Haberler

Türkiye’nin Mimarlık Haritası Açıldı

Tarih: 11 Eylül 2007

Arkitera Mimarlık Merkezi'nin, internetin yarattığı yeni teknolojileri kullanarak hazırladığı Türkiye’nin ilk kullanıcı destekli (interaktif) dijital mimarlık haritası 10 Eylül Pazartesi günü kullanıma açıldı.

10 Eylül Pazartesi akşamı Marshall’ın sponsorluğunda İstanbul Modern’de gerçekleşen akşam yemeğinde tanıtımı yapılan ve mimarlık kültürü alanının sınırlarını biraz daha genişletecek Arkitera Mimarlık Haritası www.mimarlikharitasi.com veya http://harita.arkitera.com web adreslerinden kullanılabiliyor.


Fotoğraflar: Kaan Verdioğlu

Gecede, Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol'un Marshall’ı tanıtan konuşmasının ardından Arkitera Mimarlık Merkezi’nin yöneticilerinden Ömer Yılmaz projeyi katılımcılara aktardı.

Mimarlık Haritası Nasıl Kullanılıyor?

Arkitera Mimarlık Haritası, “Google Maps” servisi altyapı olarak kullanılarak hazırlandı. Google Maps servisinden sağlanan harita bilgisi ve Arkitera Mimarlık Arşivi – Arkiv’den sağlanan veritabanı, Mimarlık Haritası’nın iki temel yapı taşını oluşturuyor. Birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan bu veriler Arkitera Forum kullanıcıları tarafından biraraya getirilerek Arkitera Mimarlık Haritası’nda yayınlanıyor.

Harita web sitesinin en önemli bölümünü projeler oluşturuyor. Kullanıcılar, sınıflandırılmış yapı tiplerinden dilediklerini seçerek o yapı tipine ait projeleri Türkiye haritası üzerinden takip edebiliyor, diledikleri bir alana yaklaşabiliyor, isterlerse harita üzerinde var olan bir yapıya tıklayarak o yapının Arkiv üzerindeki sayfalarına ulaşabiliyor. Harita web sitesi ana sayfasından yapı tiplerini kullanarak yapılan bu sanal gezide kullanıcı isterse bir şehir adı seçerek o şehirdeki tüm yapıları görebiliyor. Mimarlık Haritası’nda yapılara ait bilgiler dışında mimarlık ofisleri, mimarlık okulları ve diğer mimarlık kurumlarının bilgileri de yer alıyor. Kullanıcılar yapacakları seçim ile harita üzerindeki her türlü bilginin açılıp kapatılmasını sağlayabiliyor.

Arkitera Mimarlık Haritası, Arkiv ile entegre bir şekilde çalışıyor. Bu entegrasyon sadece Arkiv’de var olan bilgilerin Harita üzerinde gösterilmesinden ibaret değil. Kullanıcılar Arkiv ya da Harita aracılığıyla ulaşacakları yapıların coğrafi pozisyonlarını Mimarlık Haritası üzerinde özel bir arayüz kullanarak işaretleyebiliyor. Bu işaretlemenin kesinliği ise Arkitera Forum’da yapılacak bir tartışma ile sağlanıyor. Mimarlık Haritası üzerinde yerini alan bu bilgi aynı anda Arkiv’de adres bilgisinin hemen yanında yer alan bir ikon ile gösteriliyor.

Mimarlık Haritası, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından bir altyapı projesi olarak mimarlık kültürü alanına sunuluyor. Akademisyenler ve araştırmacıların bu altyapısı hazır proje için yeni açılımlar geliştirmesi, çağdaş sanat projelerinde Mimarlık Haritası’nın kullanımı, mimarlık tarihi ile ilgili yeni açılımlar yaratılması, Mimarlık Haritası üzerinde sergiler hazırlanması ve şimdiden tahmin edemeyeceğimiz yeni kullanım alanları Arkitera Mimarlık Haritası’nı son yıllarda mimarlık alanında gerçekleştirilen en önemli projelerden birisi haline getiriyor.

Marshall’ın Genel Müdürü Feridun Uzunyol ile Söyleşi


Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol
Fotoğraflar: Kaan Verdioğlu

İstanbul Modern’de gerçekleşen akşam yemeğinin ardından geceyle ve gelecek dönemdeki projeleriyle ilgili Marshall’ın Genel Müdürü Feridun Uzunyol’un görüşlerini aldık.

Geceyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Benim için çok süpriz bir geceydi. Böyle kıymetli fikirleri paylaşabildiğim masaları organize ettiğiniz için teşekkür ederim. Ben masamdan çok memnundum ve Bilgi Üniversitesi’nden iki adet değerli hocamız ve iyi mimarlarımız vardı.

Arkitera Mimarlık Merkezi ile ortak projeleriniz olacak mı?
Çalışma arkadaşlarıma bana lütfen 3 yıllık proje geliştirin diyorum. Kısa vadeli projeler birbirimizi unutmamıza sebep oluyor. Ama uzun vadeli projelerde her zaman varız. Şu andan 2010’a kadar yapacağınız tüm projelerde üzerimize düşen neyse o şekilde yer alabiliriz. Ama karşılıklı geliştirip, tarifini iyi yaparsak iyi olacağını düşünüyorum.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.