin hat safhada yayıldığını belirtti.

Şemsi Bayraktar, başbakan ve bakanlardan randevu almak suretiyle ziyaretlerine giderek sorunları aktaracaklarını söyledi. Bayraktar, şunları ifade etti:

“Özellikle bu bölge kuraklıkta birinci sırayı alıyor. Çünkü geçen yılın yağış ortalamasına baktığımızda bu sene yağış geçen yılki yağıştan yüzde 41 daha az. Tabii kuraklık rakamına baktığımızda da yüzde 27 civarında. Ürünlerde bir verimsizlik kaybı var. Bununla alakalı Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Ankara’da bir basın toplantısı yaptım. Hükümet bunu seçimden evvel 41 vilayetle sınırlı tuttu. Bunu doğru bulmuyoruz. Çünkü sonuçta her vilayette bir komisyon var. Yani orada eğer bir hasar varsa onu komisyon tespit edecektir. Yoksa zaten tespiti mümkün değil. Onun için bütün vilayetlerde zarar olduğuna göre, kuraklık olduğuna göre, Doğu ve Güneydoğu dışındaki bütün vilayetlerde komisyonlar marifetiyle bunun tespit edilmesi lazım.”

Özellikle bu dönemde hükümete sulama yatırımları konusunda büyük görevler düştüğünü, sulama yatırımlarının bölgelerde hızla bitirilmesi gerektiğini savunan Bayraktar, “Üreticimiz artık vahşi sulama sisteminden vazgeçmeli. Damla sulama sistemi ve yağmurlama sistemine geçilmesi konusunda hem çiftçi eğitimi gerekiyor hem de devletin desteklerini artırması gerekiyor. Küresel ısınma bundan sonra devam edecek. Türkiye’nin kendini bundan soyutlaması mümkün değil. Biz bu küresel ısınma kuşağının üzerindeyiz. Türkiye’nin su kaynaklarının yeterli olmadığı da şimdi öğrenildi. Türkiye su zengini ülke olarak biliniyordu, halbuki Türkiye su fakiri bir ülke” diye konuştu.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.