Haberler

Müteahhitler ‘il’i bekliyor

Tarih: 16 Ekim 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Adem Tekin
Alanya’da inşaat sektörü, yabancı alımların düşmesi nedeniyle zor günler geçiriyor. 2004-2005 yıllarında inşaat ve emlak sektöründe yaşanan patlamanın ardından meydana gelen kontrolsüz büyüme ve beraberinde gelen duraklama nedeniyle sektör can çekişiyor. Özellikle yabancılara konut satışının azalması sektöre büyük darbe vuruyor. İnşaatta yeni yatırımlar durma noktasına gelirken müteahhitler ve emlakçılar ise ellerindeki arz fazlası konutları satmak için yeni yöntemler peşinde koşuyor. Bu yöntemlerin başında da yerliye konut satışı kampanyaları geliyor. Ancak konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle daireler yerli halka cazip gelmiyor.

Palet Emlak ve İnşaat’ın sahibi Ali Oğraş, yabancılara satışın durduğunu, yerliye satışın da sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Yerli müşterinin ekonomik beklentiler içerisinde olduğunu vurgulayan Oğraş, bu beklentinin de konut fiyatlarının daha ucuza satılması olduğunu söyledi. İç pazara yönelik satışlar nedeniyle konut fiyatlarının yüzde 50 düştüğünü dile getiren Oğraş, “Eskiden 3+1 dairenin fiyatı 200 bin YTL iken bugün 100 bin YTL’ye veriliyor. Buna rağmen satışlar iyi değil” dedi.

Fiyatlar Şişirildi
Tr-Home’un sahibi Faris Kaplan ise, konut fiyatlarının düştüğünü ancak bunun yerliye hitap edecek düzeye gelmediğini söyledi. Kaplan, “Daha birkaç yıl önce 30 bin Euro’ya konut alınırken, şimdi bu rakam 100 bin Eurolara çıktı. Avrupa’da bile bu kadar kısa zamanda bu kadar yüksek fiyat oluşmadı. Bu fiyatlara yerlinin yanı sıra Avrupalı da almıyor” şeklinde konuştu.

Bugün Antalya’da konut fiyatlarının Alanya’dan daha uygun olduğunu söyleyen Kaplan, şunları dile getirdi: “Yerli yatırımcılar aynı paraya Antalya’da daha lüks, daha ucuz ve daha büyük konut alabiliyor. Üstelik kira geliri de aynı. Ben de daire alsam bu fiyatlarla Alanya’yı tercih etmem. Konutları cazip hale getirmek gerekiyor.”

Dinlenmeye Çekilmeli
Alanya’da standart bir dairenin fiyatının 75 bin YTL civarında olması gerektiğini dile getiren Kaplan, fiyatın düşmemesindeki etkenin de müteahhitlerin arsa sahibiyle konutları yüzde elli paylaşmasından kaynaklandığını söyledi. Kalite olarak Alanya’daki evlerin iyi olduğunu ama, rayiç bir bedelinin olmadığını vurgulayan Kaplan, “Alanya’da inşaat sektörü dinlenmeye çekilmeli. Buraya yatırım yapılmamalı. Bunu kaldıramıyor, kaldırması için il olması lazım. İl olursa bir memur potansiyeli oluşacak ve elde kalan dairelerin satışı gerçekleşecek. Ondan sonra yatırımlar yapılabilir” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.