Haberler

Yeni bir kent doğuyor

Tarih: 19 Ekim 2007 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Selin Görgüner
Türkiye'nin tek kentsel dönüşüm projesini hayata geçiren Küçükçekmece'nin Belediye Başkanı Aziz Yeniay, 2 yılda gecekonduda yaşayan 1300 aileyi Bezirgânbahçe'deki sosyal konutlara taşıdı.

Kayabaşı'nda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek projeyle ise depreme dayanıklı 120 bin yeni konut yapılacak. Bu konutlara ilk etapta İstanbul'da olası depreme karşı boşaltılacak konutlarda yaşayan 500 bin yurttaşımız yerleştirilecek.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kayabaşı'nda, belediye ve TOKİ tarafından gerçekleştirilecek proje ile İstanbul'un deprem yükünü azaltmayı amaçladıklarını ifade ederek depreme karşı İstanbul'a umut olacak projeyi anlattı.
Zeytinburnu büyüklüğünde arazi satın alındı

Yeniay, "Yurttaşlarla uzlaşarak Zeytinburnu büyüklüğünde araziyi satın aldık ve araziye protokolle TOKİ'ye devrettik. Böylece devlete yaklaşık 4 milyar dolarlık arazi kazandırdık. Bu alanlar için hazırladığımız yeni imar planları önümüzdeki günlerde bitiyor.

Küçükçekmece'nin kuzeyinde Kayabaşı'nda ilk etapta 60 bin, toplamda 120 bin konut yapılacak. Deprem riskine karşı oluşturulacak bu kentte yaklaşık 500 bin yurttaşımız yaşayacak. Atatürk Olimpiyat Stadı'nın kuzeyinden ormanlık alana kadar olan alanda gerçekleştirilecek bu projenin yapımına 3 ay içerisinde başlanacak. İlk etapta İstanbul'da birinci derece deprem riski olan bölgelerde yaşayan yurttaşları buraya taşımayı planlıyoruz. Böylece olası İstanbul depremini en az hasar ile atlatalım " diye konuştu.

Türkiye'nin tek kentsel dönüşüm projesini yaşama geçirerek gecekonduda yaşayan 1300 aileyi sosyal konutlara taşıyan Başkan Yeniay, Küçükçekmece'de 3.5 yıldır kaçak yapılaşmaya karşı savaş açtıklarını vurgulayarak "Kaçak yapılaşma ve buna tolerans tanımak kente ve kentliye yapılmış en büyük ihanettir" dedi.

Avrupa'dan pek çok heyetin projeyi incelemek için Küçükçekmece'ye geldiğini ifade eden Yeniay, kentsel dönüşüm projesini toplumsal sorumluluk olarak gördüklerini kaydederek şöyle devam etti:
Her türlü yaşam alanı olacak

"Gecekonduda yaşayan yurttaşlarımız pek çok sosyal haktan mahrumdu. Yurttaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için elimizden geleni yaptık. Sosyal konutlarımızda okul, alışveriş merkezi, kapalı spor salonu, sağlık ocağı gibi her türlü yaşam alanı var. Gecekondudan sosyal konutlara taşınan yurttaşlarımıza ana-çocuk sağlığı ve kadın sağlığı başta olmak üzere pek çok konuda sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerimizin desteğiyle eğitim verdik.

Şu anda sosyologlar, anaokulu eğiticileri ve psikologlarla birlikte yurttaşlarımıza yönelik bir proje gerçekleştiriyoruz. 300'ün üzerinde çocuğu da yaz spor okullarına aldık. Ailelerden bir kısmına çocuk bakıcılığı kursu verdik. Amacımız hem yurttaşlarımız için gereken sosyal altyapıyı sağlamak, hem de bu sosyal altyapıya uygun olarak yaşamalarını sağlamaktı."
İkinci proje yolda

Kentsel dönüşüm projesinin ikinci ayağının da yolda olduğunu belirten Yeniay, Ayazma bölgesinde mülkiyetleri kendilerine ait fakat sosyal yeterliliği olmayan konutlarda yaşayan yaklaşık 400 yurttaş için bulundukları yerde konut üreteceklerini kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.