Haberler

İstanbul'da sanat kapıya kondu

Tarih: 30 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Efnan Atmaca
2010'da Avrupa Kültür Başkenti olmaya hazırlanan İstanbul'daki çok amaçlı sanat merkezlerinden, vakıf statüsüne sahip EKAV Sanat Merkezi, Çalık Holding tarafından kapı dışarı edildi.

Sanat kapı dışarı edildi. Zincirlikuyu, 163 numarada yedi yıldır sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapan EKAV (Eğitim Kültür Araştırma Vakfı) Sanat Merkezi bugün mekânını terk etmek zorunda kalıyor. 1991'de adından da anlaşıldığı üzere eğitim, kültür ve sanat alanında hizmet vermek için kurulan ve 2000'de de kültür merkezini açan vakıf, salonundaki tabloları, yayınlarını toplayarak binadan ayrıldı.

Kuruluşundan beri Türk Eğitim Vakfı ile birlikte çalışıp açtığı sergilerin gelirini TEV'in belirlediği öğrencilere burs olarak veren EKAV'ın Yönetim Kurulu Başkanı İnci Aksoy, yaşanan süreci anlatırken kimi zaman sinirleniyor, isyan ediyor ama çoğu zaman hayal kırıklığı içinde vakfın mağdur edildiğini dile getiriyor. Çünkü Erol Aksoy tarafından 1993'te satın alınan arazi üzerine inşa edilen bina minyatür bir müze olarak kullanılabilmesi için özel olarak tasarlanmış. Ve 2000 yılında da EKAV Sanat Merkezi olarak hizmet vermek için kapılarını sanatseverlere açmış.

Sözlerini tutmadılar
Ancak 2001'de TMSF'nin İktisat Bankası'na el koymasının ardından Halk Bankası'na verilen bina, 5 Nisan 2007'de Çalık Holding'e bağlı Gap İnşaat'a satıldı. Aksoy aslında ihaleye kendilerinin de girdiği ama ikinci olabildiklerini söylüyor. Bu gelişme üzerine de Halk Bankası'na gidip buranın bir vakıf olduğunu ve istedikleri fiyatı verebileceğimizi söyleyerek binayı bize satmalarını rica etmiş Aksoy. Ancak reddedilmiş. Zaten bugüne gelinen süreç de ondan sonra başlamış. Aksoy "Ret cevabı alınca ihaleye Çalık Holding adına giren Ahmet Taçyıldız'la konuşarak ondan planladığımız projeleri gerçekleştirmek için zaman istedim. Kabul etti. Yıl sonuna kadar süre verdiler. Ama 15 gün sonra avukatları gelip buradan gitmemiz gerektiğini söyledi. 30 Ağustos'ta boşaltmamızı söyledi. Ahmet Taçyıldız'la konuşup anlaştığımı söyleyince de 'Ben Ahmet Taçyıldız'ı değil, Ahmet Çalık'ı tanırım' dedi. İki beyefendiyi de aradım. Ama kimseye ulaşamadım. Bu ayın 15'inde aynı avukat yeniden geldi. 'Ben şalterleri indiririm 30 Ağustos'ta' dedi. Ama onu bile beklemeden 23 Ağustos'ta yanında polisle gelip tüm tabloları indirdiler. Giderken de 30 Ağustos'ta bu tabelayı burada görmek istemediğini söyledi. Daha sonra gazetelerde yıl sonuna kadar süre vermediklerini belirttiler. Ben de onlara şimdi diyorum ki, hadi yıl sonuna kadar değil 30 Ağustos'a kadar süre verdiğinizi söylüyorsunuz. O zaman 23 Ağustos'ta neden gelip tabloları indirdiniz?" diyor.

Hukuki olarak tüm yollara başvurup haklarını arayacağını söylese de Aksoy'un bugün yedi yıldır emek verdiği EKAV Sanat Merkezi'ni terk etmekten başka şansı yok. Bugüne kadar Fahrel-nisa Zeid, Prof. Sadun Ersin, Muzaffer Akyol ('Ana'ya Saygı'), Ergin İnan, Okan Bayülgen ('Pudra') gibi sergilere ev sahipliği yapan EKAV, bir süreliğine faaliyetlerine ara vermek zorunda. Bu arada geliri üstün yetenekli çocuklara aktarılacak açık artırma projesi ve İstanbul Bienali'ne paralel düzenlenecek sergiler de bir başka bahara kaldı.

Tüm bu tatsız durum karşısında İnci Aksoy'un isteği minyatür müze olarak tasarlanan mekânın İstanbul sanat hayatına hizmet edebilecek şekilde muhafaza edilmesi. "Bu bina kimin olursa olsun işlevi sanat için olmalı çünkü 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul'un böyle mekânlara ihtiyacı var. Beni en çok üzen bunun görmezden gelinmesi ve sadece çocuklara yardım etmek için kurulan bir vakfın saygısızca sokağa atılması" diyor Aksoy. Sonra da hayal kırıklığı geçince mücadelesine devam edip daha iyi şeyler yapmak için kolları sıvayacağını ekliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.