Haberler

Kurtarmaya "Sadakat" yeter mi?

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Radikal Yazan: Yonca Cingöz
Sadakat Treni yolcularının kimi yok olacak tarihi görmeye gelmişti, kimi çocuğuna Türkiye'nin 'Doğu'su olduğunu öğretmeye. Hasankeyf'in sessiz çırpınışına ses katmak için kalkan ikinci Sadakat Treni, dört günlük yolculuğunu geçen hafta tamamladı. Doğa Derneği ve Atlas dergisinin ortak organizasyonunun sonunda, 320 yolcunun da aklında tek soru vardı.

Sümerlerden Asurlulara, Abbasilerden Selçuklulara binlerce yıllık tarihi oyuklarında barındıran, yüzlerce neslin evi, kalesi, mabedi olan Hasankeyf'in sessiz çırpınışına ses katmak için kalkan ikinci Sadakat Treni, dört günlük yolculuğunu tamamladı. 320 yolcunun kimi yok olacak tarihi gezip görmeye gelmişti, kimi çocuğuna Türkiye'nin bir 'Doğu'su olduğunu öğretmeye, kimiyse kendi bahanesini kendisi yaratıp zaten defalarca yolunu düşürmüştü 'o köy'e.

Doğa Derneği'yle Atlas dergisinin ortak organizasyonu olan yolculuğun ilk sabahı konuşan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, treni Hasankeyf'i görenlerin ve sevenlerin sayısını, böylece umudu artırmaya kaldırdıklarını söylüyor ve hatırlatıyor: "Hasankeyf bir sembol, biz sadece oranın tarihini değil, tüm Dicle Havzası'nı, doğayı ve geleceğimizi kurtarmaya çalışıyoruz." Herkes www.hasankeyfesadakat.com'daki imza kampanyasına katılmaya ve çevrelerinde küçük çaplı bilinçlendirme çalışmaları yapmaya çağrılıyor.

'Bu da günümüzün Nuh tufanı'
Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek ise Fırat ve Dicle'nin uygarlığı başlatan nehirler olduğunu anlatıyor. "Tarihin ilk yazısı, insanlığı mitolojik anlamda uyaran ilk metin olan 'Gılgamış', bu iki nehir arasında yazıldı. 'Gılgamış'ta da insanlığa büyük bir uyarı vardır. Sonra Nuh tufanı gerçekleşir ve Nuh'un çocuklarından biri dahi uyarıyı dikkate almadığından dışarıda kalır. Ben bu hikâyeyi bugün yüz yüze olduğumuz küresel ısınma felaketine benzetiyorum.

5 bin yıl evvel yazılmış bu metnin bahsettiği tufan bu çağda, bunları okuyup öğrenmişlerin arasında, bunca teknolojinin içinde yeniden gerçekleşiyor" diye konuşan Yüksek, yetkililere kamuoyu önünde Ilısu'yu tartışmak için 'hodri meydan' diyor.
İki tam günün sonunda Hasankeyf'e varılıyor. Güneşin son saatlerine yetişen kafile, trenden iner inmez Hasankeyf Kalesi'ne tırmanmaya başlıyor. Küçük rehberler vızır vızır biz 'turistleri' kovalıyor, 5 YTL'ye aldığı kitapçığı 7 YTL'ye satmaya çalışıyor. 13 yaşındaki İbrahim, "Ben istemiyorum baraj olmasını" diyor, "Şimdi yaz. Okul olduğunda, dersler bitti mi kaleye çıkarız arkadaşlarla, hep tepeden bakarız böyle. Binlerce yıllık tarih yatıyor arkamızda, yıkılsın ister miyiz?"

Kışın İstanbul'da tekstil işçiliği yapan Hasankeyfli Murat ise yaşını almışların sözcüsü oluyor: "İsteyenler de bıkmış da istiyor abla. Doğma büyüme buralıyım. Benim dedem söylüyor, 'Çocukken baraj yapılacak derlerdi, hâlâ diyorlar' diye. 50 yıldır bu baraj lafından buraya bir çivi çakılmadı, kimse yatırım yapamadı, insanlar arsalarını değerlendiremedi, ev yaptıramadı. Sürekli göç var Batman'a, Diyarbakır'a. Olacak diyorlar olmuyor, olmayacak diyorlar, temel atılıyor. Hükümet söz verdi şimdi, arazi, ev verecekmiş, iş imkânı olacakmış. Olacaksa bir an önce olsun artık!"

Giderken neşe, dönüşte hüzün
Trende gençlerin gözü bazen daha bir enerjik nüfus aramış, orta yaş üstü aile eşrafının içi biraz daha konfor çekmiş olsa da, Sadakat Treni'ne 'turist' olarak binip 'yarı aktivist' olarak inen herkes, 'en azından' kendisi için hayırlı bir iş yaptığı kanaaatine varıyor. Derneğe üye olup konuyu daha sıkı takip etmeye niyetlenenler, çevrelerine hararetle anlatacaklarını söyleyenler, Hasankeyf'te tarih kadar doğanın da yok olacağını, barajların geçici olduğunu ve ekolojiyi bozduğunu öğrenince ne kadar aydınlandıklarını anlatanlar...

Okay Temiz ekibinin neşeli ritimleriyle uğurlanan, Batman'da davul zurnayla karşılanan yolcularıysa dönüşte ıssız, karanlık bir gar bekliyor. Ve akıllara takılan bir soru: Hasankeyf'i kurtarmaya bizim 'Sadakat'imiz yeter mi?
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.