Haberler

Hasankeyf'sizlik

Tarih: 31 Ağustos 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Arif Ali Cangı
Hasankeyf'i boğacak olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) ticari anlaşması, Devlet Su İşleri (DSİ) ile Türkiye, Almanya, İsviçre ve Avusturyalı firmalardan oluşan Ilısu Konsorsiyumu arasında imzalandı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "bunun kadar zor bir projeyi gerçekleştirmemiştik, esas teşekkürümüzü Sayın Başbakan'a borçluyuz" demiş. Anımsarsanız, Başbakan daha önce "Hasankeyf'i kurtarma" sözü vermişti, Sayın Bakan, bu sözler tutulmadığı için mi teşekkür ediyor acaba?

DSİ Genel Müdür vekilinin yaptığı açıklamaya göre, anlaşma ile toplam 1,2 Miyar avro kredi sağlanacakmış. Hükümetler arası işbirliği ile gereken kredi sağlanmış Hasankeyf'i yok edecek inşaata başlanacak. Onlar için, Hasankeyf'in "bütünlüğü korunabilmiş tek Ortaçağ kenti" olması hiçbir anlam ifade etmiyor, "insanlığın ortak İdiltür mirası" olduğunun önemi yok, bu değerlerin "korunmasının ve gelecek loışaklara aktarılmasının çağımız insanının tarihsel sorumluluğu olduğu" düşünülmüyor, uluslararası koruma sözleşmelerine atılan imzalar ile verilen sözlerin hiç birisi umursanmıyor. Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi; "Ilısu Barajı Projesi'nin kararlılığın sembolü" olduğunu söyleyen Bakan H. Gü-ler'e soruyor; "...neredeyse tüm kamuoyunun, etkilenen insanların, bilimsel araştırmaların reddettiği Ilısu projesinde niye bu kadar ısrarIısınız? Niye en az 9 bin yıllık dünyada benzeri olmayan Hasankeyf'i ve yüzlerce arkeolojik sit alanını sulara gömüyor, bunun için yasaları bile çiğnemeyi göze alıyorsunuz? Niye Dicle Vadisi'ni sayısız olağanüstü varlık ve zenginlikleriyle boğarak bölgesel iklimimizi altüst ediyorsunuz? Niye on binlerce insanımızı verimli arazilerden zoraki göçe zorluyor ve yoksulluğa itiyorsunuz? Niye su kalitesi çok düşük olacak bir baraj gölü sonucu sağlığımızı tehdit altına sokuyorsunuz?..."

Hasankeyf gibi bir tarihi mirası yok etmek; "daha fazla kazanç sağlamak, paranın yanında hiçbir değeri tanımamak" politikasının ürünüdür. Dört buçuk yıllık AKP iktidarı döneminde koruma değil, yıkım politikaları uygulandı. Bu kez daha fazla oyla geldiler, anlaşılan yeni dönemde yıkım politikalarının daha yoğun uygulanması ile karşılaşacağız. Bu politikalara, küreselleşen kapitalist sistem içinde yandaş bulmak da hiç zor değil, bakın Almanya, İsviçre, Avusturya yıkıma ortak olmuşlar bile...

Avrupa Parlamentosu'nun 27 Eylül 2006 tarihinde kabul ettiği kararının Türkiye bölümünde, "... Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesinde AB Standartlarının uygulanması ..." isteniyordu. AB standartları bu mu? Buna olsa olsa paranın standardı denir.

Hasankeyf'i yok etmeyi 'sözüm ona' koruma kararlarına dayandırıyorlar. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından bu konuda Ekim/2006'da bir ilke kararı alındı; "...barajların taşınmaz kültür varlıklarının ve arkeolojik sit alanlarının bulunduğu alanlarda yapımının zorunlu olması durumunda, alandaki taşınmaz kültür varlıklarının yerinde korunmasına, başka bir yere taşınmasına veya belgelenerek su altında bırakılmasına karar verilebilecek..." Onsekiz üyeli Koruma Yüksek Kurulu'nun on üyesinin; genel müdür, müsteşar gibi bürokratlardan oluştuğu düşünüldüğünde, alınan "kararın siyasi iktidarın politikasının bir uzantısı" olduğunu söylemek hiç de zor değil.

Yapılan, insanlığın binlerce yıllık kazanım-larmı yok saymaktır. Hasankeyf'in 9 bin yıldan bu yana tarihi yazılıyor, Hasankeyf'i yok etmeye çabalayanların çok kısa sürecek tarihleri "Sadakatsizler, Değerbilmezler" başlığı altında yazılacaktır.

Sadakatsizler kervanına kapılmamak için, başta Türkiye, Almanya, İsviçre ve Avusturya'daki doğal ve kültürel değerlerin savunucuları olmak üzere tüm 'değerbilirlere çok iş düşüyor. Yapılacak mücadele, Hasankeyf'in tarihinin en güzel, en sıcak sayfalarını oluşturacaktır.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.