Haberler

İstanbul'a hayat bu ormanlara ölüm!

Tarih: 11 Ekim 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Önay Yılmaz
Çevre ve Orman Bakanlığı mühendisleri, çevreciler ve uzmanlar, İSKİ'nin İstanbul'a su getirmeyi amaçlayan "Istranca (Yıldız) Dereleri Projesi"nin, İğneada Longoz Ormanları'nı yok edeceğini ve mutlaka bu projenin durdurulması gerektiğini açıkladı. Çevreci kuruluşlar, bölgeye "Dikkat! Hırsız var! Su hırsızları bölgemizde, suyumuza sahip çıkalım" şeklinde ilanlar asarak kamuoyu oluşturmaya çalışıyor.

İSKİ'nin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun başlatılmasını istediği projesi hayata geçerse, 2 bin yılından beri Küresel Çevre Fonu ve Dünya Bankası'nın hibesiyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "İğneada Longoz Ormanları Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi" de önemini ve anlamını yitirmiş olacak. Demirköy Doğayı Kültürel Değerleri Koruma ve Tanıtma Derneği Başkanı Sırrı Tayan, İSKİ'nin bu projeyle bölgede kalan dereler ve Türkiye ile Bulgaristan sınırını oluşturan Rezve (Mutlu) Deresi'nden toplam 430 milyon metreküp suyu inşa edilecek baraj ve regülatörlerle toplayıp İstanbul'a pompalamayı planladığını belirterek şöyle dedi: "Bulanıkdere, Madaradere, Çavuşdere, Balanbandere 1 ve Balabandere 2 projelerindeki sular doğrudan doğruya İğneada ormanlarının yani 'longozların' su ihtiyacının tamamını sağlayan derelerdir ve longozların şahdamarıdır. Bu dereler olmasaydı longozlar olmazdı. Çok zengin bir biyoçeşitlilik arz eden longoz ormanlarının sanayinin gelişmesi sonucunda Avrupa'da sadece Polonya'da az bir miktar kaldı, ülkemizde ise sadece İğneada'da mevcut."

20 günlük su için...
İğneada Doğal Ekosistemi Koruma ve Bölgesel Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Orhan Uyanık, "Eğer bu derelerin suyu olmazsa longoz ormanı yok olur. Bu projeden İstanbul sadece 20 günlük su elde edebilir" iddiasında bulundu.
Çevreci Asaf Ertan ise uygulamayla, Karadeniz balıkçılığının da biteceğini belirterek şunları söyledi: "Rezve'den alınacak su, bir kanal açılarak longozların hemen arkasından geçirilerek Kıyıköy'e ulaşacak. Geçtiği bütün derelerden su alacak. Böylece taban suyunu engelleyerek longozun suyunu kesecek. Derelerden beslenemeyecek olan bu ortamlar taban suyunu da almazsa en çok 10 yıl içinde tümüyle çöker."

Ankara Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Barbaros Yüksel ise şu bilgileri verdi:
'Korumak için imza attık'

"Istranca'daki ormanlar Avrupa'nın en nadir yerlerinden biridir. Tuzcul deniz ile tatlı su ekosisteminin bir arada olduğu, üzerinde subasar ormanların yer aldığı ender yerlerdendir. Ülkemizin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmeler ve kendi kanunlarımız çerçevesinde biz bu alanı mutlak surette korumak zorundayız.
Dünya Bankası 8.2 milyon dolarlık hibe krediyi bizi sevdiğinden vermedi; bu alan biyoçeşitlilik açısından uluslararası bir öneme sahip olduğu için verdi. Eğer burayı yok edersek Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi'ne aykırı davranmış oluruz. Subasar ormanı diğer ormanlara benzemiyor. Su gittiği zaman o ağaçlar hızla ölür."

'Buraya çivi bile çakılamaz'
Çevre ve Orman Bakanlığı mühendisleri ise şu bilgileri verdi: "Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu, 8.2 milyon dolar vererek, İğneada Longoz Ormanları ile 3 bölgeyi 'mutlak koruma alanı' ilan etti. Longoz alanı 3 bin hektar. Kuş göç yolunun da üzerinde. Burada 671 tür bitki, 635 tür hayvan, 194 kuş türü, 6 da göl var. Su olmazsa buradaki sistem bozulur. Bölge, 1988'den beri Tabiatı Koruma Alanı, bir çivi çakmak bile yasak. Buradan su alınırsa tatlı su yok olur, deniz suyu bölgeye girerek ormanı yok eder. İnşaat yapılması kaçınılmaz hale gelir ki, bu da yasaya aykırı."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.