Haberler

Yargıyı etkilemek için çadırı Cumhurbaşkanı düğününe açtılar

Tarih: 17 Ekim 2007 Kaynak: Hürriyet
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın ruhsatsız, iskansız kaçak bir yapı olduğunu ve yıkım kararı bulunduğunu, yıkımla ilgili ’yürütmeyi durdurma kararı’ kalktığında da yıkılacağını söyledi. Kopuz, "Çadırın sahibi Mustafa Özbey, ’Cumhurbaşkanı burada düğün yaptı’ diye yargıyı etkilemeye çalışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kızı Kübra ile Abdullah Sarımermer’in oğlu Mehmet Sarımermer’in düğününün ’ölüm tehlikesi altında yapıldığının’ ortaya çıkması ortalığı karıştırdı. Bazı gazete ve televizyonlar hiçbir belgeye dayanmadan, Hürriyet’in haberine karşı olmak adına "İTO, Belediye ve TOBB’un ortaklığındaki bir kamu şirketinin olan araziye konmaya çalışanlardan yana" tavır aldılar. Söz konusu arazideki çadırın sahibi Mustafa Özbey de "binanın kaçak durumunu, İTÜ ve Yıldız Teknik’in inceleme raporlarını" inkar etti. Tüm bunlara en güzel yanıt, konunun taraflarından İTO’nun Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz’dan geldi. Kopuz, "Yargıyı etkilemek için Cumhurbaşkanımızın kızının düğününü kullanmaya çalışıyorlar" dedi.

Keşke Cumhurbaşkanı Bilseydi: İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın; ruhsatsız, iskansız kaçak bir yapı olduğunu ve yıkım kararı bulunduğunu, yıkımla ilgili ’yürütmeyi durdurma kararı’ kalktığında da kesinlikle yıkılacağını söyledi. "Yürütmeyi durdurma kararı, Encümen kararını ortadan kaldırmaz. Yürütmeyi durdurma kalkınca orası yıkılacak. Şu anda da yıkılır ama mahkeme daha sonra ’benim kararımı beklemediniz’ der ve tazminata hükmedebilir diye bekleniyor. Eğer belediye orayı yıkmazsa ve yarın orada bir şey olursa belediyedeki herkes büyük sorumluluk altında kalır" diyen Kopuz şöyle devam etti: "Çadırın sahibi Mustafa Özbey, ’Cumhurbaşkanı burada düğün yaptı’ diyerek yargıyı etkilemeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı orada düğün yapmışsa bundan sonra orası ’meşru olacak’ diye düşünüyor herhalde. Bu yolla yargıyı etkilemeye çalışıyor olabilir. Sayın Cumhurbaşkanı bu yapının hukuki ve teknik durumuyla ilgili önceden bilgi sahibi olsaydı kesinlikle düğününü orada yapmazdı. Sayın Başbakan iki düğün yaptı, çadıra yönelmedi. Çünkü buranın durumunu çok iyi biliyor."

İlişkilerine Bakın: Ali Kopuz, Mustafa Özbey’in kimlerle ilişki içinde olduğuna bakılması gerektiğini de savunarak, "Mahkemelik bir yeri (İDTM A.Ş., CNR Holding ve Reysaş arasında kiralamayla ilgili davalar) bu kadar para verip kira da ödemeden gelip üzerine oturmuş. İstanbul’da kimde böyle bir cesaret var ben soruyorum. Bir tarafta devletin kamu şirketine tahsis ettiği bir arazi var ki biz orayı korumaya çalışıyoruz. Diğer tarafta bu araziyi gasp etmeye çalışan birileri var. Ne yazık ki bazı medya kuruluşları da onların yanında yer alıyor" dedi. Kopuz, Mustafa Özbey’in söz konusu çadırı aldığı dönemde arazinin sahibi İDTM A.Ş. yönetimine "gelin bu araziyi bana kiralayın, birlikte güzel işler yapalım" diye teklifte bulunduğunu ancak, Belediye adına İdris Güllüce’nin başkanlık ettiği toplantıda kendisine "böyle bir konuda yönetim karar verir" diye yanıt verildiğini, daha sonra da yönetimin bu teklifi benimsemediğini ifade etti.

3 bin davetliyi Allah korudu
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, 15 Ekim tarihli Hürriyet’in manşetine "3 bin davetliyi Allah korudu" başlığıyla yansıyan haberi bazı gazetelerin farklı nedenlerle muhalif olmasına da anlam veremediğini belirterek, şunları söyledi: "Bu çadır ve onunla ilgili yolsuzluklar, kaçaklık durumu, teknik raporlar, yıkım kararı yıllardır herkesin gözü önünde duruyor. Bu arsa kamunun elinde ve orayı kamudan gasp etmeye çalışan birileri var. Bunun kaşısında yayın yapan ile burayı kamunun elinden almaya çalışan kişinin yanında yayın yapan arasındaki farkı görmek lazım. Sadece bu konuda daha önce çıkmış haberlere baksalar ne olduğunu çok iyi anlayacaklar. Gerçekten de düğün günü hem 3 bin konuğu, hem de devletin tepe yönetimini Allah korudu."

Mustafa Özbey Osmanlı’dan öteye 1453 öncesine gitsin
İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın sahibi Mustafa Özbey’in, Osmanlı Kaptanı Deryası Halil Rıfat Paşa’nın mirasçılarını aradığını ve devlete karşı söz konusu araziyi kamunun elinden almak için dava açtığını hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz, şöyle konuştu: "Ben kendisine bir tavsiyede bulunayım. Hedefini büyütsün, Osmanlı’dan da öteye gitsin, 1453’ten öncesine uzansın, bizanslıların mirasçılarını bulsun böylece sadece o arazinin değil bütün İstanbul’un tapusunu satın alabilir. Bu ülkede birileri cesaretle kamu yararını savunuyor birileri de böyle işlerle mal mülk sahibi olmak istiyor. Herkes bir paşa torunu bulup tapu davaları açarsa bu ülkede her şey kilitlenir."

Belediye yıkma kararı için Yıldız’dan da rapor aldı
İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni, İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı için 19.12.2006 tarih ve 2221-2167 No’lu encümen kararıyla ’oy birliğiyle’ yıkım kararı aldı. Karardaki ifadeler şöyle: "Söz konusu yapı ile ilgili olarak 23.11.2006 tarihli Yıldız Teknik Üniversitesi’nce İnşaat Raporu düzenlenmiş olup, raporda ’mevcut hali ile yapının kullanılmasının sakıncalı olacağı’ ifade edilmektedir. Yerin ruhsatsız inşa edildiği Belediyemiz İmar Müdürlüğü’nce tespit edilmiş olup, konu Bakırköy Belediye Başkanlığı’na iletilmiştir. Mevcut haliyle kullanımının tehlike arz ettiği üniversite raporu ile tespit edilen yapı, Bakırköy Belediye Başkanlığı tarafından verilen süre içerisinde bir yasal işlem yapılmaması üzerine İmar Müdürlüğü’nce 19.12.2006 tarihli ve 000026 sayı ile yapı tatil tutunağı düzenlenlenerek mühürlenmiştir. Bakırköy ilçesi, Şevketiye Mahallesi, 30/4-30/5 pafta 1221 ada 191 parsel sayılı yerde bulunan kaçak yapının 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 11’inci Maddesi ve 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 32’inci maddesine istinaden yıktırılmasına ve ilgilisinin 3194 Sayılı İmar Kanununu’nun 42’inci maddesine göre 39.253 YTL para cezası ile tecyizine Büyükşehir Belediye Encümeni’nin 19 Aralık 2006 tarihli toplantısında oybirliği ile karar verildi."

Özbey’e göre İTO, İTÜ, Yıldız ve Belediye yalancı
İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’nın sahibi Mustafa Özbey, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, "Hürriyet’in bu hem yalan hem kasıtlı haberini tümüyle reddetmekteyiz. Yalan ve taraflı bir kaynağa başvurarak toplumu beyhude bir heyecana sevkederek muhteşem gösteriye saygısızlık eden bu kasıtlı haber ticari saygınlığımımıza gölge düşürmüş, şirketimiz adına kara çalınmak istenmiştir" denildi. Hürriyet’in haberi ise İTÜ ve Yıldız Teknik’in bilim adamlarının bina raporlarına ve bu raporlara dayanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nin oy birliği ile aldığı mühürleme ve yıkım kararı belgelerine dayanıyor.

İTÜ: 3 yıl için tasarlanmış kullanım süresi dolmuştur
İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırı’yla ilgili İTÜ Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Kaya Özgen’in 19.01.2004 tarihli raporunda, "Sistem, statik proje ve hesaplarda belirtildiği gibi geçici süre (3 yıl) için tasarlanmış. 25.11.1999 tarihinden itibaren tamamlanarak kullanıma açılmıştır" deniliyor ve 9 madde halinde yapıyla ilgili yapılması gerekenler sıralanıyor. Sonuç bölümünde ise şöyle deniliyor: "Yapılış itibariyle seçilen malzemeler ve rüzgar, kar ve kullanım koşullarına göre yapının kullanım süresi dolmuştur. Yeni kullanım koşulları ve sürenin saptanması ile birlikte tüm statik hasapların irdelenmesi ve güncellenmesi ile ortaya çıkacak teknik özellikleri doğrultusunda konstrüksiyon ana ayaklar tüm bağlantı elemanları ve membranın değiştirilmesi gerekmektedir. Yapının değişme işlemleri de gerekli teknik bilgiler ve tecrübe ışığında yapılması doğrudur. Değişikliğin tecrübeli ve uzman teknik kadroların yönetiminde yapılması tavsiye edilmektedir."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.