Haberler

Gökdelenler geleceğin tarım alanları olacak

Tarih: 13 Eylül 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Sancak
Araştırmalara göre, dünya üzerinde bulunan mevcut tarım alanları 2050'ye gelindiğinde insan nüfusunu beslemeye yetmeyecek. Geliştirilen yeni projeler yardımıyla artık gökdelenlerde tarım ve hayvancılık yapmak mümkün olacak.

Artan nüfus, çevre kirliği ve kürsel ısınmanın yakın gelecekte hem yerleşim hem de temel gıda maddelerinin temin edilmesi konusunda önemli sorunları beraberinde getireceği tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmaya göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 80'si şehirlerde yaşayacak. Ayrıca yapılan tahminler önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünya nüfusunun da 3 milyar kişi daha artacağını gösteriyor. Ancak nüfusun yoğun olarak şehirlerde toplanması ve tarım alanlarının giderek azalması tarım ve hayvancılık konularında üretim darboğazlarının yaşanmasına neden olacak.

Tarım alanı azalıyor
Hesaplamalara göre 2050 yılında 10 milyara yaklaşan dünya nüfusunu doyurabilmek için ölçü bakımından Brezilya'nın tamamını kaplayacak büyüklükte ekilebilir bir alana ihtiyaç olacak. Ancak günümüz de bile hızla azalan tarım alanlarının küresel ısınma ve çevre kirliliği nedeniyle 50 yıl sonra çok daha daralacak olma ihtimali yetkilileri hareket geçirdi. Kamu ve özel teşebbüsün desteklediği çok sayıda proje geleceğin tarım ve hayvancılık teknolojilerini hayata geçirmek için oluşturulmaya başlandı. Projeler içerisinde kapalı alan dahilinde üretim başı çekiyor. Kapalı alan içerisinde tarım ise yeni bir fikir değil. Halen dünya üzerinde seracılık adı altında çiçekçilikten sebze, meyve yetiştiriciliğine kadar çok geniş çapta üretim yapılıyor. Ancak BM'in hazırladığı raporlara bakılacak olursa geleneksel tarım ve seracılık teknikleriyle önümüzdeki 50 yıl içerisinde 3 milyar kişi daha artacak olan dünya nüfusunu beslemek mümkün olmayacak.



Hayvancılık da olacak
Geleceğin tarım teknolojilerini geliştirmeye yönelik hazırlanan projeler içerisinde en ilgi çekici olanı ise "gökyüzünde tarım" adını taşıyor. Projeye göre hayata geçirilecek yeni sistem metropol yapılaşmasının en önemli unsuru olan gökdelen teknolojileriyle, modern tarım tekniklerini birleştirmeyi öngörüyor. Buna göre insan nüfusunun yoğun olarak toplandığı şehir merkezlerinde aynı dev iş merkezleri büyüklüğünde "tarım kuleleri" inşa edilecek. Bu kuleler içerisinde ileri seracılık teknikleri kullanılarak üretimden gıdaların işlenmesine kadar çok geniş bir açıda çözüm üretilecek. Hatta 25-30 katlı olması planlanan yeni nesil tarım kulelerinin giriş katlarında yalnızca sebze, meyve ve çiçek satışının yapılacağı dev süpermarketlerin olması da planlanıyor. Büyük projeler kapsamında ise balık ve küçükbaş hayvancılığında yapılacağı belirtiliyor. Böylece tarım ve hayvancılığın entegre olarak yürütüldüğü her kule yaklaşık 50 bin kişinin yıllık sebze, meyve ve et ihtiyacını karşılayabilecek. Kendi enerjisini kendisi üretecek olan binalarda kullanılan su da filtrelenerek yeniden kullanılır hale gelecek.

Eski teknikler artan nüfusu besleyemeyecek
Birleşmiş Milletler'in raporuna göre, geleneksel tarım ve seracılık teknikleri gelecek 50 yılda 3 milyar daha artması beklenen nüfusu beslemeye yetmeyecek. Durum böyleyken, dünyada geleceğin tarım teknolojileri olarak pek çok farklı proje hazırlanacak. Bunlardan en ilgi çekici olanı ise 'gökyüzünde tarım' projesi.



1 kule yılda 50 bin kişiyi doyuracak
Projede, insan nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde dev iş merkezleri büyüklüğünde tarım kuleleri inşa edilecek. Seracılıktan gıdaların işlenmesine kadar pek çok işin yapılacağı kulelerde yaklaşık 50 bin kişinin yıllık sebze, meyve ve et ihtiyacı karşılanabilecek. Ayrıca binalar kendi enerjisini kendisi üretecek; su da filtrelenecek.

Tüm sistemler güneş enerjisiyle çalışacak
Tamamen güneiş enerjisine dayalı olacak sistemde yapılar genellikle silindir mimariye sahip olacak Yapıların içinde iklim şartlarını bitkilerin ihtiyaçlarına göre kontrol eden bir teknoloji bulunacak.

1 - Güneş enerjisi, gökyüzü tarım projesinde büyük öneme sahip olacak. Yapıların zirvelerine yerleştirilecek dev güneş panelleri, güneşin gökyüzündeki hareketine göre yön değiştirecek. Sistem yapı içerisinde gerek duyulan ısı, doğal ışık ve enerji ihtiyacını karşılayacak.

2 - Yeni nesil rüzgar türbinleri binanın enerji ihtiyacını desteklerken aynı zamanda da binanın katlarında yetiştirilen farklı ürünlere temiz hava sağlanması ve doğal hava şartlarının oluşturulmasını mümkün kılacak.

3 - Yapının dış kaplaması titanyum-cam karışımı maddelerden oluşacak. Binanın dışındaki hava şartları içeriyi etkilemeyecek. Yağmur damlacıklarının dış yüzeyde iz bırakmaları ve güneş ışığının yapı içerisine girmesini engellemesi önlenecek.

4 - Tarım kuleleri gelişmiş akıllı bina teknolojilerini yeni bir boyuta taşıyacak. 365 gün 24 saat aralıksız olarak çalışacak sistemler, yapı içerisinde iklim şartlarının bitkilerin ihtiyaçlarına göre sürekli kontrol edilebilir olmasını sağlayacak.

5 - Yapıların gene olarak silindir mimariye sahip olması planlanıyor. Böylece katlarda mevcut alanın tam anlamıyla kullanılması mümkün kılınırken güneş ışığının binanın merkezinden zeminine kadar ulaşması sağlanacak.

6 - Gökyüzü tarlalarında yalnızca sebze veya meyve değil hayvancılık yapmak ta mümkün olacak. Planlamalara göre balıkçılık ve küçük baş hayvancılık, proje kapsamında hayata geçecek ve gelişmiş her tarım kulesi yılda yaklaşık 50 bin kişiye gıda sağlayacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.