Haberler

TMSF, Yiğit'in inşaat şirketlerine el koydu

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Hazal Ateş
TMSF, Türkbank'ın eski sahibi Korkmaz Yiğit ile imzalanan protokolü dün feshetti. 554 milyon dolar borcu olan Yiğit'in iki inşaat firması Fon tarafından devralındı.

TMSF, Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) sonra Türkiye'nin en büyük müteahhidi oldu. Türkbank'ın eski sahibi Korkmaz Yiğit'in inşaat şirketlerini devralan TMSF, geçen yıl imzalanan protokolü de feshetti. Fon, "konut yaparak borçlarını ödemeyi" taahhüt eden Yiğit'in başlattığı "Yeni İstanbul Projesi" kapsamında inşasına başladığı 50 bin konutu da Fon tamamlayacak. Fon'un üstlendiği diğer konut projeleri arasında, Interbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar'ın Bursa'daki 15 bin konutluk Yeşil Şehir Projesi de bulunuyor. İstanbul Bayramoğlu, Zeytinoğlu ve Osmaniye konut projeleri de bulunuyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Korkmaz Yiğit'le imzaladığı protokolü feshetti. Yiğit'in, konut yaparak borçlarını kapatma taahhüdü ile imzalanan protokolde ön görülen ödemelerin yerine getirilmediği bildirildi. Fon, 2006 yılında imzalanan protokolün gereği yerine getirilmediği için Grup hakkında yasal takip kararı aldı. Bu kapsamda, Yiğit'e ait Anka İnşaat ve Yeni İstanbul İnşaat A.Ş.'nin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fon'a devredildi. Grupla ilgili olduğu saptanan Feniks İnşaat'a da birer yönetim ve denetim kurulu üyesi atandı. Fon, Korkmaz Yiğit Grubu'ndan olan alacakların tahsil edilmesi amacıyla yapılan bu işlemlerle, Yiğit'e ait inşaat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ekonomik değer taşıyan hak ve varlıklarının değerlendirileceğini açıkladı. Bu kapsamda, 50 bin konutluk Yiğit'in başlattığı Yeni İstanbul Projesi'ni Fon tamamlayacak. TMSF yetkilileri, "Biz bu benzeri protokollerle, bankalarına el konulan iş adamlarının iş dünyasına dönmesi için fırsat yarattık. Yiğit'e de iş itibarını iade etmek istedik. Ancak o TMSF'ye yapması gereken peşinatı ödemedi. Bu durumda protokolün devamı imkansızlaştı. O nedenle yeniden el koyduk" açıklamasını yaptı. Yetkililer, 50 bin konutun tamamlanarak satışa çıkarılacağını bildirdi.

Yiğit'in borcu 554 milyon dolar 
Yiğit, Fon ile geçen yıl imzaladığı protokolde, toplam 554 milyon 876 bin dolarlık nakdi borcunu, 2006 yılından başlamak üzere ilk 10 yılı anapara, iki yılı faiz ve dolaylı sorumluluklarından kaynaklanan borçları olmak üzere toplam 12 yılda, yıllık libor artı 1 faiz oranı ile ödemeyi taahhüt etmişti. Bu kapsamda, 2015 yılına kadar 554 milyon dolarlık anaparanın ödeneceği, ardından 4 eşit taksitte faiz ve diğer sorumluluklarından kaynaklanan borçların tasfiye edilecekti.

TOKİ'yi geride bırakacak
Fon'un üstlendiği diğer konut projeleri arasında, Interbank'ın eski sahibi Cavit Çağlar'ın Bursa'daki 15 bin konutluk Yeşil Şehir Projesi de bulunuyor. İstanbul Bayramoğlu, Zeytinoğlu ve Osmaniye konut projelerine ilişkin çalışmalar da tamamlanmak üzere. TMSF, İstanbul'da gerçekleştireceği bu projeler ile Toplu Konut İdaresi'ni de geride bırakmış olacak.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.