Haberler

"Radikal kararlar almak lazım"

Tarih: 19 Ekim 2007 Kaynak: Olay Yazan: Özlem Buğday Yağmur
Aynı zamanda tecrübeli bir teknik adam olan Erdem Saker`le ulaşım çilemizi ve susuzluk gerçeğimizi konuşurken, iş işten geçti mi diye sorduk. Şükürler olsun, her türlü öngörüsüzlük ve tedbirsizliğimize rağmen geçmemiş. Bundan sonrasına ilişkin radikal kararlar alıp, bunları işlevsel hale getirebilirsek bu kent eskiden olduğu gibi yaşanılabilir hale gelirmiş.

*Size göre Bursa`nın ulaşım sorunu hangi boyutta?

Ulaşımda kavram karmaşası var. Bursa`da ulaşımın ilk temel taşı 1986 yılında Ekrem Barışık tarafından konuldu. ODTÜ, Bursa`nın geleceğine yönelik bir ön planlama yaptı. Buna göre ana taşıma sisteminin adı hafif raylı sistem olarak kondu. Nedir hafif raylı sistem? Raylı sistemler saatlik taşıma kapasitelerine göre sınıflandırılır. Tramvay kırmızı ışıkta duran, saati en düşük taşıma kapasitesi olan bir araçtır. Sonra hafif raylı sistem gelir. Bunda ışık yoktur, mütemadiyen gider ancak diziler, vagonlar daha küçüktür.

*Hafifliği buradan mı geliyor?

Evet... Dizi ve vagonlarının daha küçük olması nedeniyle böyle denir. Daha büyük kapasite metrodur, ondan sonrası da trendir. Yani Bursa`da hafif raylı sistem üzerine kurulmalıydı her şey.

*Yapıldı da...

Yapıldı ama sistem ona uygun çalıştırılmıyor. Bugün Bremen`e git. Havaalanında in tramvaya beş bavulla binersin. Ben şuraya gideceğim dersin. Görevli de sana şu durakta in, şu tramvaya aktarma yap diye anlatır. Bir aktarmayla hedefine gidersin. Kentin dışında yaşıyorsan arabanla gidersin, tramvayın son durağında bir otopark vardır, tramvay biletini sokarsın, para ödemeden otoparka arabanı bırakırsın tramyava binip şehre gidersin. Deniyor ki, Bursa`da ulaşım planlaması yok. Ne demek yok! Dünya Bankası`ndan hibe para buldum. Uluslararası ihale yaptık. Dünya Bankası`nın ulaşım uzmanları nezaretinde dünyada kent ulaşımını planlayan dört firma çalıştı ve bu plan yapıldı.

*Sonuçta plan plan olarak kaldıktan sonra çok da anlamı olmuyor.

İyi ama planda yapılması gerekenler anlatılıyor. Benden sonraki dönemlerde o planlara açılıp bir bakılsaydı, o zaman dediklerim yapılabilecekti.

*Ya batçıklar?..

Son yapılan bir ihale var. Akıllı kavşak ihalesi... Bu ilk yapılması gereken ihaleydi. Bir batçık fiyatına yapılıyor. Nedir bu akıllı kavşak? Kameralarla çalışıyor, bizim kurduğumuz elektronik altyapıya, kent bilgi sistemine bağlanıyor ve otomatik olarak hangi yön yoğun ise oranın süresini uzatıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.