Haberler

"Kazın kafası koparılıyor"

Tarih: 31 Ağustos 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Ozan Yayman
Kazdağları'nda "altıncı saldırı" artarken, bölge halkı da mücadelenin çıtasını yükseltiyor. Bölgede başta belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri başta olmak üzere "birlik" sesleri daha yüksek çıkarken, hukuksal mücadele altıncılara karşı başlatılan karşı çıkışın ana unsurunu oluşturuyor.

Sondaj Çalışmaları
Kazdağları'nda Koza Altın, Küçükdere'deki madeninde, mahkemenin iptal ettiği işletme ruhsatını, belediyeden yenileyerek çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra bölgede 10'un üzerindeki yerleşim birimi sahasında maden arama ruhsatı verilmiş durumda. Koza Altın ve Global adlı firma sondaj çalışmalarına başladı. Bunların yanı sıra çokuluslu şirketlerin yerli uzantılarının da arama ruhsatı alan firmalar arasında olduğu belirtiliyor. Firmaların işletme ruhsatı almak için girişimlerini sürdürdüğü biliniyor.

Milli park içinde maden arama ruhsatlarının alınmasının yanı sıra, dağın eteğinde yer alan Ayvacık Bahçedere Köyü ile Kısacık Köyü, Bayramiç çevresi, Evciler Köyü'nde de ruhsatlandırmalar tamamlandı. Bu yerleşimlerde kurşun, bakır ve altın madeni işletmeciliğinin ilk adımları atılırken, yöre halkı bir yandan gelişmelere karşı örgütleniyor, öte yandan örnek mahkeme kararları doğrultusunda dava açmaya hazırlanıyor. Bu anlamdaki ilk geniş katılımlı toplantı önceki gece Bahçedere Köyü'nde gerçekleştirildi. Köylüler, çevreci örgüt temsilcileriyle birlikte izleyecekleri stratejileri konuştular. Yurttaşlar, hukuki girişim için, Küçükdere'de, Koza Altın'ın çalıştırdığı altın madeni hakkında yargının verdiği "işletilemez" kararını referans alıyor.

Koza Altın'ın, Büyükdere Belediyesi'nden aldığı 2006 tarihli gayrisıhhi çalışma belgesi, Bursa 1. İdare Mahkemesi'nce iptal edilmişti. Bunun üzerine bir süre kapatılan işletme, belediyeden 2007 tarihli yeni bir belge aldı ve çalışmalarına yeniden başladı. Bu son karar yöre halkı tarafından yeniden dava konusu yapıldı. Bu aşamada Balıkesir'de idare mahkemesi oluşturuldu ve dava dosyaları Balıkesir'e gönderilmeyi bekliyor.

Çevrecilerin avukatı Ahmet Özkoca, hukuk mücadelesinin barolarla birlikte sürdüreceklerini söylüyor. İda Troya Platformu'ndan Muzaffer Bayraktar, altıncılarla mücadele için Kazdağları Çevresi Yerel Yönetimler Birliği'nin oluşturulması gereğinin altını çiziyor. Bayraktar, "Bu birlikteliğin sağlanmasıyla Kazdağları'nı kurtaracak en önemli adım atılmış olur" diyor. Bayraktar, Kazdağları tespit edilen maden rezervlerinin toplam 1 milyar dolarlık kaynak yaratacağının açıklandığını kaydederek, "Oysa yörede turizm, tarım, balıkçılık ve benzeri faaliyetlerle yılda 650 milyon dolar gelir elde ediliyor. Yani Kazdağları'nda, kazın kafasını bir buçuk yıl için koparmak istiyorlar" diyor.

Hukuksuzluk
Gelişmeleri yakından takip eden ve açılan davaların müdahili olan Güney Marmara Çevre Derneği Bölge Temsilcisi Akif Öznal, madencilik faaliyetleriyle Kazdağları'nın "kaybedilebileceğinin" altını çiziyor. Öznal, "Küçükdere'de, Koza Altın'a karşı kazandığımız yargı kararlarına karşın madenin hala çalışıyor olması hukuksuzluktur. Yörede yaşayan insanlar bu gelişmeleri gördükçe, hukuka olan güvenleri zedeleniyor" diyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.