Haberler

Gaziantep Müze Kompleksi tartışıldı

Tarih: 7 Eylül 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Serkan Canbaz
Gaziantep'e yapılması düşünülen 'Gaziantep Kültür Parkı-Müze Kompleksi'ne ilişkin proje, Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda düzenlenen bir toplantıda tartışıldı.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Demirhanoğulları, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Zafer Okuducu ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, eski tekel binasının yerine yapılması planlanan müzenin ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bu konuda bir proje hazırlattıklarını belirten Güzelbey, projenin nihai olmadığını ve tartışılması için böyle bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Tasarı niteliğindeki proje, bilgisayar sunumuyla katılımcılara anlatıldı. Projeye göre, müze kompleksinde Zeugma mozaikleri, arkeolojik eserler ve Gaziantep savunması sırasında yaşananların anlatılacağı panorama, ayrı bölümlerde ele alınacak.

İpek Yolu üzerindeki eski Tekel binasının arsasına yapılması öngörülen kompleksin, yoldan yaklaşık 30 metre içeride inşa edilmesi planlanıyor. Komplekse, 144 odalı bir otel ve kongre merkezi ile bir amfi tiyatro yapılması da öngörülüyor. Toplantıda ayrıca, kompleks için anıtsal, modern ve modern ötesi tasarımların uygulandığı üç değişik model de, slayt aracılığıyla katılımcılara gösterildi.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep'in turizm pastasından yeterli pay alamadığını, bu nedenle yapımı öngörülen müzenin önemli olduğunu söyledi. Kültürel mirasın şehir ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirten Kamçı, projeye bir de eleştiri getirdi. Tarihi İpek Yolu'nun şehirlerarası oluşuna dikkat çeken Kamçı, bu nedenle müzeye girişlerin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, projede şehrin tarihi kimliğini yansıtabilecek Türk ve Osmanlı sanatından izler taşıyan bir görünümün daha anlamlı olacağına dikkat çekerken, Mimarlar Odası Başkanı Zafer Okuducu, yer seçiminin yanlış olduğunu öne sürdü.

Böylesine kapsamlı bir yapının kentin tarihi dokusundan ayrı düşünülemeyeceğine vurgu yapan Okuducu, mevcut fuar alanının imar planında kültürel park olarak yer aldığını ve yapımı düşünülen müzenin burada kurulmasının daha doğru olduğunu savundu.

İpek Yolu'ndan ağır tonajlı araçların geçtiğini, bunun müzeye ve müzedeki eserlere zamanla zarar verebileceğine dikkat çeken Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Ahmet Denizhanoğulları da, yapılacak müzenin bir bölümünde çevre illerde ele geçirilecek mozaiklerin bakım ve restorasyonunun gerçekleştirilebileceği bir bölüm oluşturulmasını tavsiye etti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.