Haberler

AKM için acil tadilat

Tarih: 8 Kasım 2007 Kaynak: Milliyet Yazan: Ömer Erbil
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Hakkındaki Yasa Tasarısı"ndan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılmasıyla ilgili madde çıkarıldı ancak AKM'nin yıkımından vazgeçilmedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "AKM'nin yerine yenisini 2010'a kadar yapmamız mümkün olmadığından yıkımı durdurduk. Şimdi acil tadilatlarını yapacağız" dedi.

Kamuoyunda bir yanlış anlaşılma yaşandığını ve bu yanlış anlaşılmayı gidermek için AKM'nin yerine yeni bir kültür merkezi yapılması fikrinin geçici olarak ortadan kalktığını belirten Günay şöyle konuştu: "Kamuoyundaki korkunun önüne geçmek istedim. 2010 görüşmelerinde de öneri partim tarafından verildi. Peki yeni proje 2010 tarihine yetişir mi? Zor görünüyor. Bu nedenle AKM'nin acil ihtiyaçlarını giderme yoluna gidiyoruz. Isıtma, soğutma sistemi, yangın alarm sistemleri acilen elden geçirilecek. Ancak deprem statiği gibi kolonların güçlendirilmesi konularında tadilata girmemiz 100 milyon doları buluyor. Buna gerek görmüyorum."

2010 yasasından AKM'yi çıkarmadıklarını kaydeden Günay, "Yenisi konana kadar yıkımını kaldırdık. Kamuoyunda korkulan, yıkılarak yerinin başka amaçla kullanılmasıydı. Bunun önüne geçtik. AKM arazisinin azınlık mezarlığı olduğu yönündeki sözler bir söylentiden ibarettir. Arazide sorun yok. Hatta orası Türk ve azınlık karışık bir mezarlık."

AKM'nin birçok sorunu da bulunuyor. Kışın ısınmıyor yazın soğumuyor. 50 yıl öncesinin teknolojisi ile binada ısınma ve soğutma yapılıyor. Başta sahne asansörü olmak üzere pek çok teknik malzeme eskimiş teknoloji ürünü. Binanın altındaki kalorifer kazanları da her an patlama riski taşıyor.

Deprem riski var
Sakarya Üniversitesi'ne de deprem analiz raporu hazırlatıldı. Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Prof. Dr. Kemalettin Yılmaz tarafından hazırlanan raporun 'Genel Değerlendirme ve Sonuç' bölümünde şöyle denildi: "AKM binasının çok katlı olan bloklarının taşıyıcı sisteminin, '2007 Deprem Bölgelerinde Binalar Hakkında Yönetmelik' kapsamında mevcut binaların güçlendirilmesi esaslarında yer alan kriterleri sağlamadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle binaların temel, kolon ve kirişlerden oluşan taşıyıcı sisteminin ilgili yönetmelikte belirtilen esaslar doğrultusunda takviye edilmesi gerektiği görüş ve kanaatindeyiz."

Raporda bahsedilen bu tadilatların olması için ise 120 milyon YTL'ye ihtiyaç olduğu bildirildi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.