Haberler

Hükümetlerin deprem çözümü; ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’

Tarih: 18 Ekim 2007 Kaynak: Evrensel

Türkiye’nin deprem gerçeği ve hükümetlerin deprem politikalarının tartışıldığı Ulusal Deprem Konferansı’nda 1999 Marmara Depremi’nden günümüze kadar deprem...

Türkiye’nin deprem gerçeği ve hükümetlerin deprem politikalarının tartışıldığı Ulusal Deprem Konferansı’nda 1999 Marmara Depremi’nden günümüze kadar deprem kavramının hükümet politikalarına girmemesi ve olması beklenen Marmara Depremi’nin yeni kurulan hükümetin programında da yer almaması masaya yatırıldı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Deprem Mühendisliği Türk Milli Komitesi, Türkiye Deprem Vakfı (TDV) ve İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 6. Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı dün İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde başladı. 16-20 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan konferans Prof. Dr. Rıfat Yarar anısına düzenlenirken, konferansa Japon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Masanori Hamada, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe’nin yanı sıra şehir dışından gelen inşaat mühendisleri de katıldı.

Başkanlığını Prof. Dr. Atilla Ansal’ın yaptığı açılış oturumunda TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, İMO 2. Başkanı Serdar Harp ve İTÜ Rektörü Faruk Karadoğan konuşmalar yaptı.

Hükümetlerin deprem tehlikesini önemsemediğini hatta yok saydığını dile getiren Serdar Harp, Kentsel Dönüşüm Projelerinin depreme çözüm olarak sunulduğunu vurguladı. Harp, “Hiç kimse iktidarın şapkasından tavşan çıkarmasını beklemiyor. Yapılması gerekenler bellidir” şeklinde konuştu.

6. Ulusal Deprem Konferansı’nın Türkiye’nin deprem mühendisliğine yönelik yararlı sonuçlar doğuracağına inandığını ifade eden Cemal Gökçe ise depremi daha önceden tahmin edebilecek teknolojik bir sistem olmadığını dile getirdi. Türkiye’de afet diye adlandırılmaması gereken depremlerin, doğurduğu sonuçlar nedeniyle afet olarak adlandırıldığını belirten Gökçe, 1990 yılından sonra meydana gelen depremlerde 6 bin yapının yıkıldığını ve binlerce insanın öldüğünü söyledi. 1999 depreminin üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatan Gökçe, “2003 yılında deprem mastır planı hazırlandı, 2004 yılında deprem şûrası toplandı ancak hükümetler depremi önemsemedikleri için planlarına bile almadılar” dedi.

Konferansın, Prof.Dr. Rıfat Yarar’ın yaşamını kaybetmesinden sonra düzenlenen ilk ulusal konferans olduğunu belirten Atilla Ansal, ilk deprem konferansının 1993 yılında Erzincan Depremi’nden sonra düzenlendiğini söyledi. Depremlere hazırlıklı olabilmek için en belirliyici özelliklerin deprem alanlarının tespit edilmesi ve önlemlerin alınması olduğunu dile getiren Ansal, Türkiye’deki ufak çaplı depremlerin laboratuvar olarak değerlendirilmesi ve buna göre de önlem alınmasını istedi. Hasarların azalması için mevcut yapıların göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Ansal, bu yapıların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.