Haberler

'İpek Yolu Serbest Şehri' için çalışmalar yeniden başlatılıyor

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: Zaman Yazan: Duran Savaş
Sakarya'da 'serbest şehir' çalışmalarını yürüten EGS Holding'e TMSF tarafından el konulması sebebiyle aksayan proje yeniden start alıyor. EGS ile birlikte serbest şehir projesinin de sahibi konumuna gelen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, çalışmanın aksamaması için Vali Atak'ı projenin başına atadı.

Sakarya'da çalışmaları başlatılan 'İpek Yolu Serbest Şehir' projesi, kaldığı yerden yeniden start alıyor. EGS Holding'in Tasarruf Mevduat, Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesinden sonra duran çalışmalar yeniden başlatıldı. TMSF, serbest bölgenin başına Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı atadı. 'Türkiye'nin Hong Kong'u' olacağı gözüyle bakılan projeyle Karadeniz Ekonomik İşbirliği Bölgesi'ne üye ülkeler, Doğu Avrupa ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden oluşan 700 milyonluk büyük bir pazara hakimiyet hedefleniyor.

Adapazarı ve İzmit'in Karadeniz sahil kenarında 80 bin dönüm arazi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan Serbest Şehir Projesi yeniden start alıyor. 1998'de ilan edilen projeye önce çevreye zarar vereceği iddiası ile Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği karşı çıkmış, birlik Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali istemiyle dava açmıştı. 7 yıl sonra 2005 yılı Temmuz ayında TMMOB lehine sonuçlanan karar sebebiyle serbest bölgede çalışmalar durmuştu. Ancak, 10 Temmuz 2007 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun aynı kararı yeniden almasının ardından yargı engeli aşıldı. Ardından TMSF'nin, serbest bölgeyi yapım çalışmasını yürüten EGS Holding'e el koymasıyla proje tekrar sekteye uğradı. TMSF, şimdi projenin yürütülmesi için Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı görevlendirdi. Serbest Şehir için kamulaştırma çalışmaları sürecek.

Görevi devralan Vali Atak, çalışmalara kalınan noktadan devam edileceğini belirtiyor. Serbest bölge çalışmasını daha önce EGS Holding'in yürüttüğünü belirten Atak, holding TMSF'ye geçtikten sonra projenin kontrolünün de TMSF'nin eline geçtiğini kaydediyor. Geçen ay TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün kendisini ziyaret ettiğini anlatan Atak, şu bilgileri verdi: "Projeyi yeniden görüştük. Bu kapsamda Ankara Dış Ticaret Müsteşarlığı'na davet edildim. Burada projenin sözleşmesini imzaladık. İlin valisi olarak beni yönetim kurulu başkanlığına uygun gördüler. Türkiye için önemli olan bu proje, kaldığı yerden devam edecek."

İpekyolu Vadisi Serbest Bölgesi'nde yüksek teknoloji yatırımları, tekstil, deri mamulleri, otomotiv ve elektronik ile ilgili firmalar faaliyet gösterecek.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.