Haberler

Ya rabbim şu trafiğe bir çare

Tarih: 14 Eylül 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Nebahat Koç
Okulların açılacağı 17 Eylül Pazartesi günü için İstanbul trafiği alarm verirken, ‘mutlaka yetişecek’ denilen metrobüs hattında belediye yetkilileri dün ilk seferine çıktı. Avcılar - Topkapı hattında hizmet verecek olan metrobüsün, ilk seferini İBB Genel Sekreteri Mesut Pektaş, Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Uçak ve İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk yaptı. Eşi ile birlikte umreye giden Başkan Kadir Topbaş sefere katılmadı.

Ancak deneme seferi yapılırken iki gün sonra açılacak sözü verilen hattın ne metrobüsü, ne durağı ne de üst geçidi hazırdı. Hollanda’dan gelmesi beklenen metrobüsler yetişmediği için deneme seferi çift katlı belediye otobüsü ile gerçekleştirildi. Hattı görenler, ‘Bu insanlar metrobüsten inince karşıya nasıl geçecek, nereden binecek’ soruları kuşku yurattı.

Ufak Tefek Eksiklik!
Yetkililer “Ufak tefek eksiklikler var. Onlar da tamamlanıp, Pazartesi seferler başlayacak” dedi. Ancak E- 5’in ortasında geçen hatta halen durak ve üst geçitlerin yapılmamış olması endişe yarattı. 10 durak ve üst geçidin cumartesi ve pazar tamamlanacağı öne sürüldü. Deneme seferine katılanlar çizgi eksikliği, yayaların durağa çıkması için basamakların yer alması, basamakların granitle döşenmesi gibi ufak tefek eksikliklerin tespit edildiğini dile getirdi. Metrobüsler gelene kadar kiralanan iki metrobüs ile 50 çit katlı otobüsün de sefer yapacağı açıklandı.

10 üst geçitin çelik konstrüksiyonunun İstanbul’da üç atölyede yapıldığını ve yarısının şu an bitmiş durumda olduğunu söyleyen yetkililer, “Diğerlerinin yapımıyla birlikte sadece monte edilmesi kalıyor. Bunlar da yapılacak. Pazar akşamı görüşürüz, hepsini o zaman göreceğiz “ dedi.

E-5’in ortasında Londra trafiği
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu hatta çalışacak metrobüslar yetişmeyince okulların açılacağı gün 50 otobüsü bu hatta çalıştıracak. Ancak her 2 yönde de kapısı bulunan metrobüs araçları için inşa edilen duraklar, sadece sağdan yolcu alıp indiren otobüslere göre ters kaldı. Bu nedenle sorunu aşmak ve yolcuları duraklardan rahat alabilmek için trafik akışının İngiltere’de olduğu gibi tersten işletilmesi kararlaştırıldı. Satın alınan 50 metrobüs aracı geldiğinde ise trafik akışı normale dönecek.

2006’da Bitecekti!
Mayıs 2006 tarihinde yol genişletme çalışmasıyla başlayan metrobüs projesinin Eylül 2006’da bitirilmesi öngörülüyordu. Projenin bitimi önce Nisan 2007’ye hattın Avcılar’a kadar uzatılması nedeniyle Eylül 2007’ye uzatıldı.Hattın ikinci etabı Topkapı-Mecidiyeköy, üçüncü etabı ise Mecidiyeköy-Kadıköy Fenerbahçe Stadı oluşturuyor.

Topkapı-Avcılar arası inşai faaliyetlerin maliyeti 156 milyon YTL. Hollanda’dan getirilen bir metrobüsün fiyatı bir milyon 200 bin euro. Toplam 60 milyon euro ödenecek. 26 metre boyundaki metrobüsler 230 kişi kapasiteli.

Vali Sabır Diledi
Okulların açılacağı ve 2 milyondan fazla öğrenci ve velisinin yollara düşeği 17 Eylül sabahı için alarm zilleri çalıyor. Pazartesi sabahı İstanbul’da olması beklenen Kadir Topbaş’ın önerisi ‘işi olmayanın evden çıkmaması ve duyarlı olunması.’ Bu önerilere bir yenisi dün Vali Muammer Güler’den geldi. Vali Güler, iş çıkışlarında aynı güzergahların kullanılmamasını da önerdi.

Güler 17 Eylül sabahı, vatandaşların da dikkatli olmasını isteyerek “Ramazan ayı da başladı. Akşam iftara yetişmek için herkes aynı güzergahı, aynı saatte kullanmaya kalkarsa bunun sıkıntı yaratacağı belli. O nedenle biz ikili eğitimin sabah 07.30’da, tekli eğitimin de 09.00’dan önce başlamamasını planlıyoruz” dedi. Vatandaşlardan da sabırlı olmalarını isteyen Güler, “17 Eylül Pazartesi günü devletin, yerel yönetimlerin ellerinden gelen bütün çabayı göstereceklerini ve trafikte herhangi bir sorun yaşanmayacağını bekliyorum’’ dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.