Haberler

Bilim adamlarından hızlı trene 'tam' not

Tarih: 12 Eylül 2007 Kaynak: Zaman
30 yıldan bu yana beklediğimiz 'hızlı tren' rüyasının gerçekleşmesine artık sayılı günler kaldı. Hızlı trenin, yeni yılda seferlerine başlamasına kesin gözüyle bakılırken, 23 Nisan 2007'de başlayan test sürüşleri de İtalyan, Alman ve TCDD yetkilileri tarafından titizlikle yürütülüyor.

Ankara-Eskişehir hattındaki testlere önceki gün bilim adamları da katıldı. Alanlarında uzman öğretim görevlilerinin bulunduğu 6 kişilik ekibi taşıyan tren, Esenkent-Beylikova arasında 266 kilometre hıza ulaştı. Bilim adamlarının test sonucunda ortak görüşü; altyapının 'mükemmel' olduğu yönündeydi. Bu görüşe Alman bağımsız sertifikasyon kurulu TÜV-SÜD'ün temsilcisi Valentina Monaco da katıldı. Monaco, test sürüşü sonrası yaptığı açıklamada, altyapının AB standartlarına uygun inşa edildiğine dikkat çekti.

Hızlandırılmış tren kazasından sonra oluşturulan Bağımsız Bilim Kurulu'nun Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve yine aynı kurulun üyesi Hakan Güler'in de aralarında bulunduğu ekip, test sürüşünden oldukça memnun ayrıldı. Çalışmaların gayet başarılı bir şekilde yürüdüğüne dikkat çeken Yarman, altyapı ve üstyapının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Güler de, test sürüşü sırasında altyapıyla ilgili bir sorun yaşanmadığını kaydetti. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karaşahin ise, hızlı trenle hızlandırılmış trenin birbirinden ayırt edilmesine dikkat çekiyor. Hızlı trenin, hızlandırılmış trenle bir ilgisi olmadığının altını çizen Karaşahin, bu hattın özel olarak tasarlanmış, mevcut demiryolundan ayrı bir hat olduğunu belirtti. Karaşahin, test sürüşü ile ilgili şunları söyledi: "Değişik hızlarda test sürüşleri yaptık. 100, 150, 180, 220 kilometre ve daha sonra 266 kilometre saat hıza ulaştık. Bunları kontrollü bir şekilde yaptık. Sürekli livre (sürat) ölçüleri aldık. Daha sonra, daha yüksek hıza çıkabildiğimiz kesimlerde, hız yükseltmesine girdik ve 266 kilometre hıza ulaştık." Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Tekin de, test sürüşlerinin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini, bir sorun yaşanmadığı söyledi.

Dünkü testte hedef geçildi: 282 km
Önceki gün bilim adamları tarafından test edilen hızlı tren, dünkü testlerinde saatte 275 kilometre hız hedefini aştı. Beylikova-Yunusemre arasında dün yapılan test sürüşlerinde, saatte 275 kilometre olarak belirlenen test hızı aşıldı ve 282 kilometre hıza ulaşıldı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.