Haberler

Bursa açık hava müzesi haline geliyor

Tarih: 14 Eylül 2007 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Ahmet Hulusi Gürbüzol

Son dönemlerde mahalle aralarında gizli kalmış tarihsel dokuların açığa çıkarılmasıyla adeta açık hava müzesine dönüşen Bursa'nın, tarih ve inanç turizmi açısından önemi daha da artıyor. Yerel yönetimlerin yaptığı çalışmalar, harabe haline gelmiş ve unutulmuş birçok tarihi yapıyı ortaya çıkarırken, kent insanına yanı başında duran fakat fark edemediği güzellikleri gösteriyor. Birçok medeniyete beşiklik eden ve Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa, son dönemde yapılan tarihi eserlerin restore edilme çalışmalarıyla adeta açıkhava müzesi haline geldi. Özellikle Osmangazi Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar sonucunda onlarca tarihi eser restore edilerek kente yeniden kazandırıldı. Tarihi mirasa sahip çıkan Osmangazi Belediye'si Bursa'lıların yüzünü güldürüyor. Çok sayıda medrese, cami, han, çarşı ve tarihi mekânı restore ettiren Osmangazi Belediyesi, gerçekleştirdiği önemli projelerle de her kesimin takdirini kazandı. Özellikle Osmangazi Belediyesi'nin prestij çalışmaları arasında yer alan tarihi surların restore edilmesiyle Bursa'nın silüeti değişti. Harabe halindeki onlarca tarihi yapıyı ayağa kaldırarak önemli bir görevi yerine getiren Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek dönemde Bursa'nın önemli bir cazibe merkezi olacağını söylerken, hiçbir şekilde rehavete kapılmadan hizmetlerine devam edeceklerini dile getirdi. Altepe, var olan kaynakları doğru bir şekilde kullanarak bu projeleri gerçekleştirdiklerini belirtirken, sadece bir kültür merkezi yapmak yerine tarihi eserleri restore ederek birçok kültür merkezi meydana getirdiklerine dikkat çekti.

Restorasyona çok para harcanıyormuş gibi göründüğünü ifade eden Altepe, aslında büyük bir kültür merkezine harcanan paradan daha az kaynak kullanıldığını belirtti. Bir kültür merkezinin maliyetinin çok yüksek olduğuna değinen Recep Altepe, yaklaşık on tane tarihi yapıyı restore ederek birçok kültür merkezi ortaya çıkarıldığını kaydetti. Bir tarihi yapının restorasyonunun 2.5 milyon YTL'ye mal olduğuna dikkat çeken Altepe, "Biz çok daha yüksek fiyatlara bir kültür merkezi yapmak yerine yaklaşık on tane tarihi eseri onarıp kültür merkezleri haline getiriyoruz" dedi. Bursa'nın gizli kalmış ziynetleri olan, birçok tarihi eseri ortaya çıkardıklarını hatırlatan Başkan Altepe, insanların yanı başında bulunan tarihi miraslardan habersiz olduklarını söyledi. Tarihi eserler konusunda onlarca projeleri olduğunu hatırlatan Altepe, projeler gerçekleştikçe Bursa'nın adeta açık hava müzesine dönüşeceğini bildirdi. Bursa'nın tarih ve inanç turizmi açısından önemli bir konuma yükseleceğini söyleyen Altepe şöyle konuştu: "Biz aslında var olan tarihi yapıları ortaya çıkarıyoruz. Bursa'nın bunlara ihtiyacı var. Biz projeleri hayata geçirdikçe vatandaşlarımız da memnun kalıyor. Tarihi eserlerin etrafındaki yerler de değerleniyor"

Altepe, Gökdere Medresesi'nin harabe bir durumdayken, kültür ve sanat merkezi haline getirildiğini aktarırken, aynı şekilde Hararçcıoğlu Medresesi'nin de Bursa'lılara en güzel şekilde hizmet verdiğini vurguladı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.