Haberler

İşte Tarihe Saygı

Tarih: 4 Eylül 2007 Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Alsancak’taki Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyonu ile yeniden hayat buluyor. Kültürel aktivite merkezi haline getirilecek binanın yıl sonuna kadar yetiştirilmesi için çalışılıyor. Sanayileşme sürecindeki İzmir’in sembol yapılarından biri olan tarihi Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarıyla, kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline getiriliyor. Yaklaşık 150 yıl önce Fransızlar tarafından inşa edilen fabrikadaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Binadaki restorasyon ve yeni oluşumu yakından takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, her fırsatta bölgeye giderek çalışmaları denetliyor. Liman gerisindeki Havagazı Fabrikası’nın kültürel aktivite merkezi haline getirileceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Burası, İzmir'i kültür ve sanat merkezi vizyonuna ulaştıracak en önemli yerlerden birisi olacak. Restorasyon sonrasında mekanı, 24 saat yaşayan bir merkez haline getirmek istiyoruz” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı, günümüze kadar ayakta kalabilen az sayıdaki tarihi eseri yaşatmak için yoğun çalışmalar yaptıklarını belirterek, temel hedeflerinin de, tarihi mekanları gelecek kuşaklara taşımak olduğunu ifade etti. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu proje, kentin kültür ve sanat hayatını canlandırma yolunda çok önemli bir adım olacak. Üçkuyular’daki Adnan Saygun Sanat Merkezi ile birlikte İzmir, kültür ve sanat alt yapısı bakımından öncü kent olacak” dedi.

Bacasından “kültür” tütecek
Havagazı Fabrikası Restorasyon Projesi gereğince, 24 bin metrekarelik açık alan üzerindeki 2850 metrekarelik inşaat alanına sahip tescilli yapılar dışındaki tüm yapılar yıkıldı. Aslına uygun olarak restore işlemleri devam eden tescilli yapılar, Gençlik Merkezi olarak kullanılacak.

Fabrika sahasındaki dökümhane binası kafeterya olarak planlanırken, depo binaları da sergi salonu ve sanat atölyeleri şeklinde düzenlenecek. Ayrıca diğer tescilli yapılar, okuma salonu satış birimi ve idari bina olarak kullanılmak üzere restore edilecek. Alanın gerisindeki iki katlı betonarme bina da yeniden düzenlenerek yenilenecek. Aynı çalışmalar çerçevesinde, Havagazı Fabrikası’nın simgesi konumunda olan dev bacanın iç temizliği yapıldı ve bacanın güçlendirilmesi için çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacak.

Tarihi
Fransız "Laidloux and Sons" şirketi tarafından inşaatına 1862 yılında başlanan Havagazı Fabrikası, 1902 yılından itibaren şehrin havagazı ile aydınlatma sisteminin odak noktasını oluşturmuştu. Kentte elektrikle aydınlanma devreye girene kadar kullanılan Alsancak'taki fabrika, İzmir’in her dönem çağdaş ve öncü olduğunun da bir göstergesi olarak anılıyor. Güçlü bir ticaret ve liman kenti olan İzmir’de sanayinin gelişmesinde çok önemli rol oynadığı bilinen bu fabrikanın, çok maksatlı kullanımlara uygun yeni düzenleme sonrasında kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.