Haberler

Çiftliklerin gözü hâlâ deltada

Tarih: 4 Eylül 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Latif Sansür
Didim ve Akbük kıyılarındaki 120 balık çiftliğinin, uluslararası sözleşmelerle korunan ve Türkiye'nin en önemli 10 sulak alanı ve kuş üreme bölgelerinden biri olan Menderes Deltası kıyılarına taşınması girişimlerinin sürdüğü öğrenildi.

Çevreye zarar verdikleri gerekçesiyle kaldırılmaları gündeme gelen çiftliklerin, delta kıyılarına taşınması için bir süre önce girişimler başlatılmıştı. Konunun basında yer alması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı, balık çiftliklerinin uzun vadede delta ekosistemini olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayarak taşınmaya izin verilmemesini istemişti.

Çevrecilerden uyarı
Ancak çiftlik sahiplerinin, bakanlığın tepkisine karşın keşifler yaptıkları ve lobi oluşturmaya çalıştıkları ortaya çıktı.

Çevreci örgütlerin bakanlığı uyarması üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Z. Sarıkaya, ilgili bakanlıklar ve genel müdürlüklere bir yazı gönderdi. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası'nın Türkiye'nin uluslararası öneme sahip bir sulak alan olduğuna dikkat çekilen yazıda şöyle denildi:

"Bölge flora yönünden çok zengin olup, belirlenen 804 bitki türünden 33'ü endemiktir. Bunlardan 6'sı dünyada sadece bu bölgede bulunmaktadır. Alan bitki çeşitliliği açısından Avrupa Konseyi tarafından Flora Biogenetik Rezerv alan olarak kabul edilmiştir. Bu alan 29 tür memeli ile 42 çeşit sürüngen türü ve çok sayıda deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır."

Taşınma durumunda deltadaki yıllık balık üretiminin 110 bin tonları bulabileceğine dikkat çekilen yazıda, "Bu üretimden kaynaklanan kirliliğin, denizsel akıntı ve hareketlerle uzun vadede Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı ve sulak alan ekosistemini olumsuz yönde etkileyeceği şüphesizdir. Bununla birlikte bölgede artacak insan hareketliliği kuşların üremesine ve beslenmesine büyük ölçüde zarar verecektir" yorumu yapıldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.