Haberler

Büyükşehir ‘Deniz Suyu’ için ilk adımı attı

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Her türlü su kaynağını değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz suyunun arıtılarak içme suyu olarak kullanılması için ilk adımı attı. Terkos Barajı yakınlarına “Deniz Suyu Arıtma Tesisi” kurulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz suyu arıtma konusunda ilk adımı attı. Çatalca’nın Durusu Beldesi’ndeki yaklaşık 250 bin metrekarelik orman alanına “Terkos Deniz Suyu Arıtma Tesisi” kurulacak. Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayı toplantılarında planlarda orman alanı olan arazinin ‘kamu yararı’ nedeniyle “İSKİ Hizmet Alanı” olarak belirlenmesine onay verdi. Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü de söz konusu alana tesisin kurulmasında bir sakınca olmadığını belirtti.

İSKİ tarafından hazırlanan proje, Çatalca Durusu Beldesi F21a 18a-18b paftalarında bulunan 250 bin 320 metrekarelik arazi üzerinde uygulanacak. Söz konusu arazi 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda kısmen orman alanında kısmen de havza içi yapı yasağı olan alanda bulunuyor. Ancak kurulacak tesis çevreye zarar vermeyeceğinden, Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü’ne Çatalca Orman İşletmeleri’nden “ön izin” alındı. 24 ay süreli olarak verilen ön izinle söz konusu arazi “İSKİ Hizmet Alanı” olarak belirlendi. Kısmen Terkos Gölü’nün mutlak koruma alanında kalan arazide İSKİ Su Havzaları Yönetmeliği’ne göre de arıtma tesisi dışında herhangi bir yapı yapılamıyor.

Belediye Meclisi’nin aldığı karara göre; Çevre ve Orman Bakanlığı’nca İSKİ Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen arazide, proje uygulaması aşamasında jeolojik/jeoteknik etüt raporları hazırlanarak bu rapor hükümlerine uyulacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacak çalışmanın uygulama aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan kurum görüşlerine de uyulacak.

Başkan Topbaş; “Deniz suyunu en ucuza mal etmenin yollarını arıyoruz”
Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun arıtılarak içme suyu şebekesine katılması için ihale çalışmalarının başlatıldığını belirterek, çalışmanın en erken bir yıl sonra hayata geçebileceğini söyledi.

Firmalardan gelen tekliflerde bir metreküp suyun arıtılması için 50 cent önerildiğini, ancak İstanbulluların suyu ucuz kullanabilmesi için 30 centin altında bir teklifin cazip olacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “İlk etapta günde 350 bin metreküp gibi bir deniz suyunu arıtmak için hazırlık yapıyoruz. En son 30 centlerde teklifler geliyor. Bu konuda ihale hazırlığı yapılmasın istedim. 30 centler civarındaki veya altındaki teklifler bizim için cazip olabilir. Deniz suyunun arıtılması yönteminde enerji tüketiminin yüksek. Bu nedenle arıtmanın daha ucuz yapılabilmesi için güneş ve rüzgar enerjisi kullanılabilir. Karadeniz'den arıtmayı planladığımız deniz suyu için kurulacak tesisin Terkos Gölü'ne yakın noktalarda olmasını düşünüyoruz” diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.