Haberler

Gökçek buna ne diyecek?

Tarih: 19 Ekim 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Özlem Zorcan
TMMOB İnşaat Mühendisleri, Kimya Mühendisleri, Çevre Mühendisleri ve Ankara Tabip Odası işbirliğiyle oluşturulan heyet Kızılırmak-Kesikköprü suyundan aldığı numunenin tahlilini ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde yaptırdı. Ortaya çıkan sonuç ise, Kızılırmak suyunda sülfat, sodyum ve klorür miktarının, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği sınırların üzerinde olduğunu ortaya koydu. Heyetin hazırladığı raporda, Kızılırmak suyundaki insan sağlığını tehdit eden değerlerin, İvedik Arıtma Tesislerinde kullanılan teknolojiyle aşağı çekilemeyeceği, zararlı maddelerin arıtılamaya-cağı önemle vurgulandı.

"Sorunun Nedeni Büyükşehir"
"Ankara'da yaşanan ve yaşanacak su sıkıntısının ana nedenininBüyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in iddia ettiği gibi '2006'nın son 41 yılın en kurak yılı olması' değildir" denilen raporda şu görüşler yer aldı: "Söz konusu sorunun nedeni 'önceliğim metrodur' deyip zamanında yapması gereken yatırımları yapmayan Büyükşehir Belediyesi yönetimidir.

Kuruluş amacı Ankara'da yaşayan insanların su ihtiyacını karşılamak olan ASKİ yol ve kavşak yapmak gibi kendi alanı dışında işlere öncelik vermiş, su konusuna uzun vadeli çözümler getirmemiş, DSİ'nin planlama raporlarında yer alan yatırımları hayata zamanında ge-çirmemiştir. Yine bu yönetim, yarattığı krize çözüm olarak alelacele Kızılırmak'tan su getirme kararı almış ve projesi olmadan inşaatına başlamıştır."

Toplantıya katılan TMMOB İnşaat, Kimya, Çevre mühendisleri ve Ankara Tabip Odası temsilcilerinin yer aldığı bir heyet tarafından Kızılırmak ve Kesikköprü Barajı'ndan su numuneleri alınarak ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'ne incelettirildiği belirtildi. İnceleme sonucunda hazırlanan rapora göre, "sülfat, sodyum ve klorür miktarının Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın sınırlarının üzerinde olduğu" bildirilirken, Kızılırmak suyundaki insan sağlığını tehdit edecek kadar yüksek sülfat, sodyum ve klorürün İvedik Arıtma Tesislerinde kullanılan teknolojiyle de aşağı çekilemeyeceğini ve zararlı maddelerin arıtılamayacağı öne sürüldü.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.