Haberler

250 Metrelik 2 dev daha

Tarih: 7 Eylül 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Halil Okşit
İstanbul Levent bölgesinin gökdelenlerine iki kule daha ekleniyor. Kazak gayrimenkul ve yatırım şirketi Landmarkk, geçtiğimiz şubat ayında satın aldığı Renault Mais arsasına eşi benzeri görülmemiş, yüzmilyonlarca dolarlık bir proje geliştirdi. Kamuoyundan sır gibi saklanan projenin en az 350 milyon dolarlık bir yatırım olacağı belirtiliyor.

Halen Türkiye’nin en yüksek binası olan İş Kuleleri’ni 69 metre geçecek proje, Landmarkk Tower adıyla anılıyor. Foster And Partners tarafından hazırlanan projede lüks rezidans dairelerinden, yüzme havuzlarına, spor salonlarından lüks otellere kadar pek çok detay yer alıyor.

Landmarkk’ın proje planlamasında 2008 mart ayına kadar inşaata başlanması ve 30 ayda da projenin tamamlanması hedefleniyor.

Proje Hazır
Mais çalışanlarının Anadolu yakasındaki yeni merkezlerine taşınmasının ardından, Landmarkk yetkilileri de yıkım hazırlıklarına başladılar. Landmarkk yönetimi, satın almadan bu yana geçen 6 aylık süreçte arsayı nasıl değerlendiriceklerine yönelik projelerini hazırladılar.

Projede neler yok ki: Türkiye’nin en yüksek binası olan İş Kuleleri’ni 60 metre geçecek iki adet 250 metrelik burgulu “Towers”, iki dev kulenin arasında bir atrium gibi bölümler mevcut. Projenin en ilginç yanlarından biri ise iki dev kule arasında kurulacak rüzgar türbinleri olacak. Bu türbinlerden elde edilecek elektrik enerjisinin enterkonnecte sisteme satılması üzerine kurulacak sistem, bir nevi kulelerin elektrik ihtiyacını da karşılamış olacak. Landmarkk şirketinin, Elektrik Piyasası Denetleme Kurulu’ndan elektrik üretim izni alması gerekiyor.

İlk 15 Kat Otel Olacak
Projede yer alacak dev kulelerin ilk 15 katları otel olarak kullanılacak. 15. kattan sonra ise residans bölümü başlayacak. Projenin Büyükdere Caddesi’ne bakan yüzünde arsanın eski sahibi Renault Mais’in 730 metrekarelik showroomu bulunacak. Mais, buradaki showroom’unu prestij merkezi olarak kullanmayı planlıyor.

Dubai Towers'ın Önünü Açan Ret
Eski İETT arazisi hakkında, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri odalarınca açılan davanın reddedildiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin, eski İETT arazisi hakkında, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davanın reddedildiği kaydedildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Şişli’deki taşınmazların satışının iptaline yönelik davanın ‘ehliyet yönünden’ reddine karar verildi.”

Arsayı Şubatta Almıştı
Türkiye’de emlak fiyatlarının tavan yapmasına yol açan kilometre taşlarından biri İstanbul Levent’teki 10 bin 600 metrekarelik Renault Mais genel müdürlük binasıyla arsasının satışı olmuştu. Metrocity ile Kanyon arasındaki bu arsaya Kazak Landmarkk İnşaat , 9 Şubat 2007’deki ihalede 56 milyon 250 bin euro (73.1 milyon dolar) ile en yüksek teklifi vererek, almıştı. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in damadının tasarrufundaki şirket, Mais’e ödemesini nakit yapmıştı. Mais Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar da “Değerli bir araziyi elimde tutacağıma, o paranın faizinin küçük bir bölümüyle daha büyük bir binada çalışırız. Üzerine de para kazanırız” demişti.1 Eylül itibarıyla Mais, Levent’teki binayı boşalttı ve Landmarkk yetkililerine teslim etti.

Wembley Mimarından
Landmarkk’ın İstanbul’da yapacağı proje Londra’daki Wembley Stadı ile Fransa’daki dünyanın en uzun viyadükü Millau’yu projelendiren Foster And Partner imzasını taşıyor. 1967 yılında faaliyete geçen Foster and Partner’ın projeleri arasında New York’daki Hearst Merkez Binası, İsveç’teki Arstra Köprüsü, Glasgow’daki SECC Konferans Merkezi gibi örnekler yer alıyor. Şirket, rüzgar türbinleri kurulması ve geliştirilmesinde de Avrupa’nın önemli markaları arasında...
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.