Haberler

İstanbul'a deniz suyu içirilecek

Tarih: 30 Ağustos 2007 Kaynak: Radikal
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş açıkladı: 'İçme suyuna, arıtarak yüzde 12 kadar deniz suyu karıştıracağız. İhale hazırlığındayız.' İstanbul'da barajlara Sözen devrinde de 'seviye yükseltme' amaçlı deniz suyu basıldığını söyleyen uzmanlarsa 'İçilebilir deniz suyu dev yatırım ister' diyor.

Son 70 yılın en kurak yazını yaşamasına rağmen İstanbul'da su kesintisine gidilmediğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, hem İstanbullulara yüzde 25'lik su tasarrufu için teşekkür etti hem de günlük su ihtiyacı 2.5 milyon metreküpe doğru giden metropolde alınacak yeni önlemleri anlattı. Önlemler arasında içme suyuna deniz suyu 'katılması' ve suya zam da var.

Şu Andaki Durum Nedir?: Hiç yağmur yağmasa bile, İstanbul'un mevcut su rezervi kasıma kadar yetecek. Ancak barajlardaki doluluk oranı yüzde 22'lere kadar gerilediği için yine de hassasiyet gerekiyor.

İstanbullular Ne Kadar Tasarruf Etti?: Kente Topbaş göreve geldiğinden beri 200 bin yeni abone eklendi. Topbaş, buna rağmen su tasarrufu çağrısından itibaren günlük su tüketimi 2 milyon 350 bin metreküpten 1 milyon 800 bin metreküpe indiğini yani yaklaşık yüzde 25'lik su tasarrufu yapıldığını söyledi.

Deniz Suyu En Erken Bir Yıl Sonra: Topbaş, İstanbul'un en erken bir yıl sonra arıtılmış deniz suyu içeceğini, metreküpü 30 sentten teklifler aldıklarını açıkladı. Topbaş, hazırlıkları şöyle anlattı: "Deniz suyuyla ilgili son koordinasyon toplantımızda start verdik. İhale hazırlığı yapılıyor. Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sisteme miks edeceğiz. Birinci etapta günde 350 bin metreküp gibi (bir miktarda) deniz suyu için hazırlık yapıyoruz. Günlük tüketim 2.5 milyon metreküpe doğru gittiğine göre, yüzde 12 nispette miks edeceğiz mecbur kalırsak, ki kalıyoruz."

Melen Suyu Da Buharlaşmaya mı Gidecek?: Sakarya'dan borularla taşınan Melen Suyu, 20 Ekim 2007, saat 17.00'de İstanbul'da musluktan akmaya başlayacak. İlk etapta günde 750 bin metreküp su gelecek. Ancak Topbaş, bunun kentin ihtiyacının sadece üçte birini karşılayacağını, yeterli olmayacağını düşünüyor. Sıcak havalarda günde 300-400 bin metreküp suyun buharlaştığını belirten Topbaş, su tedariki için yeni arayışlar, yeni projeler içinde olduklarını vurguladı.

Başka Kaynak Yok mu?: "Bu yılı atlatırsak, bu sıkıntıyı bir daha bu kadar yaşamayız" diyen Topbaş, yağmur suyu depolanması için de çalışacaklarını açıkladı. İleri biyolojik arıtmayla tekrar tekrar kullanılır su elde etme yolunda Ayamama Deresi'nde inşaat devam ediyor. Topbaş, bu yolla sanayi ve sahil bandı sulamada kullanılacak günde 400 bin metreküp su elde etmeyi umuyor.

Ve Suya Zam: En somut önlemlerden biri de suya zam! Görev geldiğinde suya bir miktar indirim yaptıklarını hatırlatan Topbaş, "Yapacağımız zam, (ayda) 10 metreküp kullananlara dokunmadan olacak. Çünkü su tedariki için paraya ihtiyaç var. Bollaşınca tekrar indirim yaparız. Meclis toplantısı için İSKİ'nin hazırlığı var. Evlerde 10 metreküpün altına pek dokunulmasına taraftar değilim. Az gelirliler korunmalı."
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.