Haberler

Küresel ısınma tehdit etmiyormuş!

Tarih: 13 Eylül 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Şahin Alpay
Çiçeği burnunda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, "Bana göre, küresel ısınma Türkiye'yi tehdit etmiyor" dediğini okuyunca (Radikal, 2 Eylül) şok geçirdim. Ve çok üzüldüm. "Gelen gideni aratacak mı?" diye düşündüm.

Önceki Bakan Osman Pepe, küresel ısınmanın Türkiye'yi etkilemeyeceği iddiasında değildi, ancak önlem almamanın bedelinin çok daha yüksek olacağından habersiz, "20 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekeceği" iddiasıyla Kyoto Protokolü'nün imzasına karşı çıkıyordu. Yeni bakan ise küresel ısınmanın Türkiye'yi ilgilendirmediği iddiasında... Ne yazık ki, gidenin de gelenin de işaret ettiği husus, ne 58. ve 59., ne de 60. hükümette dünyanın ve özellikle Türkiye'nin karşı karşıya olduğu küresel ısınma ya da iklim değişikliği tehdidi hakkında bilgi ve bilincin zerresinin bulunmadığı. Oysa 22. dönem TBMM, "Küresel Isınma Komisyonu" kurarak gerek dünya, gerekse Türkiye için hayati olan bu sorunu anlamak gayretini göstermişti.

Bilindiği üzere küresel ısınma, atmosferin yeryüzüne yakın tabakasında ve okyanuslarda ortalama ısının yükselmesi olayı. Atmosferin yeryüzüne yakın tabakasında son 100 yıl içinde ısı yaklaşık 1 derece santigrat ısındı; 1990-2100 arasında 1-6 derece arasında yükseleceği hesaplanıyor. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne göre, bunun başlıca nedeni fosil yakıtların tüketilmesiyle salınan karbondioksit ve diğer bazı gazların, sera etkisi yaparak atmosferi ve okyanusları ısıtması. Bunun sonucunda dünyada buzullar eriyor ve daha hızla eriyecek, denizler yükselecek, fırtınalar ağırlaşacak ve yağış miktarında büyük oynamalar meydana gelecek, kuraklık ve susuzluk artacak. Bütün bunlar dünyanın önde gelen en az 30 bilimsel kuruluşu ve bilimler akademisi tarafından doğrulanmış bulunuyor. Küresel ısınma insanlık için nükleer savaş tehlikesi kadar büyük bir tehlike.

Uluslararası araştırmaların bulgularına göre Akdeniz bölgesi ve bu bağlamda Türkiye, küresel ısınmadan en ağır biçimde etkilenecek. Yerli uzmanların yaptığı araştırmalara göre ise, (Bakan Eroğlu'nun iddia ettiğinin tam aksine) su fakiri olan Türkiye bu bakımdan giderek daha da fakirleşecek. Kuraklık, ani seller ve ülkeyi kuşatan denizlerin seviyesinin yükselmesi Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeler. Karadeniz 2100 yılına kadar 50-60 cm. yükselecek. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde yağışlar yüzde 20-50 oranında azalacak. Karadeniz Bölgesi'ni ise seller götürecek. (Bunların işaretlerini şimdiden görmüyor muyuz?)

Küresel ısınmaya çözüm için, sera gazı salınımlarının kısıtlanmasını öngören en az 40 Kyoto Protokolü'ne ihtiyaç olduğu söyleniyor. Hindistan ve Çin dahil 169 BM üyesi Kyoto Protokolü'nü imzaladı, ama ABD ve Avustralya gibi utanç verici örnekler yanında Türkiye de, kalkınma çabalarına köstek olacağı iddiasıyla protokolü imzalamadığı gibi, bunun için 170 bin imza toplanmış ve TBMM'ye teslim edilmiş olmasına rağmen konu görmezden geliniyor. Oysa BM uzmanlarına göre Türkiye, 1990-2004 arasında sera gazı salınımı artışında dünya rekortmeni. Oysa Türkiye 2012'ye kadar geçerli olan Kyoto Protokolü'nü imzalayarak kendine elverişli bir statüyü müzakere edebilir; gelişmekte olan ülkeler için öngörülen küresel ısınmayla mücadele fonlarından yararlanabilir. Üstelik önlem almamanın bedelinin katbekat daha ağır olduğu apaçık ortada.

Küresel ısınmaya karşı önlemler için vakit çok geç değil. Bütün dünya gibi Türkiye'nin de toplum ve fertler olarak enerji tasarrufuna büyük önem vermesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi şart. Yukarıda çok kısaca vazettiğim, küresel ısınma sorunu ve alınması gereken önlemler konularında bu yıl Türkiye'de iki mükemmel kitap yayımlandı. Başta Sayın Bakan Eroğlu ve bütün hükümet üyeleri olmak üzere herkese bu kitapları okumalarını hararetle tavsiye ediyorum: İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun "Küresel İklim Değişimi" (İş Bankası Yayınları) ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Madra'nın "Küresel Isınma ve İklim Krizi" (Agora Kitaplığı).
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.