Haberler

Yenidoğan yeniden doğuyor

Tarih: 7 Eylül 2007 Kaynak: Sabah
İstanbul'a sığamayan konut projeleri Anadolu yakasının Ümraniye tarafında şimdi de Yenidoğan'ı mesken tuttu. Bir yıl içinde irili ufaklı 160 firmanın yeni inşaatlara başladığı beldede nüfusun 3 katına çıkması bekleniyor. Emlakçıların bile birleşerek proje inşasına giriştiği Yenidoğan şu anda devam eden 30 büyük konut projesine ev sahipliği yapıyor. Ant Yapı ve Ağaoğlu gibi köklü firmaların gözü de beldenin boş kalan diğer arsalarında ..

Milyonlara varan rakamlarla ifade edilen konut ihtiyacı ve buna paralel olarak giderek artan arz, İstanbul'un sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Avrupa yakasında Silivri'ye, Anadolu'da ise Kurtköy'e kadar uzanan bir coğrafyaya yayılan konut projeleri, kendilerine yeni alanlar ararken uğradıkları bölgeyi de şahlandırıyor. Ataşehir, Bahçeşehir, Kemerburgaz, Çekmeköy gibi pek çok lokasyonun örnek teşkil ettiği bu durumun bir benzeri de gelecek 2 yılda Ümraniye Yenidoğan'da yaşanacak.

Şantiyeye döndü
Ümraniye'ye bağlı bir belde belediyesi olan Yenidoğan; Sarıgazi, Çekmeköy, Samandıra ve Taşdelen'in komşusu. Anadolu yakasının gelişen yerleşim bölgelerinin arasında bulunan fakat birkaç ay öncesine kadar onlarla rekabet etmesi mümkün olmayan Yenidoğan, aniden müteahhitlerin gözdesi oldu. Deyim yerindeyse koca bir şantiyeye dönen beldede Nazar İnşaat, M2 İnşaat ve Çolakoğlu İnşaat'ın aralarında sayılabileceği firmaların projeleri yükseliyor.

160'a yakın firma ev yapıyor
Öyle ki, bölgede gayrimenkul danışmanlığı yapan satış uzmanı Serdar Anas, Yenidoğan'da faaliyet gösteren toplam firma sayısının 1 yılda 160'a yaklaştığını anlatıyor. Anas, Yenidoğan'ın özellikle toplu ulaşım açısından çok elverişli bir konumda olduğunun altını çiziyor ve şunları aktarıyor: "Beldenin etrafındaki diğer yerleşim alanları, Taşdelen ve Çekmeköy gibi, arazi açısından daraldı. Bu tarafa yatırım yapmak isteyenler için de Yenidoğan yeni bir kaçış noktası oldu. Burası birkaç ay öncesine kadar keşfedilmemiş bir yerdi. Ayrıca Yenidoğan sakin ve imajı da temiz bir yerleşim alanı. Tüm bunlar çekiciliğini artırıyor. Ayrıca bu bölge deprem açısından da çok güvenli. Zemini sağlam."

Kat karşılığı arazi satıyorlar
Yenidoğan'daki bu hareketlilik beldede yaşayanlar için de kazanç kapısı oldu. Bölgeye önce gelen firmalar en iyi yerleri kapınca yeni arazi üretmek için kat karşılığı alımlar hız kazandı. Hatta, bundan 1 yıl önce 200 metrekarelik arazisini 22 bin YTL'ye satmak isteyip alıcı bulamayan bir mülk sahibi, bugün aynı yeri müteahhit bir firmaya 3 daire karşılığında verebiliyor.

Güçlü firmalar ava çıktı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) tüm bölgenin kullanımına açmak amacıyla 20 bin kişilik bir stadyum inşa edeceği ve Boğaziçi Üniversitesi'nin de yeni bir kampüs inşa etmek için belediyeden 280 dönümlük arsa talep ettiği Yenidoğan, adeta kapışılıyor. Şu anda devam eden projeleri arasında Park Panorama, Gökkuşağı Evleri, Seher Yeli Evleri, Life Towers ve Yeşil Koru Evleri'nin de bulunduğu Yenidoğan'da inşaatlar gelecek birkaç sene daha tozu dumana katmayı sürdürecek. Çünkü, Ant Yapı, Ağaoğlu ve Yüksel İnşaat gibi güçlü firmaların da beldede arazi sahibi olduğu konuşuluyor.

3+1 kiralık daire fiyatları 300 ile 500 YTL arasında
Eski yapılar arasında piyasanın henüz şekillenmediği Yenidoğan beldesinde 3 odadan oluşan kiralık evlerin fiyatları 300 ile 500 YTL arasında degişiyor.

Yenidoğan'daki eski yapılara bakıldığında kiralık ve satılık piyasasının henüz oturmadığı göze çarpıyor. Beldede aynı büyüklükteki ve birbirinin emsali olabilecek daireler 120 bin YTL'ye de 250 bin YTL'ye de alıcı bulabiliyor. Kiralık konutlara bakıldığında ise 3 oda 1 salon normal büyüklükteki bir dairenin kirası 300 YTL'den başlıyor. Kiralar dairenin büyüklüğü ve konumuna göre 500 YTL'ye kadar yükseliyor. İlk yerleşimlerin muhtar senedi ile gerçekleştirildiği bölgenin imara açılma mazisi ise yalnızca 1 yıllık. Yenidoğan'da geçerli genel emsal ise 1.4.

Emlakçılar birleşip proje yapıyor
Kat karşılığı arazi alımlarında yüzde 40'lara varan oranlarda anlaşmaların yapıldığı beldede, üretilen yeni konutlar için içeriden gelen talep son derece sınırlı. Yani, projelerin alıcıları farklı ilçe ve semtlerden geliyor. Öte yandan, beldede gayrimenkule yatırımın bu kadar hız kazanması, sektörün başka alanlarında faaliyet gösterenleri de cezbetmiş durumda. Öyle ki, Yenidoğan'da ofisi olan emlakçılar birleşerek konut projeleri üretiyor. Şu anda beldede inşası devam eden büyük konut projelerinin sayısı 30'a ulaşmış durumda. Hatta bazı büyük projelerde alışveriş merkezi de inşa ediliyor. Hemen hemen hepsinin inşasına bu sene içinde başlanan konut projelerinin teslimleri 2008 yılında başlayacak ve 2009'a kadar sürecek. Öngörüler, Yenidoğan'ın nüfusunun gelecek 5 senede 3 katına çıkacağı yönünde.

83 metrekarelik stüdyo dairelerin fiyatı 110 bin YTL
İnci Park Evleri 5 bloktan meydana gelen bir proje. Bu bloklardan 2 tanesi stüdyo dairelere ayrılmış. Projedeki stüdyo dairelerin büyüklükleri ise 83 metrekare. İnci Park'taki diğer iki blok da 128 metrekarelik 3+1 dairelerden meydana geliyor. Projede yer alan tel bir blokta ise yine 3+1 daireler var fakat bu dairelerin metrekare büyüklüğü 158. İnci Park'ta toplam 260 daire inşa ediliyor. Projedeki konut fiyatları ise metrekare büyüklüğüne göre 110 bin, 170 bin ve 210 bin YTL olarak hesaplanıyor. 2008 sonunda tamamlanması planlanan projede 1+1 daireler için 30 bin YTL peşinat ve 3+1 daireler için de 40 bin YTL peşinat ile 36 ay vade kampanyası yapılıyor.

Projede 91 mağazalık alışveriş merkezi de var
Yenidoğan'da inşa edilen bir başka konut projesi de Çolakoğlu İnşaat'ın Gökkuşağı Evleri. 198 konuttan meydana gelen Gökkuşağı Evleri'nde her daire tek tip olarak tasarlanmış. Projedeki dairelerin büyüklükleri 150 metrekare. Konutların 180 bin YTL'ye satıldığı Gökkuşağı Evleri'nde bir de alışveriş merkezi yer alacak. Projede binaların altında farklı bir yapı olarak inşa edilecek alışveriş merkezinde de 91 mağaza bulunacak. Çolakoğlu İnşaat, 198 konutluk projenin teslim tarihi olarak ise Aralık 2008'i gösteriyor. .

Life Towers'taki 501 daire 2009'da teslim
Yazıcı Proje tarafından Yenidoğan'da inşa edilen Life Towers'ın ilk etabında 501 daireye yer veriliyor. 4 farklı tipte inşa edilen dairelerin bir kısmı normal, bir kısmı da çatı dubleksi olarak tasarlanıyor. Life Towers'taki normal daireler 1+1, 2+1 ve 3+1 tiplerinde. Bu konutların büyüklükleri de 70, 110 ve 140 metrekare arasında farklılık gösteriyor. Projedeki çatı dubleksleri ise 4 oda ve 1 salondan meydana geliyor. Dubleks dairelerin büyüklükleri 280 metrekare olarak hesaplanıyor. Fiyatları 95 bin 300 bin YTL arasında değişen dairelerin teslim tarihi ise 2009 olarak öngörülüyor. Yazıcı Proje, Life Towers'tan konut almak isteyenlere yüzde 1.20 ile 1.25 aralığında değişen faiz oranları ile 36 ay vade uygulaması yapıyor.

İnşaatın yüzde 80'i tamamlandı
Yeşil Koru Evleri, Aydın Yapı tarafından inşa ediliyor. Proje 5 dönümlük arazi üzerinde hayata geçiriliyor. 3 bloktan meydana gelen Yeşil Koru Evleri, toplam 96 daireden oluşuyor. Her dairenin 140 metrekare büyüklüğünde olduğu projede bütün konutlar da 3 oda ve 1 salon tipinde inşa ediliyor. Yüzde 70'i yeşil alanlara ayrılan Yeşil Koru Evleri'nde 175 bin YTL olan fiyatlar şu anda uygulanan kampanya ile 144 bin YTL'ye indi. Yüzde 80'i tamamlanan inşaatın Nisan 2008'de tamamen bitmesi ve konutların sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.

Alışveriş merkezi ve konut yapılıyor
2M İnşaat tarafından Dumankaya ve Ömeroğlu ortaklığı ile inşa edilen New Born City, 2+1 ve 3+1 dairelerden oluşacak bir proje. Yenidoğan merkezde hayata geçirilecek olan New Born City projesinde dairelerin metrekare fiyatları ise bin 100 YTL ile bin 200 YTL arasında farklılık gösteriyor. Konutların büyüklüklerinin 100 ila 160 metrekare arasında değiştiği projede normal daireler dışında çatı dubleksleri de bulunuyor. 80 mağazalık bir alışveriş merkezinin üzerinde inşa edilecek konutlar 2009 sonunda teslim edilecek. Alışveriş merkezinde ise mağazalar dışında 4 adet 140 kişilik sinema salonu ve fast food katı da bulunacak.

Evlerin metrekaresi 2 bin YTL'ye satılıyor
Bölgeye ilk gelen şirketlerden biri olan Nazar İnşaat'ın Park Panorama isimli projesi 7 dönümlük arazide inşa ediliyor. 3 bloktan meydana gelen proje 264 daireden oluşuyor. İnşaatına 8 ay önce başlanan Park Panorama'nın arazisi ise 1 sene önce alınmış. Projedeki daireler 60 metrekare büyüklüğündeki 1+1 konutlardan 291 metrekare büyüklüğündeki 5+1'lere kadar pek çok farklı tipte inşa ediliyor. Nazar İnşaat, Park Panorama'da konutların metrekare fiyatını 2 bin YTL olarak belirlemiş. 2008 yılının sonunda tamamlanması planlanan projenin yüzde 35'lik kısmı da şimdiden satılmış.

Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim
İmar İnşaat'ın Seher Yeli Evleri isimli bir projesi 9 bin metrekare üzerinde inşa ediliyor. 5 blokta toplam 164 daireden oluşan Seher Yeli Evleri'nde 2 farklı daire tipi var. Projedeki 2+1 konutların büyüklükleri 120 metrekare olarak hesaplanırken, 3+1 daireler ise 140 metrekare büyüklüğünde. Projedeki konutların fiyatları peşin 120 bin YTL ile 210 bin YTL arasında değişiyor. Şu anki kampanya kapsamında müşterilere peşin fiyatına vade imkanı sunuluyor ve tamamı peşin ödemelerde yüzde 20'ye varan indirim uygulanıyor. Projedeki dairelerin yüzde 40'ı satılmış durumda. Seher Yeli Evleri'nin teslim tarihi olarak 2009 yılının ağustos ayı öngörülüyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.