Haberler

Türk Estetiği ile İtalyan Tasarım Anlayışı Birarada

Tarih: 11 Eylül 2007 Yazan: Gökçe Aras
Defne Koz Design Studio Milano + Chicago’nun kurucusu ve yöneticisi olan Defne Koz, 07 Eylül 2007 tarihinde İstanbul Design Week 2007 kapsamında tasarımlarını ve tasarıma bakış açısını Türk izleyicisi ile paylaştı.

Tasarımlarında İtalyan ve Türk Kültürü’nün etkileri olduğunu belirten Koz, son yıllarda Amerika’da yaşamanın da tasarımlarına yansıdığını belirtti. Özellikle Türkiye’nin kültürlerin üst üste geldiği bir coğrafya olduğunu ekleyen Koz, bugünün İstanbul’undan örnekleri modern yaşamdaki karşılıklarını izleyicilerle paylaştı. Bu karşılaştırmalar arasında en dikkat çekenler ise şunlardı; hızlı yemek – balık ekmek, evlere servis yemek – sokaktaki simit satıcıları, modern eğlence – gölge oyunu, fitness salonu – harem hamamı, kurye servisi – bisiklet.

Hayatındaki ülke değişikliklerini travma olarak yaşamadığını söyleyen Koz, tasarımlarına İtalyan tasarım anlayışı ile Türk estetiğini bir sentez olarak taşımaya çalıştığını belirtti.

Tasarımlarından örnekleri izleyicilerle paylaşan tasarımcı, Türk mutfağındaki bazı imajların (bakır tencere) kendisine sıcak mutfakları hatırlattığını belirtti. Tasarımlarında bol ve kalın materyaller kullanmayı sevdiğini söyleyen Koz, koordine edilmiş aile halindeki tasarımları sevmediğini de ekledi. İtalya’da tasarıma önem veren küçük firmaların bulunduğunu söyleyen Koz, bu tür firmalarla tekil tasarımlar yapmayı da sevdiğini ekledi.

Türk banyo kültürünü de işlevsel olarak beğendiğini belirten Koz, hamamlarda bulunan kurna elemanının tek bir noktadan hem asılıp hem de suyunun gelmesinin ne denli işlevsel olduğunu ekledi.

Bunun yanında Koz, Vitra firması için yaptığı “İznik Çinileri” adlı karo tasarımlarında, bir tasarımcı olarak görevinin bu inanılmaz kültürü çağdaş materyallerle günümüze taşımak olduğunu söyledi.

Pirelli için tasarladığı kamyon lastiğinde ise öncelikli olarak şoför mahalindeki feminen tavrı, ince oyalar şeklindeki desenlerle lastiğe uyguladığını söyleyen Koz, bunun firma tarafından kabul edilmemesi üzerine daha maço desenlere gittiğini ekledi.

Konferansın sonunda izleyenlerin sorularını da yanıtlayan Koz, tasarımlarından oluşan bir sunum ile konuşmasına son verdi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.