Haberler

Samsun'a 150 milyon dolarlık turizm yatırımı geliyor

Tarih: 13 Eylül 2007 Kaynak: Dünya
Marka Yolculuğu Projesi'ni 1 yıl önce başlatan Samsun'da Türkiye ve dünyanın etkin yatırımcıları otel ve alışveriş merkezi yapmak için yer arıyor. Son 2 yılda Afra ve Yeşilyurt Alışveriş Merkezleri'nin hayata geçmesi, Sebze ve Meyve Hali'nin bulunduğu alanda Türk-Avusturya Ortak Girişim Grubu'nun 39 milyon dolarlık otel ve iş merkezi projesini başlatmasının ardından Atakum bölgesinde Multi Turkmall 5 yıldızlı bir otel ve alışveriş merkezi kurmak için girişim başlattı. Akfen de aynı bölgede yer ararken, Kosifler Grup ile Hilton Otel zinciri adına da görüşmeler yapan Multi Turkmall'ın ise Karayolları 7'nci Bölge Müdürlüğü ile Veteriner Araştırma Enstitüsü arazileri üzerinde durduğu öğrenildi. Metro Şirketler Grubu da, Samsun'un Altınkum beldesinde Kızılay Kampı'nın bulunduğu alana 30 milyon dolara mal olacak 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi yaptıracak. Bütün projelerin toplam yatırım tutarı 150 milyon doları buluyor. Söz konusu projelerin Samsun'un marka kimliğini güçlendirmesinin yanı sıra ekonomik gelişimini de hızlandıracağı belirtiliyor.
Kosifler, Hilton için yer arıyor

İnşaat ve otomotiv sektörlerinde öne çıkan Kosifler Grup ekibiyle Samsun'a gelen Proje ve Yatırım Koordinatörü Haluk Gülsen, Vali, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Turizm ve Kültür İl Müdürü ve Atakum Belediye Başkanı ile görüştüklerini belirterek, "Görüşmede Karayolları 7'nci Bölge Müdürlüğü hizmet alanı, sosyal tesisleri ve Veteriner Araştırma Enstitüsü arazileri üzerinde duruldu. Uluslararası bir otel zinciri adına Türkiye'de 25 otel yapmayı hedefliyoruz. Karadeniz'e ve Samsun'a özel bir önem veriyoruz. Türkiye'de belli bir takvim içinde yap-işlet-devret modeliyle 25 otel yapacağız. Sinop, Trabzon, Rize hedef illerimiz arasında. Bu oteller belli bir estetik kaygıyla ve kalite anlayışıyla yapılacak" dedi. Haluk Gülsen'in söylediği uluslararası oteller zincirinin Hilton olduğu öğrenildi. Kosifler Grup'un Samsun için planladığı otel, üç katlı ve dört yıldız statüsünde olacak. Hilton International'ın CEO'su Ian Carter, Formula 1 için geldiği İstanbul'da, Türkiye'de açacakları ve bir kısmı orta ve alt müşteri grubuna hitap edecek 25 otel için Samsun'un da ismini vermişti.

Metro'dan 5 yıldızlı otel
Metro Şirketler Grubu da, Altınkum beldesindeki Kızılay Kampı'nın bulunduğu alana 30 milyon dolara mal olacak 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi yaptıracak. Kızılay Genel Merkezi tarafından açılan ihalede satışa çıkarılan kamp yerini 3 milyon 6 bin YTL'ye satın alan Metro, satışın onayından hemen sonra otel ve kongre merkezinin inşatına başlayacak. Metro Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, kentin 5 yıldızlı otel ve kongre merkezine ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Yaklaşık 30 milyon dolar harcayarak inşaatı tamamlanacak otel ve kongre merkezinde yüzlerce kişi de iş imkanına kavuşacak. Memleketime yatırım yapmak benim için büyük bir gururdur" dedi.

Bu arada inşaat sektörünün büyük firmalarından Akfen adına kente gelen bir temsilcinin de Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil ve alt kademe belediye başkanları ve Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş'la görüştüğü bildirildi.

Mevcut yatak sayısı 850
Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Samsun'un turizm konusunda en önemli sorunlarının başında yetersiz yatak sayısının geldiğini ifade ederek, "Kentte mevcut yatak sayısı 850 ve bunun en az 3 bine çıkarılması gerekiyor. Samsun'a yeni oteller yapılması yönünde bazı girişimler var.

Kentin kaç tane 5 yıldızlı oteli kaldıracağını bir fizibilite çalışması yapmadan söylemek zor. Ancak, Samsun'a 2 adet 5 yıldızlı otel yapılması, geri kalanının ağırlıklı olarak 3 yıldızlı ve denize yakın olarak inşa edilmeleri gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Özel sektörü ikna ettik
Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş, "Atakum'un bir turizm ve alışveriş merkezi olması için yatırım yapacak herkese yasalar çerçevesinde azami kolaylığı göstereceklerini vurgulayarak, "Biz özel sektör için bir sürü kararlar aldık. Bu tür yatırımların bizim bölgemizde yapılması gerektiğine onları ikna ettik. Sonunda onları bölgeye çekmeyi başardık. Hastane yatırımları konusunda da durum aynı. Samsun artık kendi içerisinde insanlarla birlikte Amasya, Ordu, Tokat, Sinop gibi illere yönelik de bir ticaret merkezi olacak. Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün arazisine de ciddi talepler var.

Satıldıktan sonra orası da yine aynı şekilde alışveriş merkezi, otel ve kongre binalarının olduğu bir kompleksler merkezi olacak" dedi.
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.