Haberler

İstanbul Maslak'taki dev alışveriş merkezi 21 Eylül'de kapılarını açıyor / İstinye Park'ta yılda 1 milyar dolar dönecek

Tarih: 6 Eylül 2007 Kaynak: Dünya
Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak Orjin Grup ve Doğuş Sağlık ortaklığında inşa edilen İstinye Park, 21 Eylül'de kapılarını açıyor.

Birçok dünya markasının ilk kez Türkiye'de yer almasına vesile olacak İstinye Park'ın konutlar ve yol çalışmaları ile toplam inşaat maliyeti, 310 milyon doları buldu. Günde 35 bin, haftasonlarında ise günde 70 bin ziyaretçi beklenen İstinye Park'ta gerçekleşecek ticaret hacminin yılda 1 milyar dolar olacağı kaydedildi.

Orgin Grup Yönetim Kurulu Eşbaşkanları Zafer Kurşun ve Zafer Yıldırım yüzde 58'ine sahip oldukları İstinye Park projesi ve hedefleri ile ilgili ekonomi basının karşısına çıktı. Ülke ekonomisine ve İstanbul'a duydukları güvenin bir ifadesi olarak dev bir yatırım yaptıklarını belirten Zafer Kurşun, "Doğuş Holding ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu yatırımın alışveriş merkezi anlayışına yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Farklı mimarisi ve tasarımı ile İstanbul'a da yepyeni bir konsept getirecek. İstinye Park, 87 bin metrekare mağaza alanı olmak üzere toplam 270 bin metrekare inşaat alanına sahip. Ancak sadece büyüklüğü ile değil, özgün mimarisi, hayatın her alanına seslenen bölümleri ile de öne çıkacak" dedi. İstinye Park'ın dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen markalarını barındıracağını belirten Zafer Yıldırım da alışveriş merkezinde toplam 297 dükkan olduğunu ve bunların tamamının kiraya verildiğini kaydetti. İstinye Park'ta kira bedelinin ise metrekare olarak ortalama 55 Euro olduğu belirtiliyor.

Açılış hazırlıklarının halen devam ettiğini belirten Yıldırım, "Yaklaşık 4 bin kişi tüm hızıyla çalışıyor. Günde bin 500 araç giriş-çıkış yapıyor. 12 Eylül'de mağazalarımızın bir vitrin oryantasyonu olacak. 21 Eylül'de ise kapılarımızı açıyoruz" açıklamasında bulundu.

Günde 35, haftasonu 70 bin ziyaretçi
Günde 35 bin civarında ziyaretçi beklediklerini, bu rakamın haftasonunda 70 bine çıkacağını belirten Orgin Grup ortakları, İstanbul'da alışveriş merkezlerinin sayılarının hızla artmasının bir handikap yaratıp yaratmayacağı yönündeki bir soruyu da "İstanbul büyük bir kent. Her alışveriş merkezi kendi konsepti ile bu yarışta yerini alacak. Tabii ki zor olacak. Amerika'da bin kadar mall kapandı yakında. Ama bu bir rekabet. O rekabette de biz önemli avantajlarımız olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de Cevahir hariç, ortalama alışveriş merkezlerinin büyüklükleri 30-35 bin metrekare civarında. İstinye Park ise 90 bin metrekareye yaklaşıyor. Örneğin Kanyon'dan 3 kat büyük. Bazı alışveriş merkezleri gibi sadece bazı gruplara değil, her gruba; A grubuna da C grubuna da hitap ediyor. Bu da önemli bir avantaj. Biz bu olaya, 100 metre koşucusu gibi değil, maraton koşucusu gibi yaklaşıyoruz. 2003'te danışmanlar bize 'burada olsa olsa outlet olur' dediler. Oysa Türkiye büyüyor, İstanbul hızla gelişiyor. Buna güvendik, büyük oynadık, çıtayı yüksek tuttuk" şeklinde yanıtladılar. Bu yaklaşımın dünya markalarını da cezbettiğini belirten Yıldırım ve Kurşun, "Ama Türkiye'nin gözbebeği yerli markalarımız da alışveriş merkezimizde ağırlıklı biçimde yer alıyor. Louis Vuitton gibi bir dünya markası da Boyner gibi alanının en önde gelen isimleri de projemize çok inandı. Bu anlamda bir yerli yabancı ayrımına gitmedik. Herkes çok umutlu çok heyecanlı. Örneğin Kabalcı Kitapevi 3 kez yeni vitrin yaptı" diye konuştu.

İstinye Park'ta yılda ortalama 1 milyar dolarlık ticaretin döneceğine dikkat çeken Orgin Grup Eşbaşkanları, "Bu kayıtdışının önlemesi açısından da çok önemli. Burada alışveriş en az yüzde 98 belgeli olacak. Çok ciddi KDV ve vergi ödenecek. Senede 3.5 milyon dolar civarında reklam harcı, toplamda 30 trilyon liraya yakın harç üretecek" dediler.

Dünya markaları ilk kez Türkiye'de
İstinye Park birçok ilki de bünyesinde barındırıyor. Birçok dünya markası Türkiye'deki ilk mağazalarını İstinye Park'ta açacak.
Bu mağazalar şöyle: Dolce Gabbana, Dior, Fendi, Yves Saint Laurent, Moschino, Cafe Nero, Paul Smith, Jimmy Choo, Celine, Chloe, Bogetta V, Etro, DKYN Jeans, Hiref, Q Critic, bebe, Orange by Boss, Sephora, Fred Perry, Just Cavalli, Ferre White, marina Yatching, Panini Gusto, Enzo, Inglot, Case Logic, Foot Locker, Punto by Mirror, Juke Box, Ole Tapas, Osmani, Rainforest Cafe, Zwilling, Design*Play, Rainforest, Pagi.

"1 milyar dolar verseler vermem"
Başlangıcından bugüne birçok yabancı yatırımcının projeyle yakından ilgilendiğini, ortaklık ve satınalma teklifleri getirdiğini belirten Zafer Kurşun, "Ama bizim satma niyetimiz yok. Bugün 1 milyar dolar verseler vermem. Biz bir ara yabancı ortak düşündük. Sermaye için değil, sadece yönetimde bizi rahatlatması açısından. Ancak gördük ki, kimsenin vizyonu bizden daha ileri değil" diye konuştu.

386 konuta 300 milyon $
İstinye Park projesinin konut kısmında şu anda satış yapılmadığını belirten Zafer Yıldırım, "420 konutun 386'sı satıldı. Satışlar metrekaresi 3500 YTL'ye kadar çeşitli fiyatlardan gerçekleşti derken, Zafer Kurşun, "Alan müşterilerimizin hepsi iyi para kazandı" diye konuştu. İstinye Park'taki konut satışlarının 300 milyon doları aştığı belirtiliyor.

Yollarla birlikte üçde okul yapıyor
270 milyon dolar olan İstinye Park'ın maliyeti, belediye ve Milli Eğitimle yapılan anlaşma çerçevesinde yapılan yollar ve 3 okul ile birlikte yaklaşık 310 milyon dolara çıktı. Belediye ile yapılan anlaşmada İstinye Park çevresindeki 1.5 km uzunluğundaki yol ve 3 kavşağın yapımı yaklaşık 25 milyon dolara maloldu. Yolların tamamlanması Kasım ayını bulacak. Projeye katılan bölgedeki bir ilkokulun alanı karşılığında ise Milli Eğitim'e devredilmek üzere İstinye Park Sarıyer İlçesi'nde 3 adet 40 derslikli okul yaptırıyor. İkisi 29 Ekim'de açılacak okulların maliyeti ise 15 trilyon lira civarında oldu.

- Balık-ekmek de yağmur ormanları da İstinye Park'ta

- İstinye Park, Orjin Grup'un (yüzde 58) ile Doğuş Holding'in (yüzde 42) ortaklığı ile gerçekleştirildi.

- İstinye Park'ta yılda 1 milyar dolarlık ticaretin dönmesi bekleniyor.

- 270 bin metrekare inşaat alanına sahip. Bunun 87 bin metrekaresi mağaza alanı.

- 297 dükkanın bulunduğu alışveriş merkezi 3 bin araçlık otoparka sahip.

- 40'a yakın cafe ve restoranın yanı sıra, biri İstanbul'un tek 3 boyutlu IMAX teknolojisine sahip olmak üzere 12 sinema salonu ile AFM yer alıyor.

- 6 bin metrekareye yayılımış açık-kapalı havuzları ile büyük bir SPA'nın da bulunduğu Hillside City Club spor ve yaşam merkezi İstinyepark'ta yer alıyor.

- Türkiye'deki alışveriş merkezlerinde bir ilk olduğu belirten 'alışveriş caddesi de İstinye Park'ta yer alacak. Bu cadde, havuzu, mağazaların sıralandığı sokakları ile bir şehir meydanını çağrıştıracak. Bu bölüme otomobil ile de girilebilecek.

- Osmanlı mimarisinden esinlenerek oluşturulan 'Pazar Yeri'nde kasaptan manava, balıkçıdan baharatçıya kadar birçok seçenek bulunacak. Türk kültürü ve nostaljinin ağır basması hedeflenen bu bölümde sadece yerli markalara yer verilecek.

- Kadıköy çarşısı benzeri bölümlerin yer alacağı İstinye Park'ta ekmek içinde balık ekmek de satılabilecek. Bu konuda Fish Mekan ile anlaşıldı.

- İstinye Park'ta, konser, defile gibi birçok gösteri ve etkinliğin gerçekleştirileceği Meydan bölümünün İstanbul için yeni bir sosyal merkez olması hedefleniyor.

- Dünyaca ünlü Rainforest (yağmur ormanları) konsepti de İstinye Park'ta tüketicilerle buluşacak. Bin 500 metrekarelik yemek alanı ile Rainforest alışveriş merkezinin en çok ilgi çekmesi beklenen bölümlerinden biri.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.