Haberler

İSKİ temizlerken kirletiyor

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Boğaç Yüzgül, Lara Taşcıyan
Her fırsatta İstanbul'un atık su ile ilgili problemlerini çözdüklerini ve deniz kirliliğinin sıfır seviyesine geldiğini iddia eden İSKİ'nin, Avrupa Yakası'nın büyük bölümüne ait kanalizyon atığını, bir yılı aşkın süredir Marmara Denizi'ne akıttığının ortaya çıkması tepki ile karşılanıyor.

İSKİ'nin; Avrupa Yakası'nın kanalizasyon atık sistemini Baltalimanı ve açık denize aktaran kollektör sistemindeki bozukluktan kaynaklandığı belirtilen bu durum nedeniyle, başta Dolmabahçe Sarayı ve Beşiktaş sahili olmak üzere, Tophane'den Ortaköy'e uzanan geniş bir alanda, sabah ve akşam saatlerine ağır bir kolcu yayıldığı ve bölgedeki deniz canlılarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu vurgulanıyor. Beşiktaş'ın göbeğine ve herkesin gözü önünde yaşanan denize kanalizasyon akıtma işleminin durdurulması için, istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ve İSKİ'ye sayısız başvuru yaptıklarını belirten yüzü aşkın sivil toplum örgütünün başvurularının sonuç vermediğine de dikkat çekilirken, konunun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilmesine ilişkin verilen önergelerin, AKP'li belediye meclis üyelerinin reddine takıldığı ifade ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar, yaşanan bu skandalin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ona bağlı çalışan İSKİ'nin, çalışmalarında ne kadar başarısız olduklarının açık göstergesi olduğunu dile getirdi. Akar, denizi temizlediklerini iddia edenlerin, fotoğraf makinesi ile bile belgelenecek bu durum karşısında söz söyleme haklarının olmadığını kaydederek, "Halkın denizini kirletenlerin, halka verecek hesapları vardır" şeklinde konuştu.

İstanbul Çevre Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Genel Başkanı Zafer Murat Çetintaş ise, İSKİ'nin, son beş yıl içinde 2 milar doları aşkın para harcayarak atık su ve deniz temizleme işini yaptığnı iddia ettiğini ama bunu iddia edenleri, Beşiktaş sahilinde lağım koklamaya davet ettiğini dile getirdi. Çetintaş, "Gelin görün ki, denize kanalizasyon akıtılıyor. Sadece Beşiktaş'tan değil, Sarıyer, Emirgan, Beykoz ve Pa-şabahçe'de de denize lağım aktığını çıplak gözle bile görmek mümkün?" dedi.

Beş Yıldızlı Kaçaklar
Çetintaş, İSKİ'nin Marmara'ya akıtma işlemini, sadece Beşiktaş iskele Meydanı ile sınırlı tutmadığını da belirterek, şunları söyledi: "Dünyanın ilk beş yıldızlı kaçak binası olan Ritz Cartoon ile yine Dolmabahçe Sara-yı'nın siluetini bozmasıyla ilgili spekülasyon olmasına rağmen oldu bittiyle inşa ettirilen Swiss Otel de kanalizasyon atıklarını, İSKİ Dolmabahçe Sarayı'nın hemen önünden denize akıtıyor. Böyle giderse Marmara Denizi, İSKİ yüzünden giderek Halic'in eski haline dönecek."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.