Haberler

Ankara AKM Geleceğini Arıyor

Tarih: 19 Ekim 2007 Yazan: Gül Keskin

Ankara AKM - Filiz ve Coşkun Erkal

Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi alanında yapılması düşünülen yeni kültür kompleksi projesinin simülasyonlarının yayınlanmasıyla beraber, mimari çevrelerden gelen tepkiler sürüyor. Ortaya çıkan tepkilerin en önemli ortak noktası, kentin çekim merkezi konumunda olan bu gibi önemli yapıların tasarlanma sürecinde izlenen yöntem.

Tasarımı Azerbaycanlı Mimar Feraz Manevi tarafından yapılan yapıyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz Hasan Özbay, Ankara’daki gelişmelerle ilgili olarak; “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerek AKM alanı, gerekse de Ulus için buradaki tüm binaları yoksayarak, kentin katılımını gözetmeden proje yaptırma gibi bir niyeti var. Son zamanlarda gerek Adalet Bakanlığı’nın, gerekse de TOKİ’nin uygulamalarında, sözümona bir kendi kültürümüze dönme eğilimi gözlemleniyor. Fakat bu fikir, Selçuklu veya Osmanlı motiflerinden bir parça kullanılması düzeyine indirgenmiş durumda. Uygulamalara baktığımız zaman da, aslında pek Osmanlı veya Selçuklu ile ilgisi olmayan, tamamen arabesk ürünler olduğunu çok rahatça gözleyebiliyoruz.” yorumunda bulundu.


Feraz Manevi tarafından tasarlanan Kültür Kompleksi Projesi

Bunun aslında köklere dayanma ideolojisinin temeli olmadığını da gösterdiğini, sadece bir toplumun yapmış olduğu bir kemer veya kubbenin böyle bir kültürel sürekliliği sağlayamayacağını altını çizen Özbay, modern yapılara karşı bir duyarlılık, hatta bunları yıkmak, ortadan kaldırmaya kalkmak gibi yaklaşımlar söz konusu olduğunu belirtti.

Atatürk Kültür Merkezi, Ankara’daki Ulus düzenlemeleri gibi yalın, modern yapılara gösterilen bu reaksiyonun, şu anki yönetimin ideolojisinden çok, kültürel yozlaşmadan kaynaklandığını düşündüğünü söyleyen Özbay, projenin Feraz Manevi’ye götürülmesinin aslında, işveren konumundaki kurumların kendi kafalarındakini çizecek birini bulma istediğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Diğer taraftan Yeni Kültür Kompleksi’nin tasarımcısı Feraz Manevi’nin, kendi ülkesindeki uygulamalara baktığımızda bir başka çelişki ile karşı karşıya kalıyoruz. Zaha Hadid tarafından tasarlanan Bakü'deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi bir modern mimari örneği. Özbay, Azeri yetkililierin Bilbao’daki  modern Guggenheim Müzesi'nin kente getirdiği cazibenin de farkında olmasından kaynaklanan bu yaklaşımının aksine, Türkiye’de tam tersine, arabesk şeyler peşinde koşulmasının çok çelişkili olduğunu ifade ediyor.

İktidarın bu gibi kültür yatırımlarını, çok öncelikli görmediğini, bu yüzden de ciddi bir bütçe ayırmadığını belirten Özbay, aksi halde AKM alanında yapımı 1995 yılından beri süren CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları’nın şimdiye kadar çoktan tamamlanmış olacağını söylüyor.

Haydar Aliyev Kültür Merkezi



Tasarımı Pritzker Ödüllü Mimar Zaha Hadid tarafından yapılan ve Eylül 2007’de inşaatına başlanan, Haydar Aliyev adını taşıyacak Kültür Merkezi; 1.284 kişilik konferans salonu, basın merkezi, fuaye, müze, kütüphane gibi bölümlerden oluşuyor. Yaklaşık 9 hektarlık bir arazi üzerinde bulunan merkezin esas binasının önünde; çeşitli ışıklandırma ve su gösterilerinin yapılacağı bir meydan da yer alacak. Yapının, Haydar Aliyev anıtından görünen cephesi, doğal aydınlatmadan maksimum fayda sağlanacak şekilde cam ve alüminyum malzeme kullanılarak tasarlandı. Merkeze hizmet eden 1.350 araçlık bir de yeraltı otoparkı bulunuyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.