Haberler

İnşaat demirine yönelik anti-damping soruşturmasında, karar Türkiye lehine çıktı

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: Dünya

ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği inşaat demirine yönelik anti-damping soruşturmasında, ön karar Türkiye lehine çıktı. 31 Mayıs 2006 tarihinde ABD'nin Rekabet Kurulu'nun raporunu gerekçe göstererek, Türkiye'den ithal ettiği inşaat demirine açtığı anti-damping soruşturmasında ön karar açıklandı. ABD resmi gazetesinde yayımlanan ön kararda, Türk çelik üreticilerinin birlikte hareket etmediği, fiyatları birlikte belirlemediği, satış ve maliyet rakamlarının manipülasyonla belirlenmediği belirtilerek, Rekabet Kurulu'nun konuya ilişkin 14 Ekim 2005 tarihli kararının dikkate alınmadığı vurgulandı. Bir hafta içinde kesin kararın açıklanmasıyla birlikte, soruşturma nedeniyle gerileyen ABD'ye yapılan demir çelik ihracatının yeniden yükselmesi bekleniyor. İstanbul Demir Çelik İhracatçıları birliği verilerine göre Türkiye'nin ABD'ye toplam demir çelik ihracatı Ocak - Eylül 2006'da 1 milyon 727 bin ton iken Ocak-Eylül 2007' 426 bin ton olarak gerçekleşerek, yaklaşık yüzde 75 seviyesinde geriledi. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu verilerine göre ise ABD'ye Türkiye'den giren inşaat demiri tutarı 2006 yılının ilk altı ayında 246 milyon dolar iken bu rakam 2007'nin ilk altı ayında 139 milyon dolara düşerek, yüzde 43 geriledi.

Tüzmen: Olumlu etkiler
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kararın Türkiye'nin istediği doğrultuda olduğunu belirterek, bu gelişmenin Amerika'ya yönelik demir-çelik ihracatını olumlu etkileyeceğini söyledi. Tüzmen, konunun Türk demir-çelik sektörü açısından son derece kritik bir konu olduğunu vurgulayarak sektörün ihracatını etkileyecek bir durum söz konusuydu. Konuyla ilgili olarak Amerikalı yetkililerle defalarca görüşme yaptık. Konuyu inceleyen uzmanlar heyetini Türkiye'ye davet ettik. Bu amaçla Haziran 2007 tarihinde uzmanlar heyeti ülkemize gelerek üretici firmalarda incelemelerde bulundular" dedi.

İhracat düşmüştü
Tüzmen, yapılan girişimlerin olumlu sonuç verdiğini kaydederek, şunları söyledi: "Anti-damping soruşturması nedeniyle demir çelik ihracatımızda büyük düşüş oldu. 2006 yılında Amerika'ya 742 milyon dolar demir-çelik ürünleri ihraç ederken, bu yılın ilk 8 ayında ancak 253 milyon dolarlık demir-çelik ürünü ihraç edebildik. Bu düşüşün nedenlerinden biri döviz kuru, asıl önemli nedeni de bu soruşturmadır. Amerikalılar anti-damping soruşturmasını geriye yönelik de sürdürebileceklerini açıklayınca ihracatçımız kuşkuya düştü. Şimdi sıkıntı önemli ölçüde aşılmıştır. Karar ABD'ye yönelik demir-çelik ihracatımızı olumlu etkileyecektir. Karar kesinleşince en kısa sürede eski ihracat rakamlarını yakalayacağımıza hatta çok üstüne çıkacağımıza inanıyorum."

Koçtürk: Ciddi gerileme var
İstanbul Demir Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Serdar Koçtürk de ABD'nin başlatmış olduğu anti damping soruşturmasının Türkiye lehine sonuçlanmasına kesin gözüyle bakıldığını ifade ederek, ABD'ye yönelik demir çelik ihracatının özellikle 2008'in birinci çeyreğinde yeniden artacağını kaydetti. Koçtürk, ABD pazarının Rekabet Kurulu'nun kararı ve anti damping soruşturmasından önce Türkiye'nin en büyük iki pazarımızdan biri olduğunu dile getirerek, Karar ve soruşturma sonrası ise ABD'nin ilk 10 arasına giremez olduğunu söyledi. Bunda anti damping soruşturmasının önemli bir payı olmakla tek neden olarak gösterilemeyeceğine değinmen Koçtürk, ABD pazarında çelik ithalatında önemli bir gerileme olduğunu ABD inşaat sanayinde, mortgage piyasasında ve otomotiv sektöründe durgunluk yaşandığını anlattı.

Koçtürk, anti damping soruşturmasının temelini 14 Ekim 2005 tarihli Rekabet Kurulu'nun aldığı kararın oluşturduğunu hatırlatarak, ABD'de süren anti damping soruşturmasının ele alındığı duruşmada, Türk demir-çelik üreticilerinin birlikte hareket ettiklerine ilişkin bulgulara rastlanmadığı ve piyasa verileri ile maliyet verilerinin piyasa koşullarında oluştuğu, herhangi bir manipülasyonun bulunmadığı görüşünün çıktığını ifade etti.

Karar objektif
Haziran ayında Türkiye'ye gelen ABD Ticaret Bakan Yardımcısı David Sampson'un kendilerine "Biz Rekabet Kurulu'nun verilerini dikkate almayacağız. Bunun sözünü veriyorum. Rekabet Kurumu ne derse desin biz, yaptığımız araştırma sonuçlarını ve şirketlerin verileni dikkate alacağız" dediğini hatırlatan Koçtürk, gelinen noktanın anti-damping soruşturmasında objektif bir yaklaşımın ortaya konulduğuna işaret ettiğini kaydetti. Koçtürk, soruşturmanın ABD tarafından bir koz olarak kullanıldığına dair yorumlar yapıldığını da hatırlatarak, "objektif bir karar verildiğini de teslim etmek zorundayız" dedi.

Yayan: Kısmi artış olacak
Demir Çelik üreticileri Derneği Başkanı Veysel Yayan da Rekabet Kurulu'nun Türk demir çelik üreticileri ile ilgili kararı üzerine ABD'nin başlatmış olduğu anti damping soruşturmasının olumlu sonuçlandığını belirterek, Türk demir çelik sektörünün rekabeti ihlal anlamında bir altyapıya sahip olmadığını ortaya konduğunu söyledi. Anti damping soruşturmasının Türkiye'nin ABD'ye ihracatında sıkıntı yarattığına ve ihracatın yüzde 70 düzeyinde gerilediğine değinen Yayan, soruşturmanın olumlu sonuçlanmasının ABD'li ithalatçıların endişelerini ortadan kaldıracağını ifade etti. Yayan, kesin kararın açıklanması ve damping vergisin kalkmasıyla birlikte ABD'ye demir çelik ihracatının artacağını kaydederek, "Ancak şöyle bir reel sıkıntımız var. Çin Halk Cumhuriyeti'nin ABD'ye yönelik ihracatı giderek artıyor. Örneğin kangal demirde çok ciddi bir ihracat artışı yaşandı. Çin'in AB'ye yönelik ihracatında da artış var. Biz bu alanlarda gerileme içine girdik. Demirde de benzer durumda kalmaktan endişe ediyoruz. Demir çelik ihracatında eski durumu yakalamamız kolay olmasa da kısmi bir canlanma olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Şahin: Türkiye için sevindirici
Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Demir Çelik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin ise şunları söyledi: "ABD kendi sektörünü korumak için ithalatını kontrol ediyor. Uluslararası kriterlere göre değerlendirme yapıyor. Bunun sonucunda anti damping vergileri koruyor. Türkiye ABD pazarına 1.2 milyon ton demir-çelik ihraç ediyor. ABD pazarı bizim için çok önemli. Anti-damping soruşturmasının Türkiye lehine sonuçlanması sektör açısından sevindirici. Bu firmalarımızın kurumsal çalıştıklarını ve uluslararası normlara göre hareket ettiklerini gösterir. Sektör olarak fiyat tutturabildiğimiz sürece ABD pazarı bizim için önemini koruyacaktır."

Türkiye'nin ABD'ye inşaat demiri ihracatı

Ocak-Eylül 2006 Ocak-Eylül 2007 Değişim

Miktar (Kg) Değer (USD) Miktar (Kg) Değer (USD) Miktar (Kg) Değer (USD)

Demir çelik çubuk 975.317.960,00 350.079.579,10 350.079.579,10

192.673.568,95 -64,11 -55,24

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.