Haberler

Evde eğlence var

Tarih: 12 Ekim 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Melda Narmanlı Çimen
Tekstil tasarımcısı Hasip Özbudun ve iç mimar Sertan Özbudun kardeşlerin 9 yıl önce Etiler’de 10 m2’lik küçücük bir mağazada kurduğu Budun Design Company, o yıllarda küçük mobilya, aydınlatma, kırtasiye, hediyelik eşya ve aksesuarlar satıyordu.

Ürünlerin hepsi modern, fonksiyonel, uygun fiyatlı ve eğlenceliydi. Mutlu eden tasarımlardı. Bugün Bun Design olarak yoluna devam eden firmadaki tek değişiklik isim değil aslında. Yeni koleksiyonunda Yazbükey, Erdem Akan ve Murad Babadağ ile çalışan firmanın yurtdışından seçtiği yeni ürünler de en az yerli tasarımları kadar eğlenceli.

Avrupa, Amerika ve Japonya’da pek çok ülkeye ihracat yapan Bun Design’ın ürünleri, Urban Outfitters, Paperchase ve San Francisco’daki Modern Sanatlar Müzesi mağazası gibi pek çok adreste karşınıza çıkabilir. Yurtdışına büyüme planı içinde daha kolay telaffuz edilebilen, daha akılda kalıcı bir isim ile yola devam etmek isteyen firma, yeni isimle birlikte yeni mağazalar açtı, yeni koleksiyonunu tanıttı ve kısa zamanda pek çok tutkun yaratan bir başarı hikayesinin kahramanı oldu. Tasarımlarında dikkat ettikleri özellikler, modern, neşeli, aynı zamanda fonksiyonel ve uygun fiyatlı olmaları.

Firma yetkililerinden Sertan Özbudun, Türkiye’de bu kadar ilgi görmelerinin nedenini, pek fazla alternatiflerinin olmamalarına bağlıyor. Doğru lokasyonlarda genişleyerek, doğru zamanda adım atarak, mağazacılık konusunda doğru standartlar belirleyerek ve iletişim alanında doğru kişilerle çalışarak bugüne gelmişler. Özbudun, mağazalarına giren müşterilerin ortamdan çok zevk aldıklarını ve birbirlerine tavsiye ettiklerini; internet sitesini sürekli takip eden (www.bundesign.com), mağazalarımızı düzenli ziyaret eden, yorumlarıyla yönlendiren ciddi bir kitleleri olduğunu belirtiyor.

Marka, tasarım ekibi ve serbest tasarımcılardan gelen yeni ürünleri imalat ve satış ekibiyle beraber değerlendiriyor. Tasarımların modern, fonksiyonel, eğlenceli ve mutlu eden tasarımlar olmasına önem veriliyor. Örneğin, Murad Babadağ kendi açtıkları tasarım yarışmasına katılıp dereceye girmiş. Onun tasarımı üretilip yurtdışındaki fuarlarda tanıtılmış. Erdem Akan’ı "uluslararası standartlarda çalışan, çok yetenekli ve tasarlarken felsefesini de oturtan evrensel bir tasarımcı" olarak tanımlayan Sertan Özbudun, onun tasarım sürecine ve çıkan sonuçlara her zaman bir eğlence unsuru katmasına çok önem verdiklerini, çünkü bunun markalarının ana kriterlerinden biri olduğunu söylüyor. Çalıştıkları bir başka tasarımcı ise, dünya çapında tanınan bir moda tasarımcısı olan Yazbükey. Onun tasarım anlayışı ve tasarımları öncü, sıradışı ve eğlenceli olduğu için müşterilerinin kolayca dikkatini çekebilmiş.

Bun Design’ın misyonu, tasarım değeri olan binlerce ürün arasında mutlaka Türk tasarımcıların ürünlerini de bulundurmak. Ancak yeni ürün geliştirilmesi , bunların satışınının gerçekleştirilmesi ve ürünün kabul ettirilmesi de çok zor bir süreç. Bu anlamda kendilerini "perakendede dev markalarla savaşan tasarımın Donkişot’u" olarak tanımlıyor ve yeni kimlikleriyle yollarına tam gaz devam ediyorlar!

Türk tasarımcılar
Yazbükey ve tasarımı Home Alone. Evde kullanılan günlük eşyalardan oluşan yaklaşık 15 ürünle yaratılmış bir aile. Grafik ağırlıklı olan seri Yazbükey çizgisinde: Neşeli, sıradışı, siyah&beyaz ağırlıklı ama içinde mutlaka parlak renklerin de bulunduğu, absürd ikonların yer aldığı desenler de var.

Murad Babadağ ve tasarımı aydınlatma. Formunda ince bir boru tek parça halinde kıvrılarak dergilik ve taban oluşturur. Borunun bir elektrik kablosu gibi algılanması da aydınlatmaya havada asılı duran bir kablo görüntüsü verir. Önceleri sadece beyaz olarak üretilen aydınlatma daha sonra parlak yeşil ve turuncu gövdeleriyle yenilenmiş.

Erdem Akan ve tasarımı Safari Ayna. Aynaların felsefesi geyik, puma, fil gibi hayvanların kafa siluetinde kesilen aynalara bakan kişinin, avlanmış ve duvara asılmış durumuyla yüzleşmesi.

"Bun" ne demek
Bun kelimesi birçok dilde kök bir kelime dolayısıyla araştırıldığında oldukça fazla anlamı çıkıyor ortaya. Markanın çıkış noktası ise, internet ortamında bir kısaltma olarak kullanılan "back up name" kelimelerinin baş harfleri olması.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.