Haberler

Ormanların idam fermanı

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Birgün
Geçen dönem Çankaya Köşkü'nden geçemeyen 2B Yasası yeniden raftan indiriliyor. AKP iktidarı, Meclis işbaşı yapar yapmaz, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı için de düğmeye basacak. Daha önce veto edilen düzenlemenin altında imzası bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, gönderilecek yasayı onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor. Kamuoyunun endişesi ise orman vasfını yitiren yerler arasına, yaz dönemi boyunca yakılan ve ağaçsız kalan bölgelerin de alınması. Tapu ve Kadastro eski Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya 2B Yasası'nın, Türkiye ormanları için idam fermanı olacağını savunarak, "Yağmalanan orman alanları da yine yabancıların eline geçecek" iddiasında bulundu.

Mafya Söz Sahibi Oldu
Geçmişten bu yana bu tip yerlerin, bölgede yaşayanların kullanımına sunulacağı bahanesiyle orman vasfını yitirdiğini hatırlatan Özkaya, buraların da yine villaların kurulduğu, mafyanın söz sahibi olduğu, yabancılara satılan yerlere dönüşeceği uyarısında bulundu. "İstanbul, bir taş yığını mezarlığa gömüldü. Şimdiler de ise yok olan İstanbul'u arıyoruz. Ülkenin diğer kentleri de aynı durumdadır. Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Eskişehir, Diyarbakır gibi kentlerimiz, yeşil kuşakları sökülüp, taş kuşaklarla sarıldı. Ormanların yarısı 50 yılda yok oldu" diyen Özkaya, Turizmi Teşvik Yasalarının etkisine vurgu yaptı.

Özkaya şöyle konuştu: "Her türlü hukuksal ve teknik problemleri incelemeden, araştırmadan çözmeden orman içinde veya kenarında, kıyılarda kooperatifler kurarak, gerek kaçak ya da yerel yönetimlerin denetimi yerine getirmemesi sonucunda, ortaya çıkan tel örgülü elit siteler, villalar, turistik tesisler, olayın ne denli kangrenleştiğini ortaya çıkarıyor. Ülke topraklarının, ormanlarının egemen güçlerin, mafyaların, çıkar güçlerinin sınır tanımaz işbirliği ile yağmalandığını gözler önüne seriyor. Bu yasanın, halkın çıkarlarından ne kadar uzakta olduğunu görmemek, anlamamak biraz saflık olur."

İlgili yasa maddeleriyle orman niteliğini yitirmiş alanların tarıma kazandırılması amacıyla çıkartılan yasaların hep, sözde köylünün kalkındırılması gayretlerini taşı-taşıdığını belirten Özkaya, "Ancak, ne hikmetse köylü de bir türlü kalkınamıyor, orman alanları, lüks villa yapanların eline geçiyor. Ayrıca tarım alanları gibi buralar da yabancıların eline geçebilir" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.