Haberler

Mogan Gölü nihayet Belediye Meclisi’nde

Tarih: 13 Eylül 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Cengizhan Çatal
Son aylarda ilgi bekleyen ve yaşanan kuraklık nedeniyle bataklığa dönüşen Mogan Gölü’nün durumu nihayet Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi. Mogan Gölü’nde meydana gelen çekilme ve toplu balık ölümleriyle ilgili olarak, Belediye Meclisi CHP Grubu, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken tarafından verilen önergede Büyükşenir Belediyesi’nin konuyla ilgili neler yaptığı soruldu. Büyükşehir yönetimine verilen ilgili kurumlarla işbirliği yapılıp yapılmadığı, alanın korumaya alınıp alınmayacağı da soruldu. Yazılı olarak yanıtlanması istenen soru önergesinde şunlar kaydedildi:

"Geçmişte 7-8 metreyi bulan derinliği ve pırıl pırıl suyuyla güzel bir görünüme sahip olan Mogan Gölü, günümüzde ilgisizlik nedeniyle parça padrça yok olarak ve kuruyarak ölüyor. Gölün rengi maviden yeşile dönmüştür. Mogan’da kuraklık sonucu çekilen suların yerini bataklık alanlar ile diplerdeki kamış kökleri aldı. Gölün bazı kıyı bölgelerinden suların 20 metreye kadar çekilmesi sonucu bataklık alanlar oluşurken, kesilen kamış kökleri ortaya çıkmaya başladı. Bu bölgelerde yoğun pis koku oluştu."

Acil eylem şart
Mogan’ın kurtarılabilmesi için Çevre Bakanlığı, Özel Çevre Kurumu, Büyükşehir Belediyesi ve Gölbaşı Belediyesi’nin ortak çalışarak acil bir eylem planı düzenlemesi gerektiği vurgulanan önergede şöyle devam edildi:

"Mogan ve Eymir çevresindeki plansız yapılaşma, yerleşim yerleri ve işletmelerin atık suları suya karışıyor. Göl etrafındaki arazilerde yapılan ilaçlamada kullanılan nitrat, yüzey sularıyla Mogan’a geçmekte ve bunların suya karışmasını önleyen sazlıklar bilinçsizce yakılıp kesilmektedir. Mogan ve Eymir gölleri yer üstü ve yeraltından birbirlerine bağlı olup, Eymir Gölü’nün beslenmesi sadece Mogan Gölü’nden olmaktadır. Eymir Gölü, Mogan Gölü’nden beslendiği ve hacmine bağlı taşıma kapasiteleri daha düşük olduğu için çok daha hızlı kirlenerek Mogan’a kıyasla ötrofik bir göl haline gelmiştir."

Haşlak: Kızılırmak Mogan’ı kurtaracak
Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, "Kızılırmak Suyu, Mogan ve Eymir gölleri için bir kurtarıcıdır" dedi.

Düzenlediği basın toplantısında faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili bilgi veren Haşlak, ilçede 20-30 yıldan bu yana var olan önemli sorunları çözdüklerini söyledi. Haşlak, şunları kaydetti:

"Mogan, çok kötü durumdadır. Bu su verildiği takdirde önemli bir sorun ortadan kalkacaktır. Daha sonra temizleme çalışmaları yapılacaktır. Bu çalışma kuraklık nedeniyle gündeme gelmiştir. Önümüzdeki yıllarda kuraklık olmadığı zaman bu su zaten atıl duruma gelecektir. Onun için de bu su Mogan ve Eymir gölleri için bir kurtarıcıdır."

Göl çevresine 40 milyon YTL’nin üzerinde yatırım yapıldığını belirten Haşlak, "Gölün kurtarılması için hazır olan projenin maliyeti de 40 milyon YTL’dir. Bir Alman firması, proje için kredi arıyor" dedi.

Haşlak, Mogan kıyısındaki rekreasyon çalışmalarının sürdüğünü, bölgeye yürüyüş, koşu ve bisiklet yolu yapacaklarını söyledi. Haşlak, 40 dönümlük alanda "Gölbaşı’nın Altınpark’ını" yapacaklarını, bu parktan Mogan Gölü’nün karşı yakasına uzanan teleferik kurulacağını kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.