Haberler

Kemah Barajı ve HES'e ilk adım

Tarih: 13 Eylül 2007 Kaynak: Yeni Şafak
Uzun yıllar yapılan planlama çalışmaları neticesinde Karasu Nehri ve yan kolları üzerinde yapılacak olan 9 adet baraj ve Hidro Elektrik Santral Projeleri arasında bulunan Kemah Barajı ve HES için çalışmalara başlanıldı.

DSİ Genel Müdürlüğü'nce Karasu Nehri ve yan kolları üzerinde 23 megavat gücünde Haydar1 ve Haydar 2 Hes, 45 megavat gücünde Fındıklı Barajı ve HES, 22 megavat gücünde Mercan Barajı ve HES, 70 Megavat gücünde Eriç Barajı ve HES, 160 megavat gücünde Kemah Barajı ve HES, 90 megavat gücünde Bağıştaş Barajı ve HES, 65 megavat gücünde Sansa Boğazı Barajı ve HES, 11 megavat gücünde Sarıkonak Barajı ve HES, 5 megavat gücünde Minker Barajı ve HES ile Turnaçayırı barajı enerji projeleri planlanıyor. Bunlar arasında Turnaçayırı Barajı, Kemah Barajı ve HES ile Eriç Barajı ve HES projeleri yapım işleri yatırım programına alındı.

Yap-İşlet-Devret Modeliyle Yapılacak
Erzincan'ın Kemah ilçesi Acemoğlu mevkiinde kurulması planlanan 160 megavat gücündeki Baraj ve HES konusunda açıklamalarda bulunan Kemah Kaymakamı Eyüp Çalışır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yap-işlet-devret modeline yönelerek bölgenin su kaynakları bakımından zengin oluşunun enerji yönünden yeni projeleri gündeme getirdiğini belirtti. Çalışır,"Baraj ve HES inşaat işletmesi için en yüksek Hidro Elektrik Kaynak Katkı Payı İşKale Enerji Elektrik Üretim Ticaret ve A. Ş. tarafından verilmiş ve ihaleyi kazanan firma olarak belirlenmiştir. Proje ile ilgili olarak lisans başvurusu yapılmış olup ilgili kurum tarafından değerlendirilmektedir. Projenin mühendislik çalışmaları içerisinde yer alan hidrolojik, jeolojik, teknik ve çevresel etki değerlendirilmesi çalışmalarına başlanılmış ve bir yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. "dedi

2013 Yılında Bitirilecek
Kaymakam Çalışır," Baraj gövdesi ile santral binası arasında yer altında 7,5 metre çapında 8 bin 75 metre uzunluğunda iletişim tüneli inşa edilecektir. İşletme aşamasında baraj gövdesinin menba tarafında biriken sular iletim tüneli vasıtasıyla santrale aktarılacak ve elektrik enerjisi üretilecek. Kemah Barajı ve HES proje aşaması 2008 yılında bitirilmesi ve inşaat çalışmalarının 2013 yılında tamamlanması planlanmaktadır. İnşaat işlemlerinin tamamlanması sonrasında baraj gövdesinin Erzincan tarafında baraj göleti altında kalan alanlarla birlikte Alpköy, Köseler Mahallesi, Esimli ve Cebesoy Mahallesi gölet altında kalacak yerleşim yerleridir. Baraj göleti altında kalacak alanlar dışında Erzincan-Kemah karayolu ve demiryolunun yaklaşık 27 kilometrelik kısmı de yer almaktadır. Karayolu ve demiryolu baraj gölünün kuzey bölümünde yeniden inşa edilecek ve baraj gövdesi yapımı sonrasında yeniden eski güzergahına bağlanacaktır. Proje bileşenlerinden olan baraj gövdesi Acemoğlu mevkiindeki kanyonum Erzincan tarafında beton ağırlıklı olarak yapılması planlanmıştır. Baraj gövdesinin temelden yüksekliği 95 metre, iki yaka arasında uzunluğu 129 metre ve kret genişliği ise 8 metre olacaktır. Proje kapsamında yapılacak tesisler beton ağırlıklı baraj gövdesi, menbaa ve mansopbatardoları, derivasyon tüneli, santral binası, kuyruk suyu kanalı ve şalt sahasıdır"şeklinde konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.