Haberler

Arkeologsuz kazıya soruşturma

Tarih: 4 Eylül 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Önder Yılmaz
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in Çeşme Kalemburnu Yarımadası'ndaki antik İonia kentinde, başlarında arkeolog bulunmadan kazı yapan işçilerin MÖ 6. yüzyıla ait lahitleri parçalaması konusunda soruşturma talimatı verdi. Günay, "Arkeolojik kazı, kazma kürekle yapılacak iş değil" dedi.

Günay, Çeşme'deki "arkeolojik skandalı" Milliyet'in manşetinden öğrendiğini, ancak TBMM'deki 60. hükümet programı müzakereleri nedeniyle ayrıntılı bilgi alma fırsatı bulamadığını belirtti. Günay, "Talimat verdim, bir sorumlu varsa gereğini yerine getireceğim. Arkadaşlar konuyla yakından ilgileniyorlar" diye konuştu. Arkeolojik buluntuların hem çıkarılmasında hem de korunmasında özel önlemler alınması gerektiğini kaydeden Günay, profesyonel kazı çalışmaları için yabancılarla ve üniversitelerle işbirliği yapılması gerektiğini belirtti.

Günay, işçilerin başlarında arkeolog bulunmadan kazı yapmasının doğru olmadığını dile getirerek şöyle konuştu: "İğneyle kuyu kazmak gibidir arkeolojik kazı çalışmaları. Kazma kürekle yapılacak iş değil. Mutlaka uzmanlarla yapılmalı. Dikkat, özen isteyen bir iş, nasıl olur kazma kürekle yapılır?"

Arkeolojik kalıntılar konusunda hem halkın hem de çalışanların bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Günay, "Halkın bu kalıntıları, önemli bir kültür mirası ve aynı zamanda önemli bir gelir kaynağı olarak algılaması ve sahiplenmesi gerekiyor. Etrafının sarılarak yalıtılmaması, günlük kullanıma da dahil edilmesi gerekiyor" dedi.
Konuyla İlgili Linkler
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.